Diskuse:Internet

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Markus cz v tématu „Jaký je rozdíl mezi Internetem a internetem?

Velká, nebo malá písmena?[editovat zdroj]

V článku se používá nejednotně Internet a internet. Užití obou tvarů speciálně v tomto článku by mohlo mít význam, ale nezdá se, že by v současném střídání malého a velkého i byl nějaký záměr; pokud se ke kombinování malého a velkého I v článku přistoupí, mělo by to být v článku vysvětleno. Viz také [[1]].

Ohledně psaní malého/velkého I by se mohl strhnout boj, proto předpokládám bude lepší se nejprve v této diskuzi na postupu dohodnout. Osobně jsem pro použití malého i v celém článku, protože kombinováním by podle mého pouze vznikl zmatek.

Ostatní pravopisné chyby jsem se pokusil opravit, ale nevím, zda jsem si všiml všech. Filip Jirsák 16:31, 23. 7. 2006 (UTC)

Jsem pro malé písmeno. To rozdělení – na internet typ počítačové sítě a na Internet celosvětová síť typu internet – platilo před pěti lety, ale dnes už je to normální slovo jako telefon nebo auto, tak se píše vždy s malým. Podobně se doporučuje psát email namísto e-mail. --slady 18:21, 23. 7. 2006 (UTC)
V jazykové poradně používají všude e-mail (se spojovníkem). Byl by k tomu doporučení psát email bez spojovníku nějaký odkaz? Filip Jirsák 08:35, 24. 7. 2006 (UTC)
Když to říká mág největší... Jen drobná chybka – není Čech! :-D --slady 18:13, 24. 7. 2006 (UTC)


Opraveno každé slovo internet* na Internet* --Lmojzis 1. 5. 2011, 21:13 (UTC)

Vlastní jména jsou velkým, přídavná jména malým... --Milan Keršláger 2. 5. 2011, 19:09 (UTC)
Pardon, špatně jsem se vyjádřil. Samozřejmě bylo "Opraveno každé ne-přídavné jméno internet* na Internet*". --Lmojzis (diskuse) 20. 5. 2012, 17:24 (UTC)
Přepisuji zpátky na malé. Slovo "internet" s malým není gramatická chyba, naopak je to český úzus. Jakkoli chápu pohnutky vedoucí k velkému písmenu, zaužívalo se u nás malé a dneska to všichni píšou s malým. Wikipedie by měla jít podle úzu, nikoli proti němu. Markus cz (diskuse) 11. 4. 2015, 17:52 (CEST)Odpovědět
Jelikož to znovu někdo přepsal na velká písmena, vracím malá a prosím, už to nevracejte bez diskuze. Většina této diskuze proběhla v letech 2006-7, je notně zastaralá. Poučka "Internet s velkým I je vlastní jméno sítě" možná platila někdy v předpotopních časech, dnes snad každý bez výjimky píše internet s malým. Nemůžu podpořit jednoduším zdrojem než "Nahlédněte do jakéhokoli média".Markus cz (diskuse)
Správně je oboje. --Palu (diskuse) 4. 5. 2015, 20:57 (CEST)Odpovědět
Ano, o příručce vím. Ale je nutné rozlišovat mezi tím, co je "správně", a co se reálně používá. Úkolem Ústavu pro jazyk český je sledovat vývoj jazyka a podle toho reagovat a nastavovat mantinely - ústav jedná z definice zpětně, tj. sám nic neurčuje, pouze reflektuje vývoj. Momentálně tedy "povoluje" obojí, což ale nic nemění na tom, že v praxi už se používá jen varianta s malým. Markus cz (diskuse)
V praxi se asi používá výrazně více varianta s malým, určitě ne ale výhradně. --Palu (diskuse) 5. 5. 2015, 13:05 (CEST)Odpovědět

IP adresa jako příklad[editovat zdroj]

IP adresa jako příklad by měla být uvedena správná IP adresa, ale taková, která se na internetu ve skutečnosti nevyskytuje – zbytečně by se tím zatěžoval počítač, který tuto IP adresu má přidělenou, a který by zkoušeli různí roboti nebo jen experimentující uživatelé navštívit. Filip Jirsák 08:53, 8. 9. 2006 (UTC)

Tohle není pahýl[editovat zdroj]

Dle mého se nejedná o pahýl, jelikož tento článek má vše.

