Diskuse:Fidesz – Maďarská občanská unie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pěkné, ale chtělo by to upravit po formální stránce:

  • přelinkováno, jedna trivialita se tam odkazuje i vícekrát
  • tučné písmo v textu (více méně by mělo být pouze v prvním odstavci v názvu partaje)
  • název - je potřeba použít název, pod jakým se strana označuje v Česku (asi Fidesz), nikoli cizojazyčný název (Wikipedie:Název článku#Očekávaný název)

Dávám příslušnou šablonu.--Ioannes Pragensis 17. 5. 2009, 17:35 (UTC)

Tak v tom případě to budeš muset udělat u všech článků o maďarských stranách co na wiki jsou. Fidesz je redirectem. Navíc je nesmysl překládat názvy do češtiny, jelikož to by se třeba potom mohlo stát, že by sme měly tři názvy Demokratická strana a každá by byla z jiného státu. --Márton CZ-HU 17. 5. 2009, 18:45 (UTC)
Není to nesmysl, používáme v takovém případě rozlišovač. Česká Wikipedie je určena českému čtenáři, a snad uznáte, že pro Nemaďary je velmi obtížné vyhledávat názvy, které obsahují slova jako "Szövetség". Podívejte se prosím na velké Wikipedie - anglickou, francouzskou, německou, a uvidíte, že paralelní články o této straně se všechny jmenují přeloženým názvem.--Ioannes Pragensis 17. 5. 2009, 20:56 (UTC)
Přesunul by se tento článek na Fidesz, bylo by to asi tejné nesmyslné, jako kdyby se článek Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová přesunul na název Lidovci, Křesťanští demokraté nebo KDU. Pokud nějaký člověk hledá článek o Fidesz, tak napíše Fidesz a redirect ho pošle sem. Pokud chcete, aby se články o stranách s cizojazyčným názvem překládali, pak já požaduji, aby se přetlumočily i názvy slovenský stran. Když se kouknu do kategorie: Kategorie:Politické strany v USA, Kategorie:Politické strany v Polsku, Kategorie:Politické strany v Lotyšsku, tak je tam spousta stran se svým pravým názvem. A nikdo s tím nic nedělá. Vy jste nejprve zajel na KISZ, teď na Fidesz, shodou náhod autorem obou článků jsem já. Takže mi dochází o co vám jde. // Co se týče tohoto: přelinkováno, jedna trivialita se tam odkazuje i vícekrát, nevím co považujete za trivialitu, jestli MR nebo Gordona Bajnaje, ale pokud se vám líbí šedé články, tak já jsem opačného názoru. Lepší když tam ten odkaz je, než aby tam byl jenom jednou. A navíc nejedná se o triviality, či jak jste to nazval. Jediné s čím jsem schopen souhlasit je to, že u slova Krajinský zákon odstraním tučné písmo. Navíc tento článek je nejlepší článek o politických stranách v Maďarsku a zatím si nikdo nestěžoval, ba naopak několik lidí mi řeklo, že je to hezký článek. MSZP, SZDSZ, KDNP jsou mnohem horší články, ale vy jste si vybral zrovna tenhle, to za náhodu nelze považovat. To je vše konec tečka. --Márton CZ-HU 18. 5. 2009, 13:56 (UTC)
Souhlasím s tím co tu řekl Ioannes a nemyslím si, že by v tom hledal něco osobního jak tu Mártone říkáš. Nemaďarovi prostě Magyar Polgári Szövetség nic neřekne a to říkám i přes to, že maďarsky umím. --Orange.man 19. 5. 2009, 12:46 (UTC)
