Diskuse:IBM Personal System/2

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Celkový úspěch/neúspěch Personal System/2[editovat zdroj]

V pahýlu tohoto článku bylo uvedeno následující tvrzení ohledně úspěšnosti PS/2:

Některé technologické inovace, např. sběrnice Micro Channel, předběhly svou dobu, avšak obchodně byl model PS/2 neúspěchem a finančně představoval pro společnost IBM katastrofu.

Tento příspěvek sem byl přesunut uživatelem Kržut při rozdělování stránek Rozhraní PS/2 a Modelová řada PS/2. Původním autorem je uživatel Tompecina. Informace nebyla nijak podložená a mě se jeví jako zcestná.

Modelů řady PS/2 se prodalo veliké množství (po celém světě, hlavně v USA, ale dokonce i u nás...). Některé modely PS/2 není problém stále koupit (z druhé ruky). Dobrou prodejnost PS/2 uvádí i anglická wikipedie, ze které článek v současné verzi částečně čerpá. Bohužel zatím se mi nepodařilo najít vhodné podklady, takže tvrzení není nijak podloženo.

Sběrnice MCA a další proprietální prvky systému se nerozšířily mimo stroje IBM, což lze spíše považovat za selhání. Netuším kolik stál vývoj této architektury, ale řekl bych že prodejnost systémů PS/2 tyto náklady pokryla i když neproběhlo plánované licencování dalším výrobcům (až na výjimky).

Pokud k úspěchu či neúspěchu PS/2 má někdo podklady (nejlépe konkrétní čísla) tak mě prosím kontaktujte nebo napište sem do diskuse.

Tomáš Slavotínek 3. 3. 2011, 12:18 (UTC)

Dle poslední části (Marketing) anglické varianty článku, byla řada PS/2 selháním v rámci trhu pro koncové uživatele - v obchodní sféře byla úspěšná. K finančnímu poškození firmy došlo, ovšem je otázkou zda na vině byly opravdu systémy PS/2 - hlavním úspěchem a důvodem rozšíření počítačů PC byla právě otevřenost architektury, bez poplatků a tudíž obrovské množství produktů třetích stran. Můžeme se domnívat, že žádný alternativní produkt na pozici PS/2 by nedokázal IBM vrátit do čela trhu jako při uvedení původního PC PC/XT a AT.
Tomáš Slavotínek 5. 3. 2011, 14:53 (UTC)

Tabulka jednotlivých modelů řady PS/2[editovat zdroj]

Tabulka už je dosti rozsáhlá a to některé modely a informace stále chybí. Velmi rozsáhlé tabulky nejsou zcela ideálním řešením... "Fulltextový" výpis použitý na anglické variantě tohoto článku se ukázal být ještě horší (a to i přes fakt, že anglická varianta obsahuje méně modelů a informací o nich) - v diskusi k anglickému článku navrhují přechod na tabulku. Řešením by mohlo být rozdělení tabulky na více samostatných (např.: desktopy, servery, přenosné systémy...).

Pokud máte materiály k doplnění chybějících modelů a informací, tak neváhejte a použijte je, nezapomeňte prosím uvést zdroj (všechny současné informace v tabulce by měly být doloženy).

Tady jsou některé další chybějící modely:

  1. IBM 9577 - Ultimedia Model 77
  2. IBM 8600 - Server 195
  3. IBM 8600 - Server 295

Tomáš Slavotínek 3. 3. 2011, 22:56 (UTC)