Diskuse:Horolezectví

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesunuto z článku... (smazáno)

díky za příspěvek, ale Wikipedie není míněna jako sbírka odkazů, ale jako encyklopedie. Externí odkazy jsou vhodné jen na nejvýznamější zdroje. Wikimol 18:30, 24. 9. 2004 (UTC)

Po pravdě řečeno bych tyhle odkazy vyhodil i odsud. Přijde mi to jako pokus o SEO. horska-fotografie je prostě reklama, ostatní jdou doklikat z hlavní stránky toho serveru. Takže nevidím důvod, proč tu mít kopii jejich menu (a mimochodem jim zvyšovat PageRank). --Mormegil 18:56, 24. 9. 2004 (UTC)
Mně to přijde spíš jako naivní, možná i dobře míněná sebepropagace - o PageRanku se toho v populaci moc neví, obávám se, že Wikipedie moc vysoký nemá (anglickou předhánějí všelijaké kopie a s českou to bude asi dost slabé; neví někdo, kolik přesně?) a kromě toho, fungují dva odkazy z jedné stránky víc než jeden?
Nicméně doklikatelné subdomény o obskurních jednorázových expedicích fakt patří pryč.
--Malýčtenář 14:03, 29. 9. 2004 (UTC)
Tak jsem to vyhodil, možná tím ztratily smysl i tyto příspěvky. --Mojža 14:29, 29. 9. 2004 (UTC)
Dobrá, budu se držet Hanlonovy břitvy a předpokládat, že nešlo o PageRank; ale nenechte se mýlit: Česká Wikipedie má v současné době 6/10 [1], což je velice solidní hodnota (anglická má 8/10, což už je sakra dobré). --Mormegil 14:52, 29. 9. 2004 (UTC)

Prozatím jsem přesnul z článku "návody jak lézt"

Chyby při lezení[editovat zdroj]

Zde je pár základních chyb, kterým se je radno vyhnout, nejlépe ještě dříve, než se člověk začne učit lézt.

  • Veškerou váhu tahat rukama – nezapomínat na nohy. Horolezec by je měl využívat co nejvíce, jinak se brzy unaví.
  • Nepromyšlený výstup – Trasa by se měla plánovat už na zemi, ne až na skále.
  • Nezkoordinované těžiště – Váha by měla být rozprostřena tak, aby lezec měl optimálně těžiště a zatěžoval všechny končetiny stejnou vahou.
  • Nedodržení tří bodů – Platí pravidlo tří pevných bodů. (Např. ruka, noha, noha…)
  • Vystrčený zadek – Břicho by mělo být vždy u stěny, ramena však ne.

Technika lezení[editovat zdroj]

Každá trasa má svoji hodnotu, ta hodnota je ale posuzována i podle toho, jaká technika je použita. Je jistě rozdíl mezi technikou, kdy je jištění seshora a kdy vkládá horolezec jisticí náčiní sám.

--Wikimol 11:01, 24. 5. 2006 (UTC)

Neztrácí to pak trošku na váze, když hledám něco o lezení, hledám všechno co jde, a né jen kusé informace. Mě jako začátečníkovi by se taky hodilo, kdybych někde našel rady jak správně postupovat. Nehledě až přijde třeba k nám do obchodu a řekne že chce "šplhadlo" nebo jak je to tam nazváno, tak na něho budou koukat jak na vola :o) protože normálně se tomu říká Jumar. Slovo šplhadlo jsem vživotě neslyšel, a že se mezi lidma kteří lezou pohybuju docela dost. (Cryoman)

+ ještě dodám ...maglajz je uhlicitan horecnaty... když si přečtete článek o hořčíku, tak docela dole je zmíňka že to se z něho vyrábí maglajz, tj ten váš uhličitan hořečnatý. Nevidím důvod, proč zakládat další zbytečně matoucí odkaz, ale co ty jsi správce.

odpoved s edit conf, takze mozna znovu totez:
Neztrácí. S tím šplhadlem/jumarem je to stejně jako s vysavačem/luxem pivem/plzeňským (což by asi v článku mělo být vysvětleno, včetně nejčastější přezdívky). Správný odborný název podle normy je navíc Blokant. navíc existují i jiné druhy šplhadel. Doporučuji stránku http://metodika.sakal.stredozem.cz/splh/splhani.htm . --Postrach 11:49, 24. 5. 2006 (UTC)
Co se týče správcování - ani správci nemají patent na rozum, to není argument v článku. Podstatnější je to, že časem tu o té sloučenině určitě bude článek. --Postrach 11:49, 24. 5. 2006 (UTC)
Ne, to neztrácí. Sem je vhodné psát encyklopedické informace, to je víceméně popisy a vysvětlení. Naopak sem napatří učebnice horolezectví, rady... Nezpochybňuju že takové informace jsou užitečné, jenom prostě nepatří do Wikipedie.
Já naopak zatím neviděl ani neslyšel termín stopák nikde jinde než na stránkách adrex.cz - o odbornosti tamních autorů by se ale dalo s úspěchem pochybovat.
Hlavně bych vás chtěl požádat, abyste texty odnikud nekopíroval. Webové stránky i knížky mají konkrétní autory a jejich obsah je chráněný autorským právem. Není možné takové texty vkládat do Wikipedie, a pokud se tu ocitnou, stejně se musí vymazat.
Slova jako šplhadlo nebo blokant by měl znát každý, kdo prošel nějakou metodikou v horoškole, vyskytují v každé slušné metodické knížce a i v katalozích některých obchodů [2]. Slovo jumar se používá často a všelijak, ale není to synonymum ani blokantu, ani šplhadla. Stačí si vzít věty "Reverso se dá použít jako šplhadlo" (vs. "Reverso se dá použít jako Jumar" ... no budiž ) a "Shunt je blokant fy Petzl" (vs. "Shunt je Jumar fz Petzl") --Wikimol 12:17, 24. 5. 2006 (UTC)

V tom případě proč se to tedy radši neupraví na Blokant který aspoň něco řekne než šplhadlo ?

Nejspíš protože to nevěděl. editujte s odvahou  ;-). Přesun se provádí pomocí záložny nad článkem. --Postrach 12:09, 24. 5. 2006 (UTC)

Terminologie[editovat zdroj]

Jak tak vidím další články, tak bych navrhoval používat terminologii...

  • uzavřené textilní útvary z popruhu nebo lana jsou smyčky
  • všechny současné karabiny mají zámek, například rovný nebo prohnutý
  • některé mají navíc pojistku zámku, například šroubovací
  • karabinu do lana bych navrhoval cvakat nebo zapínat
  • karabina slouží ke spojení s lanem třeba pokud se lezec navazuje na ledovci doprostřed lana

a dále případně podle Sakalu.

Někdy jde o rozdíl jako u luxu a vysavače, ale někdy ne. Např. spojení "karabina" "s klapkou" podle jyxa na horolezeckém webu dosud neexistovalo. (Oproti tomu "karabina" "se zámkem" má cca 500 výskytů). --Wikimol 12:58, 24. 5. 2006 (UTC)

O klapce jsem tu také s údivem četl poprvé. Ale například pojistce zámku se běžně zámek říká (což by pak v článku mělo být jako poznámka). Ostatní termíny klidně pozměňte do správnější podoby. A šplhadlo bych s dovolením přesunul na blokant. --Postrach 13:03, 24. 5. 2006 (UTC)