Jasný. Ty sám si založil články o MSZP a SZDSZ (a oba dobře víme, odkud jsi překládal, a že hu wiki to byla jen vzdáleně), ale Fidesz je špatně. Na celé wiki jsou desítky článků o politických stranách s cizojazyčnými názvy ale, tuten uživatel si zrovna jen tak vzpomene na Fidesz. Že by to jen náhoda ? Asi taková jako kdyby Slota vstoupil do SMK-MKP. NeMaďarovi Magyar Polgári Szövetség nic neřekne ? Má to snad tam několikrát přeložené ne. A v tom případě mi vysvětli proč založil články Magyar Szocialista Párt a Szabad Demokraták Szövetsége s Maďarským názve ??? To nemaďarům něco říká ??? Samozřejmě to jim toho řekne hodně. Pokud už mě chceš poučovat, tak si nejprve zameť před vlastními vraty. Ono na tom SNS fakt něco bude, myslel jsem, že stojíš za víc. Ten článek se nedá přesunout na Fidesz. To sám dobře víš. Pokud v tobě ještě něco zbylo. --Márton CZ-HU 19. 5. 2009, 14:18 (UTC)
Já už tyhle články chtěl několikrát přesunout, ale nechci přesouvat dva články, když třetí bude maďarsky. Proto je třeba se domluvit na universálním systému, ale koukám že to půjde těžko, když za každou výtkou vidíš osobní útoky a narážky, přitom jedinej kdo tu naráží na ostatní jsi ty. --Orange.man 19. 5. 2009, 16:00 (UTC)
A ještě něco. Zaprvé překládání z maďarské wiki není žádná povinost a já si budu překládat odkud chci a nevím co to sem taháš. Zadruhé nevím proč mě tu osočuješ, že jsem jakýsi fanoušek SNS. --Orange.man 19. 5. 2009, 16:09 (UTC)
Dodatek třetí a čtvrtý bude Maďarsky. Založil jsem KDNP, myslel jsem, že si všimnul. Samozřejmě, překládat se může z jakéhokoliv wikipedie, ale jako váhu má článek, ve kterém jsou špatné řekněme nedostatečné, nebo špatně popsané informace a na vině je to, že autor překládal z jiného jazyka ???--Márton CZ-HU 19. 5. 2009, 17:04 (UTC)
Teď jsem trošku nepochopil, co tím chtěl básník říci. --Orange.man 19. 5. 2009, 17:33 (UTC)
Basník chtěl říci, že nejlépe je Maďarské články překládat z Maďarštiny, zvláště pokud tím jazykem hovořím, nežli z en, de, sk apod. Zvláště pokud jsou např. na en (ze které si myslým, že to je) chyby a ty se tak přenesly i do českého článku. Samozřejmě nejlépe je přeložit si Maďarský a Anglický článek. Ale myslým, že o Maďarských věcech, pojednávají Maďarské články lépe a pravdivě. To chtěl básník říci.--Márton CZ-HU 19. 5. 2009, 17:42 (UTC) Takhle nehci Ti říkat z jakého jazyka si máš co překládat, to v žádném případě ne. Jen to, že na jiných wiki jsou chyby a to i na en. --Márton CZ-HU 19. 5. 2009, 17:53 (UTC) Jasn, že chyby můžou být i na hu wiki, ale v tomhle případě je to špatně uděláne na en, a to se pak přesouvá dál dál dál, jelikož každý jde na en místo na hu, když ten článek dělá. --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 05:19 (UTC)
Také Vás prosím, Mártone, abyste k věci přistupoval klidněji. Že jsem si vybral zrovna Váš článek ke kritice, bych na Vašem místě bral jako poctu, já se tu totiž zajímám hlavně o kvalitní články a polopahýly mě moc neberou. Že je tu plno politických stran s cizojazyčnými názvy (a tedy obvykle proti obvyklému stylu Wikipedie) je pravda, ale někde se začít musí. Já jsem to jednou přesouval celé odpoledne, ale je to jako plivnutí do moře, tady se nějak vžilo, že zrovna partaje nebudeme překládat, a já se bojím, co se stane, až někdo začne takhle zakládat čínské a japonské strany. Takže prosím klid a bavme se k věci, nikoli ad homnem.--Ioannes Pragensis 19. 5. 2009, 16:24 (UTC)
