Diskuse:Evropa

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Filiptronicek v tématu „Informace o teplotě -69°C u Usť-Cilma

(Kosovo)[editovat zdroj]

Dnešní změna Kosova je uvedena jen v jednom odstavci hesla, nutno projít a opravit celý text a nebo s takovou úpravou počkat, až bude vše definitivní a autor změny bude mít dost času ji uplatnit u celého hesla--P.Starý 16:34, 17. 2. 2008 (UTC)

(Kavkaz)[editovat zdroj]

"nebo sovětskými geografy z propagačních důvodů prosazovaná hranice na hřebeni Kavkazu, protože tak by nejvyšší horou Evropy nebyl Mont Blanc, ležící v západní Evropě, ale tehdy sovětský Elbrus." - Nechci řešit, který vrchol je ten nejvyšší evropský ale důvod tohoto tvrzení se mi zdá nepřesný. I Francie a Itálie rády uvítají, že střecha kontinentu je u nich. Osobně bych nic nechtěl mazat, jen jinak formuloval tuto pasáž, popř. doplnit "snahy o prvenství" i z druhé strany. Tatarchan 19:51, 31. 3. 2008 (UTC)

"Východní hranice je smluvní na linii: Bajdaracký záliv - východní svahy Uralu" - hranicí na Uralu byl vždy hřeben. Evropští cestovatelé, kteří se vraceli z cest po Asii, popisovali onen hřeben jako hranici, za kterou už byli "doma". Spousta hranic probíhající pohořím je právě na hřebeni, viz např. české hranice. Tatarchan 07:18, 9. 4. 2008 (UTC)

Já nechci nic říkat, ale celá ta pasáž o hranici Evropy mi přijde zaujatá a fakticky nepřesná. Pokud by byla pravdivá ta autorem protlačovaná verze, pak by do Evropy nepatřil Ázerbájdžán a Gruzie, což evidentně neplatí. Takže přeformulace je nutná. Přidávám tam šablonu faktická nepřesnost. Nador 00:17, 5. 5. 2008 (UTC)
Pokud je hranicí pohoří (Ural), proč by poté spodní hranice měla být řeka? Ta přece mění tvar rozhodně častěji než hory. Tato spodní hranice rozhodně není dřív než na centrálním pohoří Kavkazu. --Tatarchan 11:25, 5. 5. 2008 (UTC)
No, vždyť to říkám. Nador 11:28, 5. 5. 2008 (UTC)
Já to chtěl jen podpořit :-) --Tatarchan 11:31, 5. 5. 2008 (UTC)
To je dobře :-). Teď by to chtělo ještě najít někoho, kdo to tam přeformuluje :-). Nador 12:39, 5. 5. 2008 (UTC)
Pokud se schodujete v tom, že hranice mezi Evropou a Asii vede po centrálním pohoří Kavkazu pak to předpokládá i schodu v tom že Elbrus je nejvyšší horou Evropy. --Mmvv 12:12, 10. 5. 2008 (UTC)
Je více výkladů a hranice mezi Evropou a Asií je sporná, nicméně tak, jak je v nynější podobě popsána v článku, nemůže zůstat, protože je to velice špatně formulováno, fakticky i věcně nepřesně nebo nesprávně. S Elbrusem je to podobné, zda je Elbrus nejvyšší horou Evropy závisí na to, který výklad hranice přijmeme. Měli bychom tedy uvádět obě nejvyšší hory, tak jak je to uvedeno teď, například s odvoláním na jednotlivé výklady. Nador 12:18, 10. 5. 2008 (UTC)
Z hlediska toho co má být v článku je jasné, že je třeba upozornit na obě hory. Ten příspěvek jen reagoval na diskuzní příspěvky nad ním.--Mmvv 12:40, 10. 5. 2008 (UTC)
Tak jsem pro různé varianty hranice Evropy vyhledal několik zdrojů a doplnil je do článku, to by tam uvedeným informacím mělo dodat trochu více váhy. @Tatarchan: Taky jsem si doteď myslel, že hranice vede po hřebeni, ale úpatí má zase své výhody z hlediska fyzické geografie: pohoří, které je z hlediska fyzické geografie jedním celkem, pak leží jen na jednom kontinentu. Protože kontinenty jsou taky fyzickogeografické jednotky, je to rozumné. Naopak státy jsou jednotky politické a je zcela běžné, že hranice států dělí pohoří napůl. Souhlasím, že do téhle logiky zase nezapadá vedení jihovýchodní hranice korytem řeky, ale já koneckonců neznám všechny argumenty, které geografové v tomto sporu uvádějí. Jsem si ale celkem jist, že o hranici podél řek Kuma a Manyč jsme se učili už v zeměpise ve škole. @Nador: To, že do Evropy nepatří Ázerbájdžán ani Gruzie, evidentně platí. Názory, které by posouvaly hranici Evropy tak daleko na jih, jsou naprosto menšinové. Kulturně snad, fyzickogeograficky ne. @všichni: Václav Král (viz citace v článku) uvádí, že "ve shodě s ruskými geografy vedeme hranici po úpatí Kavkazu". To je sice rozdíl oproti v Česku přijímané hranici Kuma-Manyč, ale mně osobně by se to celkem zamlouvalo. Perfektně to ladí s hranicí po východním úpatí Uralu, a přitom to stále nechává Elbrus v Asii. Do Evropy by se tím dostala část Čečenska, Dagestánu a možná dalších ruských republik. --Dan Zeman 8. 10. 2008, 21:14 (UTC)


