Diskuse:Girlanda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Závadná záměna[editovat zdroj]

@wikipedista:Sokoljan: Nahrazení věty
Se zhoršující ekonomickou situací nahradilo u girland chvojí jehličnanů, plastové chvojí používané opakovaně. V 21. století již nejsou girlandy jako prvek výzdoby používány zřejmě nikde.
větou
S rozšířením trvanlivých umělých květin se chvojí jehličnanů nahradilo plastovým a počátkem 21. století je nahradily svítící girlandy a řetězy.
považuji za deformaci smyslu. Vzhledem k tomu že v oboru dlouho pracuji, a dané období mohu srovnávat, si dovolím vyjádření že fakticky správná je předchozí.

Například omezení živých girland naprosto nesouvisí s používáním plastových výrobků. Lze prokázat, máte li zájem o dalších pět odstavců textu v diskusi, tentokrát se zdroji. To, že souvisí s ekonomikou by wikipedisticky prokázal jen široce pojatý odborný výzkum zákazníků o toto floristické zboží z té doby. Ten asi neexistuje. Nicméně zřejmě bude snadné vyvrátit jiné teorie.

Třeba používání „se“, například ve formulaci „se prodávalo“ místo „bylo prodáváno“ nepovažuji také za ideální formulaci. Samo „se“ nic. Nicméně ani moje formulace a příspěvky nebyly zcela vhodně a jasně formulovány. Budu text ještě pravděpodobně překopávat, prosím o spolupráci při případné úpravě, tak aby došlo ke změně která bude celkově pozitivní. Díky. --I.Sáček, senior (diskuse) 31. 10. 2014, 06:53 (UTC)

O celkové ekonomické situaci jsou k dispozici docela přesné údaje (HDP aj.), které říkají něco jiného. Možná máte na mysli situaci ve floristice? Až budete s úpravami hotov, rád Váš text přehlédnu. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 31. 10. 2014, 10:01 (UTC)
Konkrétně mám na mysli kupní sílu obyvatel. Nikoliv průměrného obyvatele, ale většiny obyvatel. U girland, pravda, je to ale problém i firem a institucí. Byl zde na konci 80. let boom poptávky následovaný krizí na konci tisíciletí. Měli jsme spousty zakázek na bohaté a drahé girlandy i pro lokální firmy, dnes v ČR klasické girlandy nedělá asi vůbec nikdo. Není to módou. Myslím že nebude problém ale najít zdroje které hovoří o ekonomické krizi v devadesátých letech a na počátku 21. století. To je vhodný a reálně naplnitelný požadavek na zdroj. Co se týče reálné situace, ta ve floristice kopíruje silně kupní sílu, protože jde o luxusní zboží, kulturní a ozdobné artefakty které nejsou třeba k přežití do dalšího dne. A bohatí lidé jsou sice někdy megalomani, ale dnes často největší škrťové a nespolehliví plátci. Ve floristice proto musíte vyrábět levné odpadky pro průměrné zákazníky nebo být dobře navázán (nemluvím o klientelismu) na státní instituce a politické strany. --I.Sáček, senior (diskuse) 31. 10. 2014, 10:21 (UTC)