Diskuse:Evidence-based medicine

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nebyl by lepší český název? Nebo aspoň na něj udělejte redirect. Já nevím, jak se dělá. --IoannesM 24. 7. 2008, 19:54 (UTC)

Termín je standardně používán i v ČR a autor redirect vytvořil --> Medicína založená na důkazech. Lze také použít Medicína založená na svědectvích, Medicína založená na faktech nebo Znalostní medicína --Kacir 24. 7. 2008, 19:58 (UTC)
Tak abych se přiznal, o těchto tvarech slyším poprvé... Jinak pro jistotu jsem vytvořil i redirect z EBM --Formol 24. 7. 2008, 20:04 (UTC)
Stačí si přečíst třeba toto. --Kacir 24. 7. 2008, 20:05 (UTC)
Možná je to tím, že vycházím z Jak pracovat s vědeckou publikací a především z kliniky (ale "říkal prof.Svačina" se cituje špatně ;-) Každopádně pokud to neuděláš dřív, přidám ten článek do externích odkazů --Formol 24. 7. 2008, 20:16 (UTC)

Ano, tak ho přidej, jseš autor :) Jinak, musel jsi někdy na fakultě použít knížku Lék. informatika (Kasal - Svačina)? To je snad nejhorší (myšleno - nejtěžší literatura pro nepočítačové typy na medicíně), respektive zkouška. --Kacir 24. 7. 2008, 20:22 (UTC)

No... přinesl jsem si ji z knihovny a pak jsem ji opět odnesl do knihovny... Asi jsem o hodně přišel, pokusím se to co nejdříve napravit. Mimochodem, v tom článku z Knihovnické revue je vidět, že není psaný lékařem - chybí chvalozpěv na multicentrické studie a na metaanalýzy ;) --Formol 24. 7. 2008, 20:30 (UTC)
:)) Autorka je zjevně absolventkou knihovnictví. Teď už nic napravovat nemusíš, když to šlo i bez toho. :) --Kacir 24. 7. 2008, 20:34 (UTC)

K návrhu na přesun[editovat zdroj]

Za sebe jsem rozhodně proti navrhovanému přesunu, protože otrocký překlad bez vhledu Lékařství založené na důkazech se prakticky nepoužívá. Tedy ano, v Google testu má přes 2200 zásahů, ale vesměs jde o spojení "zubní lékařství" (z.l. dnes nahrazuje termín "stomatologie"). Po vyloučení tohoto spojení je zásahů jen 6[1], z toho 2x Wikipedie. Pokud už přesouvat, tak na Medicína založená na důkazech, 76 tisíc zásahů v Google testu napovídá, že jde běžný název. Co se týče Evidence Based Medicine, tak je vidět, že má také dost zásahů [2] (nevím proč, ale po omezení na češtinu se mi neukáže počet výsledků), přičemž nacházeny jsou i české názvy učebnic. Zejména ty obory, ve kterých se na EBM nejvíc "hraje", jsou anglicismy vyloženě prošpikované, takže za věcně vhodnější pokládám ponechání stávajícího stavu.--Aronnax (diskuse) 20. 5. 2014, 12:55 (UTC)

„Lékařství založené na důkazech“ není očekávaný název, takže proti takovému přesunu. Jiná situace je v případě spojení „Medicína založená na důkazech“, tady bych očekával argumenty pro přesun, v čem je spojení očekávanější než stávající „Evidence Based Medicine“, které se v češtině také užívá. Aronnax má přímý profesní vhled do medicíny založené na EBM i z hlediska vědecké práce, takže jím popsaný aktuální stav, jenž stále přetrvává z 90. let – „Lékařství založené na důkazech se prakticky nepoužívá“, považuji za relevantní.--Kacir 21. 5. 2014, 15:25 (UTC)