Diskuse:František Halas

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

František Hasla o sobě

Je to možná rouhání a říkám to docela tiše. Miluju nade vše verše, tuto řeč nesmrtelnou, ale miluju ji se zuřivostí. Má to do sebe cosi, čeho si nemohli přisvojit hlupáci žádných dob.

Na tomto vyznání mrtvého básníka bych nejradši přestal. Přiznávám se, že to není zrovna příjemná věc, říkati něco o sobě, když pevně věřím, že jedině básíkova hotová práce je věc, o kterou se má čtenář zajímat. Člověk píšící verše není přece žádná tajemná mátoha složená z rýmů, předrážek a jiných kousků poetiky. Je to tvor stejně myslící a žijící jako vy, a proto jeho lidská podoba by vás opravdu měla zajímat co nejméně. Basníci jsou tlustí či tencí, pijí anebo taky ne, ale to nemá s bytostným ústrojenstvím jejich práce pranic společného. Ne co dělá básník v životě, ale co dělá se životem budiž vaší starostí. (opsáno z čítanky od paní Martínkové.)

nevím, jak to do toho šlánku přidat. nebo to hodit na wikisource ši wikibooks? to jsem nikdy nezkoušel...--Macronyx 12:22, 15. 10. 2005 (UTC)

Halasovo heslo[editovat zdroj]

Encyklopedické heslo o Františku Halasovi je ploché, nic nevystihující a navíc zpolitizované. A to je škoda. I stať o jeho díle je školská a schématická. Škoda, jeden z největších českých básníků by si zasloužil lepších pár řádků...

Souhlasím, ovšem každý to může změnit. Takže editujte s odvahou. :-) --Beren 12:36, 15. 4. 2006 (UTC)
Navrhoval bych jedno menší rozšíření, na hlavní stranu se to ale asi nehodí: A polkl jsem naprázdno, když jsem zvěděl, že můj druh nejvěrnější, nový předseda obrozeného spolku československých spisovatelů, si dal přiřknout nový, velký byt po Němcích a usadil se bez rozpaků v pseudonádheře uprchlého germánského proce pod lustry z jeleních parohů. (V. Černý, Paměti 1945-72, str. 43, Atlantis, Brno 1992)