Diskuse:Gnómonická projekce

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

pripominky k novemu clanku[editovat zdroj]

Pokusil jsem se doplnit nejake obrazky, aby bylo jasne, o co asi tak jde. Ale stale v textu zustavaji veci, ktere jsou me jako laikovi nejasne:

  • "nejkratší vzdálenost dvou bodů na mapě odpovídá nejkratší vzdálenosti těchto bodů ve skutečnosti" To mi neni jasne, pod pojmem "vzdalenost" si predstavuji nejakou delku, tedy metry. A u tohoto zobrazeni evidentne dochazi ke zkresleni. Nemel autor spise na mysli neco jako "nekratsi spojnici", tedy krivku s nejkratsi delkou?
  • K tem vzorcum by to chtelo nejaky popis, co je co, nejlepe i s obrazkem. Takhle je pro ctenare jednodussi si ty vzorce vymyslet znova, nez zkoumat vyznam jednotlivych symbolu.

--Jx 08:11, 2. 8. 2007 (UTC)

Děkuji za doplnění obrázků a opravu překlepů.
  • Ad 1. Ano, formulace věty byla poněkud nejasná. Opravdu mělo být použito spíš slovo spojnice. Větu změním i s ohledem na heslo ortodroma, kde se také mluví o spojnici bodů.
  • Ad 2. Popis doplním. Bohužel vzorce jsou v každé literatuře uváděny v poněkud jiné podobě, např. pod heslem Polární souřadnice je vše sice dostatečně vysvětleno, ale místo ρ je zde používáno r apod. Vzorce tedy opravím v souladu s označením, pak by měly být srozumitelnější.
--Petram 07:35, 3. 8. 2007 (UTC)
Bohužel se mi nepodařilo upravit první část matematického vzorce.
--Petram 08:28, 3. 8. 2007 (UTC)
Figl zrejme spociva v "\,", ktere v TeXu znamena malou mezeru a diky kteremu wiki zobrazi vzorec TeXovsky. Pak jsem jeste misto "\phi" napsal "\varphi". --Jx 11:10, 3. 8. 2007 (UTC)