Píšete, že polopahýly vás moc neberou, tak potom upřímně nechápu proč je zakládáte. Aha, takže já si za to vlastně můžu sám, že jsme udělal lepší článek než KDNP, SZDSZ, MSZP, MSZMP. Tak příště můžu napsat článek stejný jako je Hnutí 64 žup. Budete rádi, že to bude mít český název, všc o kterou vám jde, ale bude vám vadit, že je to pahýl. Další věcí je, jak už sem nahoře psal, tuta věta: přelinkováno, jedna trivialita se tam odkazuje i vícekrát. Zajímalo by mě co považujete za trivialitu zdali MR nebo snad pana Gorgona Bajnaie či Viktora Orbána? Co jsem odstranil bylo tučné písmo u Krajinského zákona, přiznávám tam to nemuselo být, ale při pojednáváním o tom jak se strana jmenovala, pokud by to bylo normálně textové bylo by to velice nevýrazné. Takže pokud mátě nucenou potřebu změnit název tohoto článku tj. překladem, jelikož přenést ho na Fidesz je nemožné, tak ať se udělá zákon, předpis opatření, pravidlo, že všechny články o politických stranách (včetně těch slovenských) budou v Češtině.--Márton CZ-HU 19. 5. 2009, 17:04 (UTC)
Zakládám pahýly nejčastěji proto, abych někde v kvalitním článku zamodřil červený odkaz, aby to tam nevypadalo ošklivě. Není v mých silách psát rozsáhle o všem. Ale takový typ diskuse nepovažuji za příliš smysluplný - všechny články patří všem a je dobré předpokládat navzájem dobrou vůli (WP:PDV).
Trivialitou opakovanou vícekrát myslím namátkou letopočty. Nebo je tam odstavec, kde se pětkrát odkazuje slovo Maďarsko. A tak dál, bije to do očí.
Předpis o názvech článků už existuje (Wikipedie:Název článku) a říká "Jméno článku by mělo být takové, jaké by čtenář nejspíše čekal." To platí obecně, a tedy i o stranách. Neznamená to, že jméno musí vždy být české, ale je potřeba se podívat do seriózního českého tisku nebo politologických spisů, jak si o té straně píše, a pokud se používá české označení (to bývá v 90 % případů), tak nazvat článek česky. Zdravím,--Ioannes Pragensis 19. 5. 2009, 19:12 (UTC)
Jelikož jste označil Maďarskou republiku za trivialitu je jasné, že ke shodě nedojde. Jediné co se tam s letopočty opakuje je rok 2009, který je tam řikráte a 2010, který je tam dvakráte. A ještě 1993 2x.Zakládáte pahýly aby se ve článcích zamodřil odkaz, ale když je tam zamodřený tak vám to zase vadí, že jich je tam moc. Už jsem jednou vysvětloval, že tento článek nejde přesunout na samotný Fidesz. To mají wikipedie jako je sk, ru. Velké wiki jako en, de, es, fr mají tam celý oficiální název byť přeloženy. A vědí proč. Že, je třeba se podívat do českého tisku. Ano tam se nejčastěji oběvuje: Viktor Orbán vůdce opozičního FIDESZU, nebo vůdce Mladých demokratů. A je na tom vidět úroveń médií. Viděl jste někde napsáno Jiří Čunek předseda Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové, nebo že by to takto říkaly ve zprávách ??? Těžce pochybuji, a přesto ten článek tam je v oficiálním znění. Řeknu to ještě jednou: Pokud přesunete tuto stranu jen na Fidesz, pak to bude stejné, jako když stranu KDU-ČSL přesunute na Křesťanští demokraté, Lidovci, KDU. Ano i v televizi při volbách se oběvuje například Lidovci nebo Křesťanští demokraté, a myslýte, že lidé očekávají takovýto název u článku ??? Takže zkrátka takovýto přesun není možný. Stejný příklad je ČSSD, sám Paroubek používá označení Sociální demokracie apod. A přesto je ten článek v oficiálním názvu. --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 05:19 (UTC) Několikrát jsem si přečetl: Wikipedie:Vzhled a styl a nikde jsem nenarazil na to, že by přelinkovanost, nebo tučný text v textu vadil, nebo by byl zakázán. Takže vadné to není. Tudíž vadí to vám a našli by se samozřejmě další, ale zakázané to není.--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 14:57 (UTC)
