Diskuse:Faktorizace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Snad radši neslučovat[editovat zdroj]

Já bych to možná neslučoval, jenom vzájemně provázal odkazama. Prvočíselný rozklad je pro lidi se zákldama matematiky - může to klidně hledat (a následně pochopit) děcko ze šesté třídy.

Faktorizace je zobecnění prvočíselného rozkladu, na který už musí čtenář mít slušný (aspoň středoškolský) základ.

Zdar a sílu.

Chrupoš 06:06, 10. 10. 2006 (UTC)

Možná by bylo na místě faktorizaci rozepsat tak, aby bylo zřejmé, že se nejedná jenom o celá čísla (to je speciální případ), ale o obecný rozklad (víc příkladů pro polynomy?). A přesunul bych jí z aritmetiky do algebry - faktorizace se může týkat obecněji algebraických struktur, prvočíselný rozklad konkrétně celých čísel.

Chrupoš 06:12, 10. 10. 2006 (UTC)

Tu je diskuze a já zcela souhlasím s názorem kolegy výše. Myslíte, že by tu mohlo být něco o tom, jak se faktorizují velká čísla? (Shorův algoritmus - propojení na šifry, atp.) Hondrej 23:52, 16. 6. 2008 (UTC)

Ano, myslím si, že přehled algoritmů na faktorizaci čísel by se hodil, určitě by zde mělo zaznít to, že faktorizace je netriviální a NSD(Euklid) je nedílnou součástí algoritmů pro faktorizaci velkých čísel, takže počítat NSD na základě faktorizace je dost nesmysl. Určitě by to chtělo Eliptické křivky jako algoritmus první třídy a Kvadratické síto jako algoritmus druhé třídy. ... Snad se časem obětuju. Otázkou je, zda by algoritmy pro faktorizaci čísel měly být zde nebo spíš u prvočíselného rozkladu.Hippo.69 (diskuse) 22. 1. 2013, 16:16 (UTC)

P.S.: Drobným problémem je křížová vazba, kde z angličtiny integer faktorization odkazuje na prvočíselný rozklad, takže by lepší smysl dávalo rozšířit část věnovanou obecné faktorizaci a celočíselnou faktorizaci s prvočíselným rozkladem sloučit. Hippo.69 (diskuse) 22. 1. 2013, 17:10 (UTC)

Přepracovat nebo sloučit[editovat zdroj]

V současnosti máme dva články, prvočíselný rozklad a faktorizace, a oba se víceméně věnují rozkládání celých čísel. V této podobě by bylo nejlepší sloučení. Ještě lepší by samozřejmě bylo mít i abstraktnější článek o rozkládání prvků algebraických struktur na prvočinitele, ale ten by musel někdo napsat. --Tchoř (diskuse) 24. 5. 2013, 08:26 (UTC)

Možná by bylo lepší vzít to, co je ve faktorizaci k celým číslům a není v prvočíselném rozkladu, a dodat to do p. r. a článek f. nechat jak je (přípúadně připsat pár vět o mnohočlenech ajiných významech). Zagothal (diskuse) 24. 5. 2013, 11:01 (UTC)