Diskuse:INRI

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dodo, očekávám, že když přepisujete české jméno Pilát Pontský na Pontius Pilatus, že budete také místo Ježíš Kristus všude psát Iesus Nazarenus. Jistě tomu každý bude rozumět! --Egg 19:33, 3. 12. 2005 (UTC)

Každopádně to jméno tak zní a je srozumitelné. V této podobě je i v současném českém znění Nicejsko-konstantinopolského vyznání, to jméno je dostatečně známé. Nezavádím zde latinizaci, ani náhodou, ale stejně jako nepíšeme Tonda Blér či Jakub Širak, A Pontius Pilatus byl Říman. Ježíšovo jméno, jak jsem už uváděl někde jinde, je hebrejské, resp. aramejské, takže ho určitě latinizovaně psát nebudu; krom toho jde o tématicky jiný problém. Ale myslím, že jsem buď dnes naprosto mimo, nebo ztrácím soudnost pro to, co je wikipedie zač. Nehodlám bojovat, ani vzdorovat. Pokud máte za to, že to tak bude lepší, klidně odkaz změňte, příp. samost. heslo vytvořte. Připadám si dnes po různých diskusích s kolegy jako největší škodič a pokud bych měl vyvolávat tak silné emoce svými diskusemi, rád si dobrovolně dám adventní wikipůst. --Dodo 19:39, 3. 12. 2005 (UTC)
Nejvetsi skodic nejste, pust si nedavejte, ale vetsina ctenaru bude asi hledat na Pilat Pontsky, ackoli to vyresi redirect. Presto bych Pilata povazoval spise za vyjimku z dobrych mravu a nechal Pilat, protoze nema dochazet k odkazum na redirect a vetsina lidi co bude psat napise IMHO Pilat, ackoli jit cestou vyjimek take neni uplne idealni. Ted premyslim nad dalsimi jmeny no ono by tech vyjimek nemuselo byt tolik Vrba 19:52, 3. 12. 2005 (UTC)
Pontius Pilatus je srozumitelné, ale též bych se v článcích raději držel zavedeného Piláta Pontského. Dříve se jména opravdu houfně překládala nebo upravovala (Jan Kepler, Johanka z Arku, Vilém Oranžský), dodnes se toto dodržuje jen u monarchů (královna Alžběta). A překládání fungovalo i opačným směre: Tadeáš Hájek z Hájku byl znám také jako Thaddaeus Hagecius ab Hayek, ale rovněž Thaddeus Nemicus (zřejmě z latinského Nemus=les). Ale článek bych na druhou stranu uvítal spíš na Pontius Pilatus, na který by vedl redirekt z článku Pilát Pontský. --Luděk 19:58, 3. 12. 2005 (UTC)

V googlu vyhrává Pilát 928:276. Také film podle Mistra a Markéty je Pilát Pontský. Už jsem klidný, omlouvám se za zbytečný vykřičník. Ale myslím si stále totéž. --Egg 20:10, 3. 12. 2005 (UTC)