Diskuse:Hláskovací tabulka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Původní diskuse[editovat zdroj]

(přesunuto z diskuse k mezinárodní hláskovací tabulka před sloučením) --Mormegil 12:56, 29. 4. 2006 (UTC)

mam silné podezření, že to, co prezentujeme jako Mezinárodní hláskovaci tabulku je ve skutečnosti Hláskovací tabulka NATO - viz zahlavi clanku en:NATO phonetic alphabet a rozdil oproti en:International Phonetic Alphabet. navrhuji proto prejmenovat stranku na Hláskovací tabulka NATO. --Power 09:08, 27. 4. 2006 (UTC)

Nepleťte si hláskovací tabulku s fonetickou abecedou, nemají spolu absolutně nic společného (jedno je návod k hláskování, druhé je druh písma). Ano, tato hláskovací tabulka vznikla v NATO, ale dnes se používá (s případnými drobnými obměnami) v mnoha mezinárodních kontextech, najmě v civilním letectví. --Mormegil 11:27, 27. 4. 2006 (UTC)

ok, to jsem si blbě přeložil, nicméně pointa zůstava - to, co tu máme jako Mezinárodní hlaskovací abecedu, je jedna z možných verzí, možná hodně rozšířená, ale pomatuju si, že existují i jiné verze s drobnými úpravami. nezpochybňuju, že jí používá i FAA, ale proč tomu neříkat Hláskovací abeceda NATO, když to jako hláskovací abeceda NATO vzniklo, dnes to je známo jako hláskovací abeceda NATO a každý pochopí, když nahoru dáme větu "... a je dnes převládajícím hláskovacím systémem na světě." --Power 12:28, 27. 4. 2006 (UTC)

Já ale pořád nevím, co vás vede k domněnce, že "dnes to je známo jako hláskovací abeceda NATO". Viz např. [1] (a též [2]).
Spíše už dlouho uvažuji o sloučení obou tabulek do obecnějšího článku hláskovací tabulka.
--Mormegil 13:24, 27. 4. 2006 (UTC)

výborne, děkuji za odkazy - tedy v tomto pdf je na straně 63 (značena jako 62) tabulka s pěti různými hláskovacími systémy. povšimněte si prosím, že systém mezinárodní není shodný se systémem NATO, jak se snažím upozornit (a my máme v článku Mezinárodní hláskovací tabulka ve skutečnosti hláskovací tabulku NATO). tedy buďto nahraďme patřičně onen systém a jeho popis, nebo vytvořme jeden článek o všech hláskovacích tabulkách jak navrhujete, nebo (podle mého nejjednodušší řešení) tuto stránku přejmenujme na Hláskovací tabulka NATO stejně jako na anglické wiki, na kterou navíc vede z tohoto článku wikilink. --Power 13:58, 27. 4. 2006 (UTC)