A co přesunout článek na Fidesz - Maďarská občanská unie jako je tomu na en? --Orange.man 20. 5. 2009, 13:52 (UTC)
Fajn a ostatní Maďarské a neMaďarské články chceš taky přejmenovat. Opět zdurazňuji včetně těch slovenských ??? --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 14:17 (UTC) To má zas být jen Fidesz "černou ovcí" ?
Samozřejmě a nevím co myslíš slovem zas. Prosím nehledej za vším politiku a osobní antipatie. Kdyby Ioannes začal diskutovat na diskusi jakékoliv jiné strany tak to budu podporovat stejně. --Orange.man 20. 5. 2009, 16:08 (UTC)
Kde jsem použil slovo zas ??? Takhle ti to řeknu mě nejde o tebe a o to koho podporuješ. To každý může dělat jak chce. Teď čistě obecně, aby sis to nevzal osobně: Jenom by měl člověk vědět, že za sebou zanechává stopy a dřív, než začne někoho poučovat či komandovat by se měl podívat na svoje činy a minulost. A svoboda projevu - samozřejmě, ale člověk také musí nést odpovědnost za své výroky. V které větě to slovo zas myslýš ???--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:20 (UTC) Jo ty myslíš tady, to nic, když si to nepochopil napoprvé, tak to nech prosim ležet. --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:22 (UTC) Navíc nemyslým to politicky ani nacionalisticky, ale tak že, buď všechny, nebo žádná, tedy buď budou všechny články o politických stranách s českým názvem, nebo ve svém jazyce, ale né jedna tak a druhá onak. A to se týká i slovenštiny, proč by měla mít výhody, jenom kvůli tomu, že se češtině podobá ??? Buď všechno nebo nic. --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:33 (UTC)
Sakra čti co píšu. Už jsem ti to jednou psal, že články SZDSZ apod. už jsem chtěl několikrát přesunout, ale když bych přesunul dvě tak jediná Fidesz by byla maďarsky..přijde ti to jako systémové? Mě ne, proto chci někde začít jednat o universálním řešení a ne se furt motat dokola o tom kdo co napsal! --Orange.man 20. 5. 2009, 16:27 (UTC)
V klidu člověče, to prdne v mozku cévka a je to hned. Hlavně, že o pár odstavců nahoře si napsal, že jediný, kdo tu naráží na ostatní jsi já. Páni ono je to asi nakažlivé. Nu a teď k věci jak rychle myslýš, že je možné to vyřešit, nebo tedy přehodíme ted naše Maďarské články, tedy jejich názvy do češtiny ??? --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:33 (UTC)
Ano! Což znamená:
  • Fidesz – Magyar Polgári Szövetség – Fidesz - Maďarská občanská unie
  • Kereszténydemokrata Néppárt - Křesťanskodemokratická národní strana (Maďarsko)
  • Magyar Szocialista Párt - Maďarská socialistická strana
  • Szabad Demokraták Szövetsége - Svaz svobodných demokratů
  • Magyar Szocialista Munkáspárt – Maďarská socialistická dělnická strana
  • Uniunea Democrată Maghiară din România - Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku

