Diskuse:Felix Edmundovič Dzeržinskij

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Ludek v tématu „Opět místo narození

chtěla bych podotknout, že F. E. Dzeržinskij byl původem Polák,polský šlechtic, proto jeho jméno v originálu znělo takto "Feliks Dzierżyński". Polská abeceda nemá X.

Dodal bych, že Felix Edmundovič Dzeržinský nebyl nikdy lidový komisař obrany, neboť takový post neexistoval(jediné co se něčemu takovému blížilo byl lidový komisař vojenství a námořnictva a ten byl po revoluci veden nejprve triem Krylenko-Dybenko-Osvejenko, poté na delší dobu L. D. Trockým, po něm Michajilem Frunzem a tou dobou zemřel Felix Dzeržinský).--Adam100 6. 6. 2009, 17:23 (UTC)

Trust, but Verify[editovat zdroj]

Vy si myslíte, že odkaz na Trust, but Verify není pro čtenáře užitečný? Dzeržinskij je dnes znám především tímto. —Z 13. 3. 2009, 21:43 (UTC)

Je-li tomu tak (což se mi moc nezdá), pak jistě není problém v první řadě doplnit nějaký zdroj k tomu tvrzení. (Považuji za velmi pochybné, když někdo vloží do článku fakt, když je fakt jako neozdrojovaný odstraněn, vloží ho původní vkladatel zpět bez zdroje, ale se zpochybňující šablonou.) A i v tom případě nepovažuji ten odkaz za tak užitečný, když se Dzeržinského prakticky netýká. Ale pokud by to opravdu mělo být pro někoho tak důležité a užitečné, nebudu proti, když vznikne český článek a na ten bude odkaz. I tak jde o marginálii, anglicky by se řeklo o trivia, kterou není třeba jakkoli zvýrazňovat. Jinak Dzeržinskij je zjevně víc znám jako zakladatel a náčelník Čeky (>1000 českých Google hitů), než jako člověk, který říkal "Důvěřuj, ale prověřuj" (~10 českých Google hitů). Dokonce i jiná kuriozita (jeho přezdívka "železný Felix") se na webu objevuje častěji. Okino 13. 3. 2009, 22:23 (UTC)

Místo narození[editovat zdroj]

Ruská, německá, anglická i litevská Wikipedie udávají jiné místo narození než Vilnius. (Ne že by se všechny shodly...) --Uacs495 19. 6. 2010, 17:04 (UTC)

Opět místo narození[editovat zdroj]

Ty vynálezy (infobox a datové položky) ztěžují opravy. Nehodlám zkoumat, jak opravit místo narození, ale "Ivyanets" je v češtině kravina. Takhle ať si to píší v angličtině, v češtině platí jiná transkripce (a v jiných jazycích také jiná). Bělorusky se to městečko jmenuje be-tarask:Івянец, tedy česky patrně "Ivjaněc" (polsky Iwieniec [ivjeněc], protože městečko bylo součástí Polska před trojím dělením Polska v 18. století i v meziválečném období ve 20. století). Ale tam se FD nenarodil, on se narodil asi 15 km daleko od Ivjaňce/Iwieńce.

FD se narodil na rodném šlechtickém statku/dvoře, podle polské Wikipedie se to sídlo jmenovalo Oziembłowo (polská výslovnost [ožjembuovo]), jak uvádí Geografický slovník Království polského z roku 1886 (na pl.wiki je odkaz na příslušnou stránku slovníku). Až někdy po narození Felixe si rodina lokalitu přejmenovala na Dzeržinovo, viz pl:Dzierżynowo. Zde je mapa: https://goo.gl/maps/ZW97MR55odH2 --Luděk (diskuse) 16. 6. 2016, 08:15 (CEST)Odpovědět