Diskuse:Elizabeth Taylorová

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Asi bych v textu sjednotila přechylování - buď ano nebo bez -ová. Ač jsme na čekých stránkách wikipedie, měli by wikipedisté respektovat jména těch, jejichž stránky tvoří. A Liz nebyla Taylorová, ale Taylor. 80.95.113.129 5. 6. 2013, 13:12 (UTC)

Právě proto, že jsem na českých stránkách, měla by být Taylorová. Takto je v podstatě všude uváděna v odborných českých knihách o filmu.--Chalupa (diskuse) 5. 6. 2013, 17:52 (UTC)

To ale neznamená, že kvůli tomu budeme komolit jména zahraničních osobností (ženských), přechylování je ryze českou záležitostí, gramaticky ovšem nepodloženou. Pročpak tedy nemáme Suzi Quatrovou nebo Alice Cooperovou?Proč přechylujeme-naprosto nesmyslně-pouze některá jména a ještě přechylování nejsme s to v rámci jednoho textu sjednotit ???

Kolego, dobré je se podepsat. A přechylování je vlastností Češtiny, podle mne jde o slovotvorné pravidlo. S gramatikou to nemá nic společného.--Chalupa (diskuse) 6. 11. 2013, 14:06 (UTC)
Vlastností češtiny to možná je, ale vlastností, která není v pravidlech češtiny pevně zakotvena. Jak vidíte na mnoha případech článků a textů na wikipedii, samotní Češi nemají v přechylování jasno-viz mé příklady uvedené výše - Suzi Quatro, Suzane Vega (její stránka na CZ wikipedii uvádí zásadně nepřechýlenou verzi jména, což je správně, proč jí "komolit" a počešťovat jméno?).A i když diskutujeme o české wikipedii, stále musíme zachovat/respektovat/ původní tvar vlastních jmen a nekomolit je.O Martině Navrátilové v USA nepíší jako o Martine Navratil, také ponechají její původní přechýlenou formu jména (ptže je Češka). V zásadě bych tedy ženská jména nepřechylovala,toho jsem se také držela v případě stránky o Marilyn Monroe...Ayuna

Vývojářka parfémů[editovat zdroj]

Skutečně ty parfémy vyvíjela ona osobně...?

Mimochodem, ten článek je zcela neověřitelný, neuvádí vůbec žádné zdroje (a to obsahuje celou řadu citátů - a i některých míst, kde mám podezření na copyvio...). --Okino (diskuse) 3. 1. 2014, 12:32 (UTC)

Filmografie[editovat zdroj]

Ve filmu Tisíc dnů s Annou z toku 1969 nehrála s Richardem Burtonem Elizabeth Taylor, ale Geneviéve Bujold! -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.135.126.34 (diskuse) 31. 7. 2014, 11:55‎ (UTC) (CE(S)T)

Podle IMDB hrála Elizabeth Taylorová v tomto filmu jednu menší roli. Viz též fotografie. Nicméně ze seznamu filmů, kde hrála s Richardem Burtonem, to vzhledem k epizodnosti role vymazávám - a ve filmografii uvádím poznámku. Jinak máte možnost editovat Wikipedii i sám/sama. Děkuji. --Okino (diskuse) 31. 7. 2014, 12:50 (UTC)

Omlouvám se, ale moc se mi nechce věřit, že by ET přijala nějakou epizodní roli ve filmu, kde jednu z hlavních rolí hraje Richard Burton. A fotografie mne spíš zmátly, protože je mezi nimi třeba fotka ze Zkrocení zlé ženy a dokonce i z Kleopatry. Tak se mi ta epizodní role nějak nezdá... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.135.126.34 (diskuse) 3. 8. 2014, 9:53‎ (UTC) (CE(S)T)

Píšou o tom také např. zde]. Už Vás to přesvědčí?
BTW, stejně je škoda, že o tak pozoruhodné osobnosti s tak bohatým životem máme jen takový stručný článek... :-( --Okino (diskuse) 3. 8. 2014, 10:21 (UTC)