atd. Týká se to samozřejmě všech článků o politických stranách, nejen těch maďarských. O městech a jiných věcech zase jinde můžem diskutovat. Doufám, že už konečně dojdem k závěru. A chtělo by aby se vyjádřili i ostatní.--Orange.man 20. 5. 2009, 16:47 (UTC)

Jako vy fakt nejednáte fér. Tohle má být co: nemělo by se revertovat na jasně horší verzi (linky, používání tučného písma, struktura hesla). Pokud nesouhlasíte s něčím konkrétně, tak diskutujte. Já se tady snažím diskutovat, problémem je, že vy tu neodepisujete. Jak může být v phodě úprava, ve které autor změní spousty informací, nepravdivě a bez referencí, Vy si snad děláte srandu ? Tohle mě fakt naštvalo.--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:39 (UTC) Jestli si to neuvědomujete, tak svým činem ste ten článek znehodnotil, jsou tam špatně napsané a nepodložené informace. Tohle v žadném případě není lepší verze. Teď ste to vy zkazil. --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:45 (UTC)

Ano teď to Ioannes trošku uspěchal, ale třeba dojdeme ke stejnému závěru. --Orange.man 20. 5. 2009, 16:47 (UTC)
Ne po tomhle rozhodně ne. ted zkazil co se dalo. Z toho článku je troska jeho vinou a ještě mě bude doporučovat, abych diskutoval. Jak mám diskutovat, když on neodepisuje. --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:48 (UTC)
Já se ti tu snažim dávat návrhy a ty se chováš jak malej. "On se nebaví ,tak já taky ne". Promin že to tak říkam, ale je to tak. --Orange.man 20. 5. 2009, 16:52 (UTC)
Ty že se m snažíš dávat návrhy ??? Moc dobř znáš můj názor na překlady a víš, že bys mě sám k tomuhle nikdy nedostal. On zniční super článek ve kterém maximálně bylo moc odkazů, ted jsou tam špatné informace, hrozný styl, ale na vině sem já, že se chovám jako malej. On mi neodpovídá na diskuzi, kde se ho ptám, kde jsou pravidla, který mi cpe, ale můžu za to já. Fakt bomba.--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:58 (UTC)
S tímhle přístupem to nikam nedotáhnem. Dávám to na ŽoK. --Orange.man 20. 5. 2009, 17:08 (UTC)
Ale já už sem stím přejmenováváním začal, to to mám zase vrátit zpátky? --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 17:35 (UTC)
Revertoval jste na verzi, která má horší formátování, obsahuje víc češtinářských chyb a zní hůř (nemluvě o šabloně Upravit). Kazit cizí práci mi nepřipadá rozumné. Pokud se Vám nelíbí nějaká konkrétní věc, tak ji opravte, a neničte všechnu cizí práci.
A ještě k Vašemu obvinění, že prý označuji Maďarsko za trivialitu: Velmi pečlivě a vědomě jsem se vyhnul tomu, abych Maďarsko takto označil. Nicméně odkazovat je pětkrát za sebou prostě není v souladu se zdejšími zvyklostmi. Mimochodem když se podíváte na maďarskou verzi článku, tak tam se na Maďarsko a maďarštinu neodkazuje vůbec, na anglické verzi jednou. Řiďme se tím.--Ioannes Pragensis 20. 5. 2009, 16:50 (UTC)
Žádám vás vy už mě o ničem nepoučeujte. Vaší vinou je ten článek naprosto zhnusen. Jsou v něm chybné a nereferencované informace. Radíte mi, že mám diskutovat, ale ským, když vy neodepisujete. Doufám, že už se v životě nepotkáme. --Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:54 (UTC) Navíc nelze porovnávat Maďarský článek s Českým, když ted Maďarský je brán z Maďarské mentality, a ten Český z České. V Maďarsku asi každý ví, že ta strana je Maďarská. Tady v ČR ty odkazy na Maďarsko jsou nutné. A druhá věc, nikde není napsáno, že by vadili odkazy na roky a datumy, tedy je to váš problém, že vás to bije do očí, jak ste řekl. Doporučoval bych filtr na monitor. Když neodpovídá te na diskuzi, která tu problě, a já sem se vás tam ptal kde to je, tak co chcete. A Maďarskou republiku jste za trivialitu označil, ano přiznávám 5x odkaz je přece jeno dost, ale toto pravého Maďara urazí. Mě ano nevím jak Orange.mana.--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 17:15 (UTC) Dobře mám li se odkazy řídit hu a en wiky, podle vaší rady, pak jsem ale nucen navráti do článku odkazy na dny a roky jelikož hu wiki to tak má. Takže jsem to udělal aby to sedělo.--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 17:35 (UTC)

