Diskuse:Hrabě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Na této stránce vidím jeden rozpor. V textu se píše, že anglický ekvivalent je en:earl, ale odkaz na anglickou wikipedii je en:Graf. Co je správně? -- Pastorius 09:12, 18. 1. 2005 (UTC)

Já jsem ty odkazy bez přemýšlení zkopíroval z německé wiki a téhle věci jsem si nevšiml. Earl je anglický hrabě, cizí nikdy. Ten je většinou count, když je ale německý mohou to říct i německy - Graf--Jvano 09:25, 18. 1. 2005 (UTC)
Teď jsem to opravil na earl, ale také to není zrovna šťastné - oni na to vůbec nemysleli a na tuto skutečnost tam nepoukazují, takže správné by bylo někdy earl a někdy count - ale co s tím.--Jvano 09:27, 18. 1. 2005 (UTC)
(psáno v editačním konfliktu:)
Jak uvádí druhý odkaz, Graf is a German noble title equal in rank to a en:count or an en:earl. Takže v tom zřejmě jsou nějaké subtilní rozdíly - hm, další klikání odhalí, že aspoň podle úvodních vět je earl jedinečně britská záležitost, zatímco analogický stupeň kontinentální šlechty se v angličtině nazývá count; no a Graf je čistě německá podoba, přičemž slovo pro její popis se proniklo i do angličtiny.
Zkrátka by to podle mého mělo odkazovat na count (české "hrabě" může znamenat jak našeho, tak německého nebo francouzského). --Malýčtenář 09:33, 18. 1. 2005 (UTC)


Earl je myšleno jako titul pro anglickou šlechtu, takže to bude potřebovat přeformulovat.

nejsem dost dobry abych upravoval stranku, ale stalo by za to pridat tyto dva pojmy do clanku a vysvetlit, ze je to synonyma, jsou to hrabě marky (staré slovo pro hranice) (dnesni franc. marge (co je kolem [stranky], co zbyva) > marže (co zbyva). --Diligent 5. 5. 2009, 11:27 (UTC)

Markýz není synonymum k hrabě, je jeden stupeň nad ním. Je to i logické vzhledem k původu titulu, protože správce pohraničního území, ohroženého nájezdy musel mít více pravomocí, než správce "vnitřního" hrabství. Markrabě je také odlišný titul. Pro zvídavé - lze srovnat plnou titulaturu rakouského císaře, kde je jasně markrabě v jiné pozici než hrabě. --Yopie 5. 5. 2009, 12:25 (UTC)
P.S. Celkem pochopitelně to rozlišuje i například anglická, německá nebo slovenská wiki. --Yopie 28. 10. 2009, 21:46 (UTC)