Diskuse:Hlubočany

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

chyba zobrazení[editovat zdroj]

[[Soubor:Hlubočany on Wiki.jpg|thumb|chyba zobrazení]] Článek jsem ještě pořádně nečetl, ale chtělo by to najít někoho, kdo dokáže napravit tuto chybu zobrazení ve FF. --Reaperman 12:31, 18. 5. 2008 (UTC)

Mě se to zobrazuje bez chyby. --Pernak1 12:37, 18. 5. 2008 (UTC)

Teď by to snad při normálním rozlišení mělo fungovat, ale řešením by spíše bylo nemít dva infoboxy. --Vrbova 21:47, 18. 5. 2008 (UTC)

Recenze - Ioannes[editovat zdroj]

  • Chyba zobrazení zmíněná Reapermanem se ukazuje i mně. Souvisí to také s nevyřešeným obecným problémem toho, že u těchto obcí máme dva infoboxy, zčásti duplicitní a dlouhé jak Lovosice. Co založit nějakou ŽOK, ať je výjimečně jednou k něčemu užitečnému?
  • "265 m. n. m.." - myslím, že se tam píše jen jedna tečka, i když je to konec věty
    Nejen že se píše jen jedna tečka na konci, ale za tím prvním "m" se nepíše tečka vůbec (za kg taky nepíšeme tečku). Tj. správná forma: "256 m n. m." --Daniel Baránek 08:11, 10. 6. 2008 (UTC)
  • "Obec je půdorysně protáhlá náves" mi zní divně (obec není náves) - spíš asi "obec se rozkládá kolem protáhlé návsi"
  • "se zvedají zalesněné stráně vrcholků" taky zní divně (vrcholky nemají stráně, vrcholek je spíš bod až nahoře)
  • v úvodu bych zmínil aspoň datum první zmínky o obci, a že tam Němci žili od středověku, to je obojí dost důležité.
  • "Po vymření rodu se obec stává majetkem Jindřicha z Lipého." V encyklopedii se dodržuje konvence, že události minulé se vyprávějí gramatickým minulým časem. Je to tam víckrát.
  • "kdy ze 47 usedlostí, jich 13 zůstalo" - čárka před jich je myslím navíc
  • "V majetku kláštera Králové zůstaly Hlubočany po dlouhých 400 let. Až do roku 1716," - druhá věta je zbytečně neúplná (šly by spojit), navíc mi to nevychází na 400 ale na cca 391.
  • a nebo e: Bravantskému x Brevantského?
  • B.A.Brevantského - po tečkách prosím pevné mezery
  • zl. rýn. - zkratka chce patřičný interní odkaz
  • Arnoštovi hraběti Blankenstein - asi spíš Arnoštovi hraběti Blankensteinovi nebo v nejhorším Arnoštovi hraběti von Blankenstein.
  • Až do konce Druhé světové války: válka chce odkaz a píše se s malým d.
  • "jelikož nacisté měli své kolonizační plány" je potřeba upřesnit - jaké plány to byly?
  • "Po válce v roce 1946 byli nacisté odsunuti zpět do Německa" - opravdu jenom nacisté? Nebyli to náhodou všichni Němci? A to slovo "zpět" znamená, že původní němečtí starousedlíci už tam nebyli? Jak to? Mimochodem, jaké bylo národnostní složení před válkou?
  • "celá obec byla nově osídlena českým obyvatelstvem" - je k tomuto osídlovacímu procesu známo něco bližšího? Odkud to české obyvatelstvo přišlo, proč se sem přistěhovalo?
  • Ti pak dále volí ze svého středu...: Kdo jsou "ti"? Rada nebo zastupitelstvo?
  • 79.35% se správně píše 79,35% nebo možná ještě lépe 79,35 % (s pevnou mezerou před procentítkem); číst první verzi (bez mezery) nahlas ("-procentní") by bylo velmi těžké.
  • "384 se hlásí k národnosti české a 66 k národnosti moravské a 7 k národnosti slovenské" - je otázka, zda to hodnotit skutečně jako "poměrně homogenní", a hlavně bych doporučil první "a" nahradit čárkou.
  • "Z dalších kulturních zařízení, jmenujme" bez čárky a slovo "jmenujme" nahradit něčím méně osobním.
  • "vyšší jak 5000 ha" - spisovněji zní "vyšší než 5000 ha", "jak" je v tomto významu slovakismus.
  • "nenachází žádné areály": množné číslo slovesa je myslím "nenacházejí". Čili buď nenachází se zde žádný areál, nebo opravit sloveso. Totéž o větu dál.
  • "Obec Hlubočany není díky zemědělskému charakteru s velkými plochami polí příliš turisticky atraktivním místem" zní divně - "díky" je vhodné tam, kde jste skutečně za popisovanou skutečnost vděčný. Doporučuji nahradit neutrálním "kvůli", "pro", "v důsledku" či podobně. (Tuto chybu často páchají i profesionální publicisté, ale není to dobře.) A celé by to možná šlo říct méně šroubovaně. Totéž "V úseku z Vyškova do Bučovic je tato turistická cesta díky bezlesnému úseku poměrně malo využívaná." (Navíc "bezlesému" a "málo". Navíc to chce zdroj, kdo tam ty turisty počítal.)
  • Zkratka apd. se mi nelíbí, není moc obvyklá.
  • kapitola Mikroregion Větrník - možná by šlo zkrátit, navíc je tam zřejmě zacyklený link na tento článek, který se zobrazuje tučně.

