Diskuse:Holotropní dýchání

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele 185.5.69.112 v tématu „Nedoporučení navštívit psychiatra?

Navrhuju clanek prepracovat do podoby anglickeho clanku, ktery je naprosto vecny a nikdo v nem nemluvi o jednote s kosmem a podbne dost sporne veci..--Kuba007 10:42, 31. 3. 2007 (UTC)

Směle do toho! --Luděk 10:56, 31. 3. 2007 (UTC)
Nechápu, jak a v čem je pocit při HD sporný? 82.100.61.114 23:28, 23. 4. 2007 (UTC)


Hlavně, holotropní dýchání a hyperventilace není tak docela to samé. V anglickém článku o "Hyperventilation" se píše o zrychleném dýchání jako důsledku úzkosti nebo anémie. Tenhle článek souvisí spíš s "Holotropic Breathwork"...tam se o jednotě (oneness) mluví. Takže bych to tam nechala.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) SilentBanshee (diskusepříspěvky)

To není správný názor. Holotropní dýchání a hyperventilace je ve své podstatě naprosto to samé. Liší se to jen tím, že první jmenované je prezentované zcela nekriticky jako léčebná metoda a tím druhým názvem se popisuje spontánně vzniklý stav, nejčastěji na podkladě nějakého rozrušení - častější u osob ženského pohlaví, kde se lidově označuje jako "hysterie", oficiálně jako hyperventilační tetanie.

Při obou jmenovaných je podstatou urychlené dýchání, které vyvolává hypokapnii, tedy vyplavení kys. uhličitého z krve, což je následované změnou PH a změnami relativních hladin iontů v této tělní tekutině, což zase vyvolává ony změny chování a průvodní občas fantastické halucinace a jiné průvodní jevy (třes, vertigo, parestesie, positivní Chvostkův příznak). Po zklidnění postiženého (ať už jedním či druhým) se postupně stav upraví. Pokud tedy v tomto stavu neprovede nějakou pitomost, třeba nehopne omylem z okna nebo si o něco nerozbije hlavu, případně se neudusí zvratky. Jako první pomoc poslouží dýchání do nějakého igelitového sáčku (cílem je zvýšit hladinu CO2 v krvi), případně zklidněním medikamentozně (Diasepam například) a intravenozní podání kalcia (jeho relativní nedostatek v krvi má za následek ony nepříjemně vnímané parestesie). Poměrně dobže to funguje.

Pochopitelně před holotropním dýcháním jsou ti nešťastníci poměrně dobře instruováni a věří svému učiteli, takže různé i nepříjemné prožitky vnímají dosti odlišně, nežli osoby, které se do totožného stavu dostanou spontánně po nějakém rozrušení. Těm se pochopitelně nedostalo předem žádného poučení a jiných stavech vědomí a blahodárných účincích jejich stavu, takže jim je docela obyčejně špatně. Je to trochu podobné efektu placeba, které také působí příznivě na vysoké procento pacientů, ačkoliv neobsahuje žádné účinné látky. Když by jste jim řekli, že v těch pilulkách je obyčejný škrob, nebude to fungovat.

Myslím si, že by se tu mělo dosti otevřeně napsat, že holotropní dýchání je zcela neověřená teorie, která s vysokou pravděpodobností nemá žádné racionální jádro, a tím také žádné prokázané léčivé účinky.

Uváděný "léčivého potenciálu mimořádných stavů vědomí" je jen slovní hříčka. Za mimořádné stavy vědomí by se daly velmi podobně posuzovat i stavy opilosti, užívání/předávkování drog, stavy po více či méně vážných úrazech, zejména mozku, stavy po dušení, škrcení, stavy vyčerpání a metabolický rozvrat při některých chorobách. To vše vyvolává (nebo může vyvolat) "mimořádné stavy vědomí". Ačkoliv je hyperventilace, holotropní dýchání v tomto výčtu spíše jeden z méně škodlivých položek, tak její terapeutické účinky jsou velmi podobné těm ostatním. Nelze přehlédnout ani fakt, že na něčem zcela neprokázaném je založen docela dobře fungující byznys.

Každopádně, chcete-li udržet pověst Wikipedie, jako encyklopedie, kde bychom měli nacházet pouze ověřitelné údaje, tak bych ve Vašem vlastním zájmu (a i zájmu čtenářů) tento článek podal trochu kritičtěji. Ono se to od věštění z kávové sedliny až tak moc neliší. Osobně bych soudil, kdy pouhá změna Ph krve kterou si navodím chvílí rychlého dýchání, na cestování časem zpět a následné převtělení do spermie, ze které jsem vznikl (jedna z udávaných představ) nejspíše nestačí. Ovšem chápu, že v dnešní době je spousta takových, kteří podobným nesmyslům mohou uvěřit.

