Diskuse:Elektromotor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Milan Keršláger v tématu „Masivní editace článku 2020/03

Proboha živého[editovat zdroj]

Podívejte se na ten obrázek "asynchronního motoru", vždyť je to ostuda. Člověk co to kreslil nejspíš rozebraný motor nikdy neviděl, ta rotorová klec vypadá jako by měla mřížky (kdo neví o co jde bude zaručeně zmaten) - ááááááááááááá - to skoro fyzicky bolí. Hned co to dopíšu, tak ho smažu (to je to jediné na co teď mám čas) a na konec článku dávám že je to pahýl, v současném stavu je článek dobrý akorát pro "zmatení nepřítele". Představte si, že si to čte někdo, kdo o elektromotoru nic neví a chce se tady něco dozvědět. Na jednu stranu odborná terminologie jako "střídavý stroj" atp. (přitom to má být o motoru), pak jsou tu zbytečně podrobně rozebírány jednotlivé druhy motorů, které mají být v samostatných článcích. Ani slovo o tom, že asynchronní motor má skluz, nebo o jiných "nepodstatných" detailech. --Pteryx 7. 2. 2012, 14:28 (UTC)


Kategorizace článku[editovat zdroj]

Abych něco nepopletl, tak se radši zeptám: teď je to v kategoriích Motory, Elektrické stroje a Technologie. IMO to v technologiích nemá co dělat, ale má snad někdo jiný názor? Já bych to prostě z Technologií vyhodil a ponechal to jen v motorech a elektrických strojích. --Radouch 21:24, 2. 10. 2005 (UTC)

Klidně bych ji vyhodil hned, primárně je to elektrický stroj a motor, kategorie Technologie je zde zbytečně obecná a IMHO nesmyslná. --Petr.adamek 21:32, 2. 10. 2005 (UTC)

Špatný popisek obrázku (synchronní elektromotor)[editovat zdroj]

3 fázový synchronní elektromotor(schéma)

Podle mě je to na obrázku třífázový asynchronní (indukční) elektromotor. Myslím že ten popisek je špatně i na Commons. Jary 08:27, 5. 8. 2007 (UTC)

Je to tak. opravil jsem popisek. --Postrach 09:49, 5. 8. 2007 (UTC)

Co to je za obrazek[editovat zdroj]

Popravdě by mně zajímalo, co je tohle za obrazek. Toto rozhodně není asynchronní stroj a ze své zkušenosti pochybuju, ze by se to vubec roztocilo. --Huzla 22:58, 13. 12. 2007 (UTC)

Vypadá to jako nepříliš dobře udělaný obrázek k principu asynchronního motoru nakrátko, chybí jádro rotoru a klec je podivně dělaná. Snad by se dal najít lepší obrázek... --88.100.160.22 08:59, 21. 6. 2008 (UTC)

BLDC motory nejsou stejnosměrné?[editovat zdroj]

Zdravím, rád bych upozornil na možnou nepřesnost následující části textu: "S rozvojem levnější a spolehlivější silnoproudé elektroniky (tedy zejména výkonovými tyristory a tranzistory) jsou proto stejnosměrné motory postupně vytlačovány motory s rotujícím magnetickým polem buzeným elektronicky." Myslím totiž, že "motory s rotujícím magnetickým polem buzeným elektronicky" také jsou (nebo přinejmenším mohou být) stejnosměrné, viz například článek "Brushless DC electric motor" na anglické wiki. --Hynek, 28.11.2007

Jestli se na BLDC motor budeme dívat jako na stejnosměrný záleží na zvolené metodě řízení. Můžeme mít na rotoru snímač polohy rotoru a podle pozice snímače měnit sepnutí tranzistorů, podobně jako by to dělal komutátor. Nebo můžete mít vektorové řízení, ať už se snímačem polohy rotoru nebo s nějakou jinou metodou zjišťování polohy rotoru, v tom případě se na ten motor díváte spíše jako na synchronní stroj s rotorem s permanentními magnety. Navíc, z hlediska teorie řízení se můžete na synchronní stroj (bez vyniklých pólů) dívat jako na kroužkový asynchronní motor, kde rotor napájíte přes kroužky stejnosměrným proudem. U hynchronního stroje s vyniklými póly může při tvorbě momentu hrát roli i reluktance, takže má cosi společného s krokovým motorkem. Takže ty hranice mezi jednotlivými typy točivých elektrických strojů nejsou zdaleka tak ostré, jak to na první pohled vypadá. Existuje taky tzv. teorie obecného stroje, která se snaží popsat všechny motory/generátory stejnými rovnicemi. --Pteryx 5. 8. 2010, 11:48 (UTC)