Také článek nemá značku Pahýl, ale Upravit, protože sice má všechno, ale jeho styl stále neodpovídá místním zvyklostem. --slady I~b 06:48, 16. 4. 2007 (UTC)

Jaký je rozdíl mezi Internetem a internetem?[editovat zdroj]

V návaznost na diskuzi o velkých písmenech (viz výše). Oficiální příručky češtiny, a teď už i naše stránka na Wikipedii, k tomu uvádějí vysvětlivky ve stylu:
"Internet (s velkým písmenem) vlastní jméno celosvětové informační a komunikační sítě; internet (s malým písmenem) se užívá ve významu propojené počítačové sítě, komunikační médium"
...což vypadá jako šikovná poučka. Nicméně mám problém mezi oběma významy odlišit, a skoro se troufám říct, že je to zcela nesmyslné rozlišení na dvě věci, kde v reálu existuje věc jen jedna. Vím, co je to internet po technické stránce, jsem obeznámen i s historií jeho vzniku postupným propojováním ARPANETu s dalšími sítěmi. Ale ať se dívám, jak se dívám, vidím stále jen internet jeden. Dokáže mi tedy prosím někdo vysvětlit, co jsou ty dva různé internety, z nichž jeden se píše s velkým písmenem a druhý s malým? Není to jen problém pochybné slovníkové definice? Markus cz (diskuse)
Je to rozdíl asi jako mezi Škoda a škodovka. První je vlastní jméno auta, druhé označuje typ auta obecně. Internet s malým je tedy síť a Internet s velkým je její jméno. --Palu (diskuse) 5. 5. 2015, 20:02 (CEST)Odpovědět
To jste mi ale nic nevysvětlil, jen zopakoval tu slovníkovou poučku. Internet je jenom jeden, takže nemůže být jeden s malým a jeden s velkým. Nemůžete mít "jméno sítě" a "síť obecně", protože žádná takováto dualita neexistuje - neexistuje nic jako "obecná síť, která není Internet, ale jen internet". Anebo pokud ano, tak já ji nevidím a prosím někoho, aby mi ji vysvětlil. Protože do té doby si troufám zastávat názor, že to slovníkové heslo jen nastavil v devadesátých letech někdo, kdo nevěděl, o čem píše, a tím způsobil zbytečný chaos do budoucích let. Markus cz (diskuse)
Existuje síť internet a její jméno je Internet. Je to jednoduché. Stejně tak existuje měsíc Měsíc, jediný rozdíl je v tom, že měsíců je víc. --Palu (diskuse) 7. 5. 2015, 14:42 (CEST)Odpovědět
No ale to je rozdíl dost podstatný. Měsíců je víc, tímpádem dokážu snadno podle kontextu poznat, jestli píšu "kolem Jupiteru obíhá měsíc Callisto" a "kolem Země obíhá Měsíc". Tady je zcela očividné, že jde o různé věci, a nedochází ke zmatení. Jenže internet je jen jeden, stále tedy nechápu, podle čeho bych jako měl rozhodovat, kdy píšu o "internetu" s malým, a kdy o "Internetu" s velkým. Žádná poučka ve stylu "Internet je název, a internet je zobecnění" tu aplikovat nelze, jelikož není co zobecňovat.
Čímž se ale nechci hádat s vámi, vy jste tuto pitomou slovníkovou definici nenapsal. Už jsem to psal ÚJČ a odepsali mi, že se na to podívají (viz níže). Pro účely Wikipedie bych se ale přimlouval za to, abychom tento chaos dál neživili a používali jenom jednu variantu (taky viz níže). Určitě nejsem jediný, komu to přijde matoucí. Markus cz (diskuse) 7. 5. 2015, 16:03 (CEST)Odpovědět
Že se vám něco nelíbí není dostatečný důvod pro to, abychom ignorovali nejvyšší autoritu ohledně českého jazyka. Ovlivnit to nijak nemůžete tady na Wikipedii, protože Wikipedie je odrazem okolního světa. Ovlivnit to můžete u ÚJČ a o to jste se pokusil. Můžeme teď počkat, jak se to vyvine, ale určitě se teď nemůžeme dohodnout, že si uděláme vlastní pravopis. To by narazilo na mnoho pravidel, mezi nimi např. Ověřitelnost, VV, Pravopis, ad. --Palu (diskuse) 7. 5. 2015, 17:26 (CEST)Odpovědět

