Diskuse:Intuice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zpochybnění[editovat zdroj]

Článek je v tomto stavu zoufalou snůškou nesmyslů či irelevancí. Případy:

  • "Intuice je druhem reflexe, neboli zpětné reakce na podnět." - reflexe není reakce na podnět
  • "Při představě myšlenky jako určité vyindukované energie, je celý proces možno chápat jako vyslání energie o určitém kvantu, zpracované pravděpodobně mozkem..." - blábol zanášející zdání souvislosti s kvantovou fyzikou.
  • "Sloučením intuitivních a deduktivních metod je dosaženo jednak korekce a zjemnění intuice a revize dedukce.! - žádná souvislost s tématem intuice

Tato verze by nicméně mohla být přesunuta do stránky Wikipedího humoru; dost možná že ji autor jako humor zamýšlel.

K vzhledu šablony: vložil jsem šablonu "celkově zpochybnit", protože chci text celkově zpochybnit, nicméně se mi nebílí, že tak činím červeně, a už vůbec ne, že pomocí symbolu policejní ruky.

--Dan Polansky 18. 3. 2009, 13:09 (UTC)

Reakce na zpochybnění:

Nechci tvrdit, že článek je úplně vědecky správný sám nemám takové racionální znalosti, abych to mohl zhodnotit, ale z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že v praxi propojení intuice a logiky je velmi hustá věc. Já k tomu přidávám ještě představivost. Tento článek se pokouší vystihnout podstatu tohoto problému, i když ne asi úplně přesně. Mě osobně toto v životě funguje, i když jsem takto čistě racionálně nad tím nikdy neuvažoval. Logika je hezká věc, ale má své hranice! Nechci se vychloubat ale moje IQ je něco mezi 130 až 140 takže si myslím, že vím co je to logika. Myslíte si, že Einstein přišel na vše pomocí logiky?

Dalo by se říct, že na intuici jsou různé názory, které se dost liší, takže bych tento článek bral jako něčí pohled, který někoho může oslovit a někoho ne, ale rozhodně bych ho nebral jako dogma! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.179.169.27 (diskuse)



Dobbrý den. Chtěl bych přihodit jeden názor. Souhlasím hned s první větou článku, že intuice je něco co nám říká "udělej tohle", ale neříká přesně "udělej proč". Zbytek článku je poněkud nepochopitelný především z důvodů, které uvedl pan Dan Polanský.

K intuici samotné bych dál řekl toto. Nejedná se o vrozenou schopnost člověka. Myslím že bych ji dokázal popsat velmi jednoduše. Jedná se o schopnost odhadnout odpověď na nějakou otázku ryze na základě zkušeností. Co naopak není intuicí, když nám někdo zavolá a my nějak tušíme kdo to asi je. To se podle mě nejdná o intuici, ale o jakési podvědomí. Když nám něco připadne intuitivní tak to znamená, že máme jednoduše napozorováno, že to tak v podobných případech bývá. Jakmile pak řešíme problém v prostředí, se kterým jsme se ještě nestkali, bývá intuice nepoužitelná. Příkladem může být fyzika mikrosvěta nebo naopak vesmíru. Člověk nemá napozorované z běžného života jak to chodí v molekulách. V historii se snažil nejdříve propašaovat Newtonovi zákony, která znal z klasického světa (intuitivní přístup). A selhal. Jakmile bylo hotovo pozorování i na tak malém měřítku, vybudovala se nová teorie. Velmi neintuitivní pro kohokoliv. Ale je to prostě správná na základě jejích výsledků. Dá se tedy říct, že pomocí intuice nemůžeme nalézt nic nového, s čím se ještě nikdo nesetkal. Můžeme pouze rozšířit zákonitosti, které platí v našem omezeném světe do širšího okruhu, ale často tento postup selhává ne však vždy. Proto má intuice občas pravdu, ale nelze ji věřit.