Na bezmezné lidské důvěře v nemožné jsou koneckonců založeny například i volby. Možná by to ale Wikipedia.cz nemusela podporovat. Nemusíme ze světa kopírovat všechno, mohli bychom si v téhle zemi uchovat alespoň trochu zdravého rozumu. (poslední řádky berte, prosím, jako pokus trochu zlehčit to moje suché povídání)

"Tento uživatel nemá rád Brouky Pytlíky vehementně zasahující do článků, jejichž obsahu nerozumí."
Pokud se nemáte rád, je pro vás holotropní terapie jedním z ideálních řešení!
Centrum99 3. 5. 2010, 01:21 (UTC)


Reakce
Holotropní dýchání a hyperventilace nejsou to samé - při rituálu holotropního dýchání jsou nepostradatelné další věci jako bodywork, spolupráce skupiny nebo hudba. Bez těchto věcí to prostě nebude fungovat a bude to nebezpečné. Podobných efektů jako při holotropním dýchání lze navíc dosáhnout výrazně odlišnými metodami - meditací, tancem, nebo naopak zpomalením dechu. Pokusy zredukovat holotropní dýchání na halucinace způsobené zvýšenou hladinou kyslíku v krvi jsou proto nesmyslné. Samozřejmě se dá diskutovat o tom, zda léčivé efekty holotropního dýchání stojí za rizika (odkrytí psychických problémů, se kterými si člověk neporadí), zcela popírat léčivé efekty přes mnohaletý výzkum i praxi a ztotožňovat změněný stav vědomí z holotropního dýchání s alkoholovou opilostí je však čistá ignorance. Stejně jako by Wikipedie neměla uvádět neověřené informace, neměla by se ani řídit sysifovskými zvratky lidí, kteří o tématu nemají nejmenší ponětí, ignorují základní fakta, a shazují všechno, co se nevejde do jejich duševního obzoru.

Je podložené to poškození mozku?[editovat zdroj]

Je ta obava o poškození mozku nějak podložena faktickými daty? Tedy nemyslím případ, kdy se někomu po holotropním dýchání rozjede duševní nemoc, ale to, kdy by skutečně šlo prokázat fyzické poškození. Tělo má mechanismy jak zabránit takovému poškození, obávám se, že se jedná jen o fámu.


Kritické připomínky k článku[editovat zdroj]

Obecně mi článek připomíná spíše minimanuál, co dělat a jak prožívat holotropní dýchání (a na co se nesmí zapomenout, když se to organizuje). Mnohá tvrzení mi připadají, jako by byly formulovány na základě osobní zkušenosti s holotropní terapií. Nejsem si jistý, nakolik si jsou jednotlivá "sezení" u různých terapeutů podobná. Pokud se liší měl by to článek zohledňovat. Pokud naopak existuje nějaké metodika, měl by se článek odkazovat na ni. Dále se mi zdají některé formulace nepřesné, některé i zavádějící, viz dále.

Dále mám pocit, že se článek snaží v různých místech podsunout informaci o tom, že je holotropní dýchání léčivá procedura.

  • 'Grofovi se snažili najít neškodnou a přesto účinnou metodu přinášející holotropní (tj. zcelující) zážitky, jaké někdy přinášelo i užití psychotropních látek. Manželé Grofovi takovou metodu nalezli a nazvali ji holotropním dýcháním.' - neznačuje, že metoda je účinná a neškodná. Když pominu, že chybí zdroj, tak minimálně neškodnost je v dalších částech článku popřena.
  • 'Podpůrným prostředkem k vyvolání mimořádných stavů vědomí je, a od nepaměti byla, hudba. Vhodně vybraná hudba dokáže podpořit dynamiku rituálu a usnadní celý proces. Při holotropní terapii je třeba se jí plně odevzdat – nepřemýšlet nad ní, ale prožívat ji.' - je potřeba se jí plně odevzdat, aby ...? Chybí mi konec věty.
  • 'Práce s tělem pomáhá tyto problémy překonat a vede k fyzickému i psychickému uvolnění. Takto by měly být zpracovány všechny problémy, které zůstanou ke konci dýchání, aby metoda měla svůj léčebný efekt.' - další nepodložená(?) zmínka o léčebných efektech.
  • '... a je dovoleno mnohé, nemělo by ale docházet ke kontaktu s ostatními dýchajícími, rušilo by to jejich proces.' - chtělo by minimálně přeformulovat spojení 'je dovoleno mnohé'
  • 'Zvracení se bere jako přirozená součást procesu která působí očistně' - chybí zdroj informace, předpokládám, že jde opět o interpretaci manželů Grafových, ale rád bych to tam viděl explicitně.
  • '... napětí a bolesti hlavy se uvolňují prací s tělem. Překonání těchto problémů má očistný a léčebný efekt.' - léčebný efekt potřetí
  • 'Klasická psychiatrie se nedoporučuje, její metody vedou spíše k útlumu příznaků, působí tedy v opačném směru než holotropní terapie[zdroj?].' - existuje nějaký oficiální metodika, jak pracovat s takovýmito pacienty? Odkud je tato informace?
  • 'Holotropní dýchání je chápáno jako technika určitého seberozvíjení a sebepoznání.' - kým chápáno?

Hamlet 2. 8. 2010, 23:09 (UTC)

Nedoporučení navštívit psychiatra?[editovat zdroj]

Tato věta "Klasická psychiatrie se nedoporučuje..." je z odborného hlediska skoro na žalobu. Velmi neseriozní. Co tedy Wikipedie doporučuje? Návštěvu šamana? --185.5.69.112 6. 8. 2022, 22:24 (CEST)Odpovědět