Domnívám se, že ta definice vychází z rfc1392. --Jvs 7. 5. 2015, 11:12 (CEST)Odpovědět

Děkuji za odkaz! Skutečně jste asi našel původce, z něhož tahle definice pochází. Cituji:
internet = While an internet is a network, the term "internet" is usually used to refer to a collection of networks interconnected with routers. See also: network.
Tak a teď kde je problém: Podle této definice, psané v roce 1993 (!!!), je "internet" s malým v angličtině označení pro jev, který vám vznikne, když si například ve své firmě propojíte routerama několik svých sítí (aniž byste je připojili k "Internetu"). Jsem si ale docela jist, že v tomhle významu se slovo "internet" už dávno nepoužívá (pokud se tak vůbec kdy používalo) a zejména v češtině nelze říct, že propojením domácích sítí vznikne internet (řekli bychom spíš "intranet"). Je to prostě zastaralá a dnes už nesmyslná definice. Pročež navrhuji, abychom ji pro účely Wikipedie zcela odignorovali, škrtli zmínku o dualitě "Internet/internet" v článku - jelikož se prostě neopírá o reálný základ - a dál z této slovníkové definice nevycházeli. Markus cz (diskuse)
Prozatím bych to asi smazal, později, lépe zpracovaný a ozdrojovaný, by se tam odstavec o vývoji obsahu pojmu internet/Internet mohl vrátit. V té souvislosti není bez zajímavosti úvaha z roku 1998. --Jvs 7. 5. 2015, 14:19 (CEST)Odpovědět
Přeposlal jsem tento svůj komentář ve víceméně podobném znění na ÚJČ a dostal jsem tuto odpověď:
Vážený pane XX,
děkujeme za podnět k Internetové jazykové příručce. Výklad, který je uveden v hesle "internet" v IJP neznamená, že bychom rozlišovali "internet" jako vnitřní síť, tedy synonymum k intranetu od "Internetu" jako komunikačního média celosvětového. V žádném případě nechápeme internet jako místní počítačovou síť, což dokládá i samostatné heslo "intranet" s významem "místní počítačová síť" které IJP obsahuje rovněž. Z příkladů je patrné, že pro užití slova internet ve spojeních jako hledat na internetu, chatovat po internetu, informace z internetu apod., tedy jako (celosvětového) komunikačního média obecně je namístě malé písmeno. Velké písmeno je určeno pro specifické užití ve funkci vlastního jména a to navíc často ve formě nominativu jmenovacího (název Internet Explorer apod.).
Váš dotaz však ukazuje, že by mohl být výklad uvedeném hesle takto nesprávně chápán a příklad užití velkého písmena síť Internet by v tomto kontextu skutečně mohl být zavádějící. Váš návrh na změnu budeme proto s kolegy konzultovat a pošleme Vám naše stanovisko.
S pozdravem
Kamila Smejkalová
jazyková poradna
Stále mi není úplně jasné, v jakém kontextu je ospravedlnitelné chápání "Internetu" jako vlastního jména, ale alespoň z tohoto vyjádření mi vyplývá, že bychom tu měli psát malé písmeno. Rovněž doporučuji ten odstaveček o dvou různých variantách smazat, protože mi přijde spíš matoucí (a rozhodně mě zmátl, viz reakce Ústavu). Proti teoretickému obsáhlejšímu, srozumitelnějšímu odstavci samozřejmě nic nemám. Markus cz (diskuse) 7. 5. 2015, 14:23 (CEST)Odpovědět

Vyjádření ÚJČ:[editovat zdroj]

ÚJČ změnil definici a teď doporučuje malé písmeno. Viz Příručka. Dovoluji si tedy tvrdit, že tím bychom tuto diskuzi mohli uzavřít a dál už na Wikipedii používat internet s malým písmenem. Děkuji za trpělivost s mým rejpáním. Markus cz (diskuse) 12. 5. 2015, 16:27 (CEST)Odpovědět