Diskuse:Espresso

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 11 měsíci od uživatele Jirka.h23 v tématu „Latte

Osobně nesouhlasím s textem v předchozích dvou odstavcích. Vyplývá z něj totiž, že presso se tak jmenuje proto, že kávovar tlač (presuje) vodu. To je naprostý nesmysl, žádný nápoj, z kávy vyrobený, se presso nejmenuje. Presso znamená česky blízko. Zatímco espresso znaméná přesný, dokonalý. Též uvedených 15 barů je hloupost, nejlepší kávovary mají jen 9 barů ale vtip je v tom, že jsou tento tlak schopny udržet po celou dobu přípravy espressa nebo ristretta. A právě ristretto se nejvíc blíží popsanému nápoji na začátku druhého odstavce. Jen má pouhých 20ml. Espresso je přesně stanovený nápoj, tedy cca 30ml vody, 7g kávy, 20-30 sekund extrakce při tlaku 9 barů. To, co Češi považují za espresso, je lungo. Znamená to, že obsahuje 2x tolik vody, než espresso, tedy cca 60ml při 7g kávy. Italové tomu říkají lungo, Češi chybně espresso, známé je to též pod názvem americano. Vtip je ale v tom, že do předehřátého šálku nejdřív nalejeme 60ml 70-80 stupňů horké vody a do ní připravíme jedno espresso, takže nápoj má 90ml. Rozhodně má takto připravené lungo výrazně lepší chuť, než když oněch 7g kávy necháme protáhnout 90 ml vody. A to proto, že jen prvních 30ml vody z kávy extrahuje voňavé a chutné složky. Po 30 sekundách a 30ml vody již teče kalná, nevoňavá břečka. Kdo máte doma kávovar, zkuste si nastavit 90ml vody a po 30ml zkuste vyměnit šálky a ten druhý vypít. Nebo si k němu alespoň čichnout. Dalším nápojem z espressa je doppio. Jsou to, vlastně, dvě espressa v jednom šálku. Příprava je úplně stejná jako u espressa, jen místo 7g dáme 14g kávy. Díky za pozornost. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.146.0.89 (diskuse)

My to víme, ale nic vám nebrání to editovat.--frettie.net 31. 3. 2009, 18:18 (UTC)
Jen k tomu tlaku 9 vs. 15 barů: Trošku jsem zkoumal a na stránce www.espresso.cz je napsáno cituji: "Pro dobré espresso je typických pět následujících parametrů: jemně mletá káva, kterou protéká 90 stupňů horká voda po dobu 30 sekund pod tlakem 15 barů a výsledkem je malý šálek s 30 mililitry espressa.". Také jsem našel kávovary, které bez problémů dávají tlak 15 ale i 18barů! --Dolly1010 24. 7. 2009, 08:13 (UTC)

5.4.2015[editovat zdroj]

Zajímalo by mě, kde autor článku přišel na názvy jako espresso ristretto, espresso macchiato nebo espresso americano?! To je názvosloví naprosto mimo mísu. Existuje ristretto, espresso, lungo, doppio, americano, café macchiato nebo laté macchiato, ale rozhodně ne espresso ristretto a podobně. Jinak je článek v pohodě. Přičemž lungo je podobné jako americano, jen v lungu je méně vody, řekněme, že se, do 30ml espressa dolije dalších 30ml vody, zatímco u americana je vody ještě více, až 5x tolik, jako v lungu.

Zdravím. Máte pravdu, že uvedené výrazy se zjevně nepoužívají (viz italská wiki caffè espresso. Nicméně z logiky věci vyplývá, že příčestí ristretto ("zmenšený", "zúžený" apod.), macchiato ("umazaný"...), americano (americký) atd., nemohou (původně lingvisticky) stát samostatně, proto je na místě, aby jim předcházelo substantivum, tím by mělo být caffè, tzn. caffè ristretto, caffè corto/lungo atd. Budu-li mít chvíli, podívám se na to, pokud se toho neujme někdo jiný. S pozdravem, Vitvit.

Latte[editovat zdroj]

Díky @Jirka.h23 za opravu 20g u ristretta, omlouvám se za nesmysly, máte pravdu. Jen nesouhlasím s úpravou "Espresso se nalije do zhruba 210 g jemně našlehaného mléka s pěnou" Myslím, že to zavádí k tomu, že se Latte připravuje jako Latte macchiato, tedy skutečně shotem do mléka. Vidím, že jste to revertnul, tak bych to chtěl prodiskutovat. S pozdravem Robi uzivatel. --Robi uzivatel (diskuse) 13. 5. 2023, 16:29 (CEST)Odpovědět

Třeba tady se píše, že se espresso nalije do mléka.1 Ale asi se používají oba způsoby.Jirka.h23 (diskuse) 13. 5. 2023, 16:47 (CEST)Odpovědět
"Jednu z oblíbených variant představuje latté macchiato.
Barista nejprve nalije do sklenice napěněné mléko a počká, až se oddělí pěna. Do ní nalije espresso. Tím vznikne typická kávová „skvrna“ na povrchu. Dostanete tak nápoj se 3 krásně oddělenými vrstvami – pěny, mléka a kávy."
Ano, ten způsob přípravy se používá u matcchiata a je právě hlavním rozdílem mezi ním a Latte. Nebude Vám vadit, když tu formulaci obrátím? --Robi uzivatel (diskuse) 13. 5. 2023, 16:54 (CEST)Odpovědět
Aha to máte pravdu, tak jsem to přepsal.Jirka.h23 (diskuse) 14. 5. 2023, 13:48 (CEST)Odpovědět