Nebylo by možné článek jednoduše přesunout na "Fidesz"? (Název strany se několikrát měnil; mnoho lidí by hledalo pod názvem Fidesz)--Adamcervenka 20. 5. 2009, 16:57 (UTC)

Přečtěte si prosím celou tuhle diskuzi dík.--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 16:59 (UTC)


Prosím o zklidnění emocí, nepřipadá mi článek horší, data a letopočty se ve velkých wikipediích opravdu nelinkují, článek se opravdu má jmenovat jak je název česky, nejsme v maďarské wikipedii, kromě snad finské to tak i ostatní mají. Takže prosím zklidnit emoce.--Mirek256 20. 5. 2009, 17:34 (UTC)
Vám skutečně připadá lepší článek, když v něm jsou nepodoložené a nereferencované informace, když text vypadá jako kdybychom neměly články o letech a dnech, když se podstatně zmenší a zničí se rozčlenění. Jako mě upřímně článek bez odkazů, jen samí šedý text, připomína takový ten levný toaletní papír z tesca. Zatímco pokud jsou tam červené a hlavně modré odkazy, je to hned lepší.--Márton CZ-HU 20. 5. 2009, 18:05 (UTC)

Předsedové strany[editovat zdroj]

Lze přeložit „Országos választmány“, abych nemusel hádat co to je? --Jann 20. 5. 2009, 18:34 (UTC)

Už je to. Zdravím--Márton CZ-HU 21. 5. 2009, 11:40 (UTC)

mártonovi[editovat zdroj]

teda mártone, ty máš fakt co řikat o nepodložený informaci:

„Poslanci z MSZP a SZDSZ však Bajnaie premiérem zvolili a on povede úřednickou vládu až do termínu řádných voleb v roce 2010. Díky nepopulárním opatřením jeho kabinetu podpora Fideszu ještě více poroste“ jak to můžeš dopředu vědět ? seš jasnovidec? co dyž toho pupíka zejtra klepne pepka a co dyž předsedu fides zavřou pro prznění nezletilejch?

Je to tam oreferencované, je to zprávně.--Márton CZ-HU 23. 5. 2009, 18:30 (UTC)

takz dyž napíšeš že to byla mládežnická organizace tak nemusíš hned psát „členy v té době byly především studenti a mladí lidé“ jako by čtenáři byli slabomyslný

Tady nejde o toto, ale o vysvětlení proč se organizace pojmenovala tak, ja se pojmenovala.--Márton CZ-HU 23. 5. 2009, 18:30 (UTC)

a těch zbytečnejch odkazů... když ti to připomíná špatnej hajzlpapír tak si nastav pozadí v prohlížeči aby ti to připomínalo ten čtyrvrstvej voňavej s kachničkama a nekaž mi co sem ti pracně spravil.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 192.31.22.39 (diskuse)

Pracně spravil, spíš jen delete, delete, delete.--Márton CZ-HU 23. 5. 2009, 18:30 (UTC)

Chápu, že se nikomu nechce do aktualizace charakteru a dějin Fideszu, neboť se už asi nevyhneme hodnotícím atributům "populistický" apod. - jako je tomu na anglické wiki -, pokud by se však někdo odhodlal, mohl by rovnou vyřešit systematizaci skloňování slova Fidesz.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 86.50.87.2 (diskuse)