Diskuse:Fareyova posloupnost

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Posloupnost je hlavně v analýze nekonečná řada čísel, Fareyova je ale konečná a pro tu zrovna třeba teď na MFF ve výuce logiky používáme termín sekvence. Máte prosím nějaký hezký zdroj, kterým byste přejmenování podložil? Pěkný den! --Lukax 19. 10. 2009, 20:20 (UTC)

O Fareových zlomcích toho česky existuje málo, ale zdroj mám: Martin Klazar, Kaleidoskop teorie čísel, II. kapitola, strana 4, začátek druhého odstavce: „Popsaná posloupnost zlomků“. Ovšem v samotných definicích Klazar nedefinuje žádnou posloupnost, ale přímo Fareyovy zlomky, což je možná lepší.
Obecnou debatu, zda na wikipedii zavést terminologii: posloupnost=nekonečná, sekvence=konečná, by asi bylo lepší vést v diskuse:posloupnost. Já osobně si nevzpomínám, že bych se s takovýmto rozlišováním setkal, takže nevím, zda se nejedná o rozmar jediného vyučujícího. Navíc se obávám, že tato terminologii není zvolena zrovna nejšťastněji — pod vlivem angličtiny bude většina lidí pravděpodobně stejně předpokládat , že posloupnost==sekvence, ať už konečná, nebo nekonečná.--Tchoř 20. 10. 2009, 08:42 (UTC)