Přenesené poznámky[editovat zdroj]

Přenesené poznámky z původní verze článku Struktura motorového vozidla Autor Beny plzeň, přenesl --ŠJů 1. 10. 2008, 15:31 (UTC)

Elektromotor

  • S cizím buzením
  • Se sériovým buzením
  • S paralelním buzením
  • Se sériově paralelním buzením
  • Krokový motor
  • Bezkartáčový stejnosměrný motor
  • Elektronicky řízený motor

Spouštěč[editovat zdroj]

  • Parametry

S výsuvným pastorkem[editovat zdroj]

  • Jednostupňový
    • Elektromotor
    • Elektromagnet
    • Zasouvací pohon
      • Šroubovité vysouvání pastorku
  • Dvoustupňový
  • Dvoustupňový s brzdícím vinutím
  • Dvoustupňový kompaudní
  • S permanentním polem a předlohou

S výsuvnou kotvou[editovat zdroj]

    • Klidová poloha
    • První stupeň
    • Druhý stupeň
  • Jednostupňový
  • Dvoustupňový
  • Momentová spojka

Systém Bendix[editovat zdroj]

S vnitřním převodem[editovat zdroj]

  • Čelní
  • Planetový

Volnoběžka[editovat zdroj]

  • Válečková
  • Lamelová

Přídavná relé[editovat zdroj]

  • Relé přepnutí akumulátorů
  • Relé opakovaného spouštění
  • Relé zablokování spouštění
  • Relé akumulátoru

Integrované systémy spouštěč a točivý zdroj[editovat zdroj]

  • Dynamo - spouštěč
  • Alternátor - spouštěč
  • kapitola "Elektrodynamická brzda" zminuje "mohou fungovat i jako generátory" coz mi zavani naprostym nepochopeni veci: EDB nema s rekuperaci ve stroji nic spolecneho! EDB je brzdeni po hrideli, dalsim el. strojem s vlastnim vinutim atd... proste "Elektrodynamická brzda" jako dalsi strok k tomu motoru.
    • Princip EDB se silne tyka AM: Staci ho napajet ss a je to! A hlavne tu myslenku o pusobeni hraciho a reakcniho pole, prosim!
  • naopak je tu sice je "brzdeni protiproudem", ale jen us ss motoru! Pritom kazdy ze stroju pracuje na jinem principu, tak se i protiproud pouziva jinak: Treba u AM je potreba rozepsat tri pasma podle pozice pracovniho bodu: motor, generator, protiproud.

Ze by to bylo na {{upravit}} ? ;) --Franta Oashi 6. 9. 2009, 22:23 (UTC)

dalsi pripominky[editovat zdroj]

To mame o synchronakach jen ty dva odstavce? Kde je rozbeh? ...treba pomocnou kleci nakratko. Co kyvani, V-krivky, kompenzace uciniku a generovani imaginarniho vykonu? A ze na nich stoji uplne kazda elektrana! Treba jako jsou jejich skutecne otacky/kolik maji polparu?

Co stroje s hladkym rotorem, nebo s vyniklymi poly? Co vynikle permagnety, nebo drapkate bez bagnetu i bez buzeni v kotve?

A to na cele WP neni clanek/odkaz na "synchronni otacky" ? Vzdyt ani "skluz" tu vubec nemame... Chjo.

Co drapkate synchronacky ala krokove motorky? A ten link na krokove motorky nikam nevede! a střídavý servomotor taky ne!

...synchronaky v dopravnich prostredcich? Tedy, naopak, co se zacaly mohutne pouzivat frekvencni menice, tak se vsude cpou AM, pro jejich robusni jednoduhost a spolehlivost. Ale budiz, koukam calkem novinka. Ale plosne to to jeste neplati, to jeste zdaleka ne. (vyznamnost ;)

A u ss stroju, co treba kompenzacni vinuti pro stabilizaci neutralni polohy? Ad umisteni uhliku na komutator / jiskreni pri zatezi a nasledne "pootaceni brejli"?