Uvedení Kavkazu (na české Wiki) jako nejvyššího pohoří E. mi vůbec nepřijde vhodné. To, že je Kavkaz v Asii je mezi českými geografy (Král a spol.) obecně příjimaný fakt a nemá smysl tu na něm nic měnit (a dělat ze sebe chytřejší a povolanější). Pak to jen plete hlavy žákům a studentům ve škole i dalším lidem. Proto navrhuji Kavkaz u nejvyšších pohoří zcela vypustit (-> 1. Alpy)!! Marturius 16. 2. 2011, 22:33 (UTC)

Dobrý den, jsem sice taky zastáncem názoru, že Kavkaz leží v Asii, ale nemůžeme ho jen tak vypustit. Wikipedie nehledá definitivní pravdu, má prezentovat všechny významné názory. Odkazem na sekci, kde je popisován spor o určení hranice mezi Evropou a Asií, to myslím bude ideálně vyřešené, rozhodně lépe, než když řekneme, že tohle platí a tamto ne (což je podle pravidel dokonce nepřípustné). Snad se nebudete zlobit, když zmínku o Kavkazu vrátím s patřičným komentářem. Tento problém jsem řešil u více článků. Nemyslíte, že je to takhle přece jenom lepší?--Jieκeren 19. 2. 2011, 16:58 (UTC)
V žádném případě tu samozřejmě nechci uvádět jen jeden pohled. Můj příspěvek směřoval k faktu, že není vhodné u článku Evropa uvádět Kavkaz jako nejvyšší pohoří (navíc bez jakéhokoliv komentáře), zejm. pokud je českými geografy všeobecně příjímán fakt, že Kavkaz leží v Asii. Marturius 20. 2. 2011, 21:18 (UTC)
Takže se vlastně shodneme. Tak třeba já to časem patřičně okomentuju, nyní jsem zaneprázdněn. S pozdravem--Jieκeren 21. 2. 2011, 18:15 (UTC)

(pád evropské civilizace)[editovat zdroj]

To nikdo nechcete zpochybnit ten poslední odstavec z dějin Evropy o pádu evropské civilizace ? -- Tento komentář byl přidán 20. 6. 2008

Co přesně máš na mysli? --Tatarchan 09:53, 20. 6. 2008 (UTC)
Jo, já přehlédl už upravenou verzi :-) Souhlasím s tím vymazáním. --Tatarchan 09:56, 20. 6. 2008 (UTC)

kontrola anonyma[editovat zdroj]

Pri prochazeni editaci jednoho anonyma jsem narazil na tuto editaci, ktera v clanku pretrvala dodnes. Muze nekdo posoudit, jestli to je spravne? --Jx 3. 12. 2010, 07:38 (UTC)

Ten Jostedalsbreen je zjevně v Norsku a je největším ledovcem na evropské pevnině. Jinak to vypadá, že celkově nějvětší je ledovec severního ostrova Nové země (když Novou zemi počítáme jako část evropy); případně menší Austfonna na Špicberkách. Zagothal 8. 12. 2010, 09:12 (UTC)
Ale ten isladský má pro změnu nějvětší objem (když nepočítáme tu Novou zem).Zagothal 8. 12. 2010, 09:51 (UTC)

Finálním produktem bylo roku 1867 Rakousko-Uhersko[editovat zdroj]

"Roku 1526 zahájili Habsburkové budování mnohonárodnostního impéria kolem rakouských zemí ve střední Evropě, do něhož se dostala i řada do té doby samostatných zemí (České země, Maďarsko, Chorvatsko). Finálním produktem bylo roku 1867 Rakousko-Uhersko."

Rakousko-Uhersko bylo federalizované Staré Rakousko, nemohlo byt proto "finálním produktem". (188.244.53.196 4. 5. 2011, 11:16 (UTC))

Hranice Evropy[editovat zdroj]

Jen menší doplnění, věty "Nejextrémnějším je v tomto směru pohled některých britských geografů, který posouvá evropské hranice až na severní hranice Turecka a Íránu. Pouze v tomto případě by evropskými zeměmi byly i zakavkazské státy Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán." není zcela přesná. Části Gruzie a myslím i Ázerbajdžánu by v Evropě ležely i v případě "americké" hranice na hlavním hřebeni Kavkazu (protože ten není v celé délce hranicí Ruska).

