Diskuse:Halloween

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele AnkaElektro v tématu „Úprava původu svátku

K tomu doslovnemu prekladu[editovat zdroj]

Jde o to, a malokdy se to ví, že hned následujícímu dni se říká "All Hallows' (Day)", tj. Den Všech svatých - tím pádem pak ten název Halloween funguje na obdobném základě jako označení pro (náš) Štědrý den, nebo Silvestr.

Christmas Eve (24.12.) je tak vlastně PŘEDVEČER (či "první nešpory / vigilie / bdění před") Christmas Day (25.12.)

New Year's Eve (Silvestr) .... vecer pred New Year Day

P.S. Puvodni preklad "vsichni uctivejte vse" by fakt nemel moc logiku - i kdyz podle slovniku snad jo

Jinak zdravim CZ-Wikipedisty! Todle je moje premiera, prestoze "konzumentem" jsem jiz radu mesicu..

P.P.S. Ted jsem este nasel na prislusny NEMECKY strance - pomerne autoritativni - tvrzeni na podporu mnou vyse uvedeneho

Diese Herleitung ist jedoch umstritten. Das Wort "Halloween" jedenfalls geht auf das Wort "All Hallow's Eve" (Vorabend von Allerheiligen) zurück.

-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Kokardza (diskuse) 31. 10. 2006

Silně pochybuji o původu v křesťanství. Je to keltský svátek a ten byl dříve než nějací křesťani. Ti to jen zkopírovali. Takže pokud má někdo věrohodný zdroj ať jej dodá :) Dominik.matus 27. 10. 2011, 09:06 (UTC)

Když se ten svátek přímo jmenuje (přeloženo do češtiny) "předvečer Všech svatých" (původně All-Hallow-eve), tak je asi trochu zbytečné o tom pochybovat. Píše se to tak i ve většině knížek o tom svátku. Naopak ten keltský původ je trochu sporný, není pokud vím nikde doloženo, že by Kelti s oslavou Samhainu měli spojenu připomínku mrtvých a smrti (jež je právě ústředním tématem křesťanských Dušiček), takže není jisté, nakolik je tam skutečná souvislost a nakolik jenom náhodná časová shoda.--Ioannes Pragensis 30. 10. 2011, 16:58 (UTC)
Je doložené, že křesťané roubovali své svátky na svátky pohanů, aby se tito jaksi snadněji obraceli na "správnou víru." Týká se to nejen Dušiček, ale třeba i Vánoc, Velikonoc nebo pálení čarodějnic. --Quesh 2. 11. 2011, 19:48 (UTC)

Je v článku ještě nějaký "ukradený" text (když už je téměř prázdný), nebo je tam ta šablona pro ostudu Wikipedie, aby to každý viděl právě v den s největší návštěvností? --P.01 (diskuse) 30. 10. 2012, 23:27 (UTC)

Šablonu jsem schoval, k jejímu odstranění a skrytí závadných verzí článku dojde (vzhledem k týdenní lhůtě) asi dnes odpoledne. --Harold (diskuse) 30. 10. 2012, 23:38 (UTC)

Helouvín[editovat zdroj]

Prý "čti helouvín," lol. Tak to určitě ne... Stitch123 (diskuse) 29. 10. 2016, 23:43 (CEST)Odpovědět

Požadavek o editaci nesmyslné informace[editovat zdroj]

V článku je uvedeno: „V době irského národního obrození se kolem roku 1830 rozšířil názor, že Halloween vznikl z předkřesťanských keltských tradic, např. svátku Samhain. Toto pojetí přijal i etnolog James Frazer, který Halloween v knize Zlatá ratolest popisuje jako pohanský svátek s tenkou křesťanskou slupkou. Podobné romantické teorie se dodnes často citují, jsou však považovány za překonané.“

Co je to za nesmysl, že jsou tyto teorie „romantické“ a „jsou považovány za překonané“!? Mám dojem, že se jedná o porušení nejen pravdivosti informace, ale i Wikipedického stylu.

Samhain se běžně považuje za předchůdce Halloweenu, ze kterého vzešlo i oblékání kostýmů.

https://en.wikipedia.org/wiki/Samhain 213.194.195.65 3. 11. 2018, 21:27 (CET)Odpovědět

Úprava původu svátku[editovat zdroj]

Nevím, kdo přesně dělal tu úpravu původu, ale je to samozřejmě nesmysl a o inspiraci ve staroirském Samhainu se žádné spory nevedou a nikdy nevedli a už vůbec se nejedná o nějaké "překonané romantické teorie". Je sporné jen to, nakolik jsou ty svátky prolnuté a jaký další vliv v nich je. Historici i folkloristé (což jsem uvedl i do článku) se domnívají, že se jedná o prolnutí římských a keltských tradic a svátků, přičemž po příchodu křesťanství se tyto svátky stejně jako mnoho jiných prostě jen pokřesťanštili. Rozhodně tvrzení jednoho německého profesora religionistiky není alfou a omegou. Ve většině prací historiků a vědců v oboru předkřesťanských náboženství se stále uvádí, že Samhain je prakticky předobrazem Dušiček i Halloweenu.--AnkaElektro (diskuse) 12. 11. 2020, 16:13 (CET)Odpovědět