To na tom tedka nekdo dela, nebo je to tak porad, s v tomhle stavu? Prace jako na kostele! --Franta Oashi 6. 9. 2009, 22:44 (UTC)

Sloučení[editovat zdroj]

Existuje spousta druhů elektromotorů a elektromotorků, tento článek by měl mít něco stručně napsáno o každém druhu motoru a pak by tu měly být odkazy na články věnující se problematice jednotlivých motorů / generátorů. Spíše si dovedu představit, že by např. synchronní motor a synchronní generátor odkazoval na stránku synchronní stroj (která tu citelně chybí - je potřeba ji znovu vytvořit), protože hlavní rozdíl je ve způsobu použití, funkční princip je naprosto stejný. Navíc tady chybí střídavý komutátorový motor, používaný ve většině malých domácích elektrospotřebičů (vysavače ap.). Většina elektrických motorů se dá použít jako generátory. Daná problematika je opravdu široká a jednotlivé typy motorů si zaslouží jednotlivé články. Chybí tady funkční kategorizace (tj. "krokový motor" je ve skutečnosti synchronní reluktanční stroj - pokud se nepletu podobný princip se používal např. u vlaků TGV ...). Tento článek je v současnosti rozbředlý a zmatený. Slučovat do něj jednotlivé typy motorů mi připadá hloupé. --Pteryx 3. 8. 2010, 08:39 (UTC)

Derivační a kompoudní motor je sice elektromotor stejně jako hrušky a jablka jsou ovoce, ale každý typ elektromotoru má jinou konstrukci a použití. Slučování je vytváření mamutího článku. Spíše by se měl tento omezit na stručné popisy typů a samostatně ponechat články k jednotlivým typům. --W.Rebel 20. 6. 2010, 12:16 (UTC)

Pokud o nich bude napsáno tolik, aby se vyplatilo mít o nich extra článek, klidně. Vzorovým příkladem je Elektromotor#Asynchronní motor a Asynchronní motor. Ale radši o každém zvlášť. Mimochodem, není správně kompaudní, jako je to v článku Elektromotor? (Google test se taky vyslovuje pro tuto variantu.) --Melebius 20. 6. 2010, 19:52 (UTC)
Jestli chcete šetřit místo na serveru tak už je stejně pozdě, ale krátký stručný článek (pokud to jde) je přehlednější, srozumitelnější a s lepší orientací obsahu než "mamut". Elektromotor je obecný název el. točivého stroje, který má více různých typů pro různá použití, proto je vhodné dělení na menší články. I malý/krátký článek může mít dostatečnou vypovídající hodnotu jako součást celku. Nesmysl je zase dělit kompletní článek, např. Staroměstský orloj na jeho jednotlivé části stavebního a funkčního celku, naopak Stachelberg nebo Dobrošov je sice celek ale tvořený stavebně a funkčně oddělěnými částmi, tak tam má dělení na menší články zase logiku.
Řekl bych, že google navrhuje alternativu podle převažujícího počtu nalezených výrazů, přes 213 případů "kompoudních" případů včetně patentu není tak málo ale klidně může být kompaudní i tady, je to totéž. --W.Rebel 21. 6. 2010, 19:59 (UTC)

Zkusím článek nemilosrdně zkrátit (tj. přestěhovat podrobné výklady do příslušných jiných článků). Milan Keršláger (diskuse) 8. 3. 2020, 08:10 (CET)Odpovědět

Kompoudní nebo kompaundní[editovat zdroj]

Změnil jsem "kompoudní" na "kompaundní". Slovo "kompaundní" naleznete ve slovníku cizích slov, ostatní tvary ne. Na webu se vyskytují tvary "kompaudní" a "kompaundní" téměř stejně často (kompoudní je také četné). Myslím že když to není úplně jasné, tak je logické dát přednost tvaru, který se najde ve slovníku cizích slov a je co nejbližší originálu, zvl. když se jedná o odbornou terminologii. Je to převzato z anglického "compound" (výslovnost kompaund). Viz en:Brushed_DC_electric_motor#Wound stators. --Pteryx 4. 8. 2010, 17:38 (UTC)

Děkuji, kompaundní je používáno též v knize Tkotz: Příručka pro elektrotechnika., strana 453 (u generátorů). Milan Keršláger (diskuse) 8. 3. 2020, 08:10 (CET)Odpovědět

Masivní editace článku 2020/