Diskuse:Hemodialýza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rozhodl jsem se nelinkovat jména minerálů (jako např. Fosfor) na příslušné wiki heslo, protože uživatele hledajícího poučení o hemodialýze nebude nikdy zajímat fosfor jako takový, ale jen jeho fungování v organismu - tedy neexistující heslo "Metabolismus fosforu". Kubiik 27. 7. 2008, 16:35 (UTC)

Nechtěl bych zasahovat do textu, ale pojem AV fistule se moc nepoužívá, obvyklejšími pojmy jsou AV píštěl, AV shunt a AV anastomóza --Formol 28. 7. 2008, 16:33 (UTC)

Nemám moc jasno co by bylo nejvhodnější, tam co chodím na dialýzu se používá shunt, ale mně se nechtělo do české wiki psát to anglicky "shunt" a "šant" mi přijde ještě podivnější, píštěl nebo anastomóza jsem nikdy nikoho neslyšel použít, a kontrolní vyšetření shuntu se jmenuje fistulografie, tak jsem zvolil fistuli. Možná by nebylo špatné slovo "zkrat". Kubiik 28. 7. 2008, 17:26 (UTC)
I to se používá. Fistula je latinský název - mimochodem, jde o přenesený výraz znamenající flétnu, proto je v názvu vyšetření. Nejvhodnější by bylo uvést všechny alternativy a ten hlavní vybrat po dohodě v nefrologem (nejspíše shunt). Jinak v medicíně se v současnosti používá (bohužel) spousta anglicizmů --Formol 28. 7. 2008, 17:54 (UTC)
Opět bych si dovolil jednu jazykovou poznámku - nepřehánějte to s "čechofilstvím", pojem "snuffbox fistule" je už hodně za uši tahající hybrid ze tří jazyků - zde je nejvhodnější hovořit o snuffbox shuntu. --Formol 29. 7. 2008, 15:57 (UTC)
OK, a slovo fistule jsem dal přece jenom vyměnil za zkrat. Kubiik 30. 7. 2008, 07:37 (UTC)

Tento text jsem vyřadil, podle mně je nesmyslný, vložen z IP 85.160.36.53 (Eurotel hosting): Nejčastější příčinou hypotenze (až 90% všech hypotenzí) bývá nepřesně stanovena "suchá váha". Nejčastější příčinou nepřesně stanovené "suchá váhy", bývá velký mezidialyzační přírůstek (až v 90%). Důkazem je, že po úpravě "suché váhy" (zvýšení suché váhy) stavy hypotenzí vymizí. Ostatní faktory mohou vzniku hypotenze spíše napomáhat, než aby ji samy o sobě vyvolaly (antihypertenzivní léky, autonomní neuropatie), jiné jsou zcela raritní (perikardiální výpotek, alergie na dialyzační membránu)

  1. Nejvážnější výhrada: příčinou nepřesně stanovené suché váhy nemůže být velký mezidialyzační přírůstek - tyhle dvě věci spolu takto nesouvisí
  2. Po úpravě suché váhy stavy hypotenzí vymizí - to nemusí platit vždy, hypotenze může mít i jiné příčiny
  3. Hodnota 90% potřebuje uvést zdroj, tvrzení „až 90%“ je spíš jazykem marketingu Kubiik 24. 1. 2009, 11:50 (UTC)