Diskuse:Etruština

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nevím jak se tvářit na formulaci Etruština (=jazyk) byla vytlačena Galy (=národ). -jkb- 09:03, 3. 9. 2006 (UTC)

Eh, omlouvám se, nějak jsem zjednodušoval příliš. Tvařte se odmítavě. Jsem rád, že překlady po mně někdo zkontroluje. Díky! --Martin Kozák 10:49, 3. 9. 2006 (UTC)

Etruština je Tyrhénský jazyk proto nemůže být v kat. Izolované jazyky, viz také anglická Wiki. (Liska8006 4. 1. 2012, 11:58 (UTC)).

Etruština, a to se ví již dost dlouho, tak 20-30 let, je v zásadě velmi starou verzí ionské řečtiny. Takže plně indoevropský jazyk, oddělivší se od řeckého vlivu a vyvíjející se samstatně. Dobře to dokládá zejména slovník cca 3000 výrazů, které mají svůj řecký protějšek, dobře rozpozxnatelný. Později od Řeků jistě došlo k výpůjčkám, podobně jako od latiny, ale to je dobře rozpoznatelné, jspiu to slova dobře odlišitelná. Etruština má v zásadě čtení, jaké bylo ještě právě v době, než se řečtina začala rozvíjet ve svém prostředí.

Např. slova z textů Zlatých Lamel:

etr. - st. řec. - česky 

heragial - hrdinný thef-zeus, avil-afilos-nepřítel, gune-gyné-žena, viles-filos-přítel rinei-rhinos-nos iipas-hipias-´ipias(takto psáno) -kůň deri-detrou-krk,šíje, například fr. detroit-šíje, město Detroit na úžině(šíje,krk) a ještě asi 3000 dalších ze všech etruských měst. Předložky jsou vpodstatě shodné s řeckými. Číslovky jsou v podstatě řecké. Již se zná dosti i gramatika, slovesné tvary, řazení slov ve větě. Takže asi je jedno, jestli ji nazývat tyrhenským jazykem, důležité je, že je to v podstatě verze řečtiny, která se pak vyvíjela odlišně, jak jinak, když byla v jiném prostředí.