Článek samotný mi až na první větu připadá jako trochu nešťastný pokus o vysvětlení, jak fungují reakce člověka na okolní podměty. Poněkud nesouvisle přímo s intuicí. Některé uvedené výroky o kvantované energii jsou opravdu úsměvné. Zrovna v případě Einsteina bych o projevech intuice moc nemluvil. To co předvedl byla snad ta nejneintuitivnější teorie, jakou kdy člověk vymyslel. Proto měl zpočátku problémy s tím ji dobře podat světu. Nicméně se posléze ukázalo, že její výsledky jsou správně a jeho teorie o gravitaci nebyla dodnes překonána. V jeho případě se jednalo o surovou logiku. Zformuloval několik postulátů a dál se zabýval pouze matematikou a přesnými dedukcemi. Jediná intuitivní věc, kterou ke své teorii doplnil (o kosmologické konstantě - že je nulová), se později ukázala jako chybnou. Einsteina bych zvolil jako nejtypyčtější ukázku selhání intuice.

Celý proces využití intuice i dedukce paralelně (jak je psáno v závěru článku) bych viděl tak, že člověk nejdřív navrhne intuitivní řešení (na základě podobnosti s jiným vyřešeným problémem) a pak začne řešit pomocí detukce a logiky jak moc tato představa odpovídá skutečnostem a snaží se o případné korekce. Toto je nejspíš efektivní způsob, jak hledat odpověď na složité problémy.

Marek Basovník

Ona samotná úvodní formulace Intuice je něco co nám říká je podle mého názoru trochu nešťastná. Naznačuje, že by ituice měla být něco životného nebo zvnějšku člověku vnuknutého. Lepší by snad bylo pojmout definici ve smyslu: Intuice je jedna z duševních schopností umožňující člověku rozhodování. Ač intuice obvykle vede k nějakému rozhodnutí, zpravidla nevede k zdůvodnění tohoto rozhodnutí nebo k uvědomění si takového zdůvodnění. Zephram 16. 8. 2009, 10:47 (UTC)

Při celkové revizi článku jsem problematickou původní část nakonec smazal. Pokud se někomu zdá, že se tím něco ztratilo, editujte s odvahou (a s rozmyslem). --Sokoljan 29. 12. 2009, 17:42 (UTC)

Přistoupil jsem k větší revizi článku, aby byl konečně postaven na současném empirickém poznání. Snad se najde čas to ještě rozšířit, i v sekci filosofie. Budu rád za případné připomínky, opravy, editace.. --Ondřej Havlíček (diskuse) 14. 10. 2014, 21:03 (UTC)

Žádost o upřesnění definice[editovat zdroj]

Chtěl bych upozornit na to, že existují jistá česká synonyma cizího slova "intuice", a to: tušení, předtucha. V článku by jistě bylo přínosné tato česká označení zmínit. Pokud by tato označení v následujících dnech nikdo do článku nepřidal, chtěl bych tak učinit já, pokud mi to bude uznáno. Zdroje: http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/intuice, http://www.slovnik-synonym.cz/web.php/slovo/tuseni a http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/intuitivni Elda_Trnimir 13. 4. 2014, 19:45 (UTC)

Podle mého názoru ani podle Vámi citovaných zdrojů nemá intuice mnoho společného s předtuchou ve smyslu prekognice (která linkuje na článek o parapsychologickém fenoménu), jak se uvádí v úvodu článku. Pouze v tom smyslu, že jsem dospěl k závěru, aniž bych věděl jak, takže ho nějak "tuším", či že jsem nevědomě rozpoznal nějaké znaky toho, že se nejspíše něco stane. Mj., citovaná slovníková hesla pro "intuici" "předtuchu" neobsahují, ta je uvedena jen jako synonymum k "tušení", což už není relevantní k pojmu intuice. Tuto zmínku si tedy dovoluji z úvodu odstranit. --Ondřej Havlíček (diskuse) 14. 10. 2014, 21:12 (UTC)