To je pravda, řeky Těrek (asi 50 km), Argun (asi 18 km) a Andijské Kojsu pramení na území Gruzie a odtékají na sever do Ruska. Na vrcholu nejvyšší ázerbájdžánské hory Bazardüzü se pak ázerbájdžánsko-dagestánská hranice odklání k severovýchodu a hlavní hřeben klesá zbývajících asi 230 km ázerbájdžánským vnitrozemím k Baku. --Dan Zeman (diskuse) 21. 7. 2012, 21:29 (UTC)

Nejhustší drážní síť[editovat zdroj]

Nejsem si jist, že jde o Maďarsko, nepamatuji si přesná čísla, ale na stránce o Maďarsku a o zdejší drážní dopravě se jasně píše, že zdejší dráha má nějakých 6500 km, ale velikost státu je 90000km čtverečných, z čehož jasně při naší délce sítě 9500 km vyplývá, že my ji máme hustší. -- Tento komentář byl přidán 10. 4. 2012

politická mapa[editovat zdroj]

Podle mne by v infoboxu neuškodila druhá, politická mapa. Možného kandidáta sem uvádím dříve, než na něj zapomenu..Reo + | 9. 12. 2012, 17:31 (UTC)

Názvy států[editovat zdroj]

Názvy států v češtině: Česká republika, Moldávie, Nizozemí -- Tento komentář byl přidán 19. 2. 2014

Evropa[editovat zdroj]

Chybí informace o původu názvu Evropy.--Wenzelskrone (diskuse) 25. 9. 2015, 08:15 (CEST)Odpovědět

Největší město[editovat zdroj]

Největším městem je Istanbul, nikoli Moskva. -- Tento komentář byl přidán 3. 5. 2016

Sporná území[editovat zdroj]

vyřadil jsem ze seznamu států Evropy státy : Kazachstán, Gruzie, Ázerbajdžán, Turecko, Kypr a Arménie; tyto státy jsem dal nad kolonku "V Evropě se taky kromě těchto samostaných států nacházejí:", nad ní jsem dal, kolonku Sporná území, kterou jsem nemohl dát mezi již dřívě zmíněnou kolonku, jelikož všech 6 států, je samostatných, mohl bych tam dát i Rusko, ale Moskva leží v Evropě, o tom ať rozhodnou povolanější. --Wikipedista:HOMEY (diskuze) 12.2. 2017, 11:33 (CEST)

Kontinent[editovat zdroj]

V nadpisu je uvedeno že Evropa je kontinent což je špatně. Správně má být napsáno že Evropa je světadíl. Zeslako2 (diskuse) 26. 4. 2020, 07:26 (CEST)Odpovědět

@Zeslako2: Evropa není světadíl, nýbrž jak je uvedeno, kontinent.--Ján Kepler (diskuse) 26. 4. 2020, 07:28 (CEST)Odpovědět
@Ján Kepler: Nevím, o kterém nadpisu wikipedista @Zeslako2: mluví, ale úvodní věta v článku říká, že „Tento článek je o světadílu.“, takže Evropa je světadíl. --David V. (diskuse) 26. 4. 2020, 07:38 (CEST)Odpovědět
@David V.: To není zase tak úplně jisté, druhá část této věty Evropu označuje za část Euraasie, a tak je to myslím i v odborných publikacích. Nicméně současný text je v pořádku, nic není třeba upravovat.--Ján Kepler (diskuse) 26. 4. 2020, 07:41 (CEST)Odpovědět
@Ján Kepler: A jak koukám, tak článek hovoří i o tom, že je Evropa kontinent, takže teď už v tom mám zmatek. --David V. (diskuse) 26. 4. 2020, 07:53 (CEST)Odpovědět

Informace o teplotě -69°C u Usť-Cilma[editovat zdroj]

U odstavce o podnebí v Evropě je informace, že "absolutně nejchladnější místo Evropy Usť-Cilma (−69 °C)." Tato informace mě zaujala, ale nikde jsem nenašel její zdroj, na anglickém článku https://en.wikipedia.org/wiki/Ust-Tsilma jsem ale žádnou hodnotu takhle nízkou nenašel, minimální naměřená je -60.7°C (z tabulky). Možná by stálo i za dodání trochu kontextu, že tam opravdu není konstantně takhle chladno, ale že to jsou rekordní naměřené teploty. --Filiptronicek (diskuse) 1. 11. 2021, 22:06 (CET)Odpovědět