Hodně zdaru,--Ioannes Pragensis 19:27, 18. 5. 2008 (UTC)


VyřešenoVyřešeno Snažil jsem se vše napravit dle recenze. Prosím někoho o založení Žoku o nevyřešeném problému šablon IBOM. Je to pořád předkládáno jako problém i když mě se tato odhlasovaná dvojšablona líbí. Děkuji --Pernak1 13:34, 1. 6. 2008 (UTC)

Recenze - Juan[editovat zdroj]

No pěkné. Když se tomu bude někdo soustavně věnovat, tak by se to minimálně do Dobrých mohlo dostat. Připomínky v bodech:

  • obecné:
  1. část historie by to chtělo propracovat - hlavně mi vadí, že je to víceméně z jednoho zdroje. v takovém případě se může jednat o porušování autorských práv, neb i obnobná struktura výkladu je porušením. doporučoval bych tedy vyhledat více knih či internetových stránek a ocitovat z více zdrojů.
    Bohužel mám problém najít nejakou knihu o Hlubočanech. A to jsem prohledával celou sekci v městské knihovně a na internetu taky nic moc nenalézám.--Pernak1 14:28, 8. 6. 2008 (UTC)
    A nějaké materiály obec nevydala? Občas se stává, že obce vydávají materiály v malém nákladu, takže se to nedostatane do knihovnit. Pak by se ještě dalo doporučit zkontatkovat nějakého místního historika nebo někoho kdo píše kroniku jestli nějaké materiály nemá.--Juan de Vojníkov 07:14, 10. 6. 2008 (UTC)
Zkusím poslat dotaz na obecní úřad - ale moc si od toho neslibuji. --Pernak1 08:01, 10. 6. 2008 (UTC)
  1. VyřešenoVyřešenomezi refy se mezera psát nemusí
  2. oddíl "Památky a turistické zajímavosti" by to chtělo rozhodně rozepsat a možná i odstranit body. Apropo, takových litinových křížů je všude mnoho. U nás jim říkámeboží muka.--Juan de Vojníkov 08:07, 7. 6. 2008 (UTC) (Boží muka [1] jsou nejčastěji pilířovité stavby se stříškou - litinový kříž [2] je kříž! a jak víc mám rozepsat existenci litinového kříže?) --Pernak1 10:37, 8. 6. 2008 (UTC)
    No asi nemá cenu se o tom hádat. Možná, že na u vás je tomu jinak, ale u nás dřív byly boží muka dříky se stříškou ale postupem času přešli na "kříže s podstavci" nicméně furt jsou to boží muka, která mají dvě funkce. Buď ně místě někdo padl (umřel), nebo sloužili jako místo modlení na cestě ke kostelu. A co tam napsat? Nějakou výplňovou vatu, která se dobře čte a není strohým popisem.--Juan de Vojníkov 07:14, 10. 6. 2008 (UTC)
Těch fukcí je víc - nejen dvě a nemělo by se to zaměňovat s krucifixem. Je to tu na wikipedii docela k pochopení. (Boží muka - krucifix).--Pernak1 08:01, 10. 6. 2008 (UTC)
  1. VyřešenoVyřešenomyslím si, že oddíl "Použitá literatura" se může zrušit, neb je to v referencích. Naopak chybí oddíl "Literatura", kde by jsme čtenáři doporučili něco na čtení. Změněno na literatura - vzhledem k tomu že další nenacházím.
  2. VyřešenoVyřešeno v externích odkazech by to chtělo něco víc
  3. chybí oddíl „Popis“, kam by se zahrnulo něco o reliéfu, přírodě a taky katastru. Pak by se tu mohli uvést místní části a krátké shrnutí o nich s odkazem na hlavní článek. Oddíl "Popis" by měl být na začátku.
  4. VyřešenoVyřešenoSvazek obcí mikroregionu Větrník by si možná zasloužil v budoucnu svůj vlastní článek, takže i odtud by se dalo odkázat na "hlavní článek". Vzhledem k tomu že zatím takovej článek neexistuje bych to nechal tak. A navíc je to jen stručnej odstaveček.
  5. chtělo by to udělat nějakou fotku s lidma. stačí náves - zaparkovaná auta a tak.
  • podrobně:

tak myslím, že je to celkem dobré. Až se udělá něco s body 1) a 6), tak si myslím můžu pokračovat v podrobné recenzi a korektuře. :-)--Juan de Vojníkov 08:07, 7. 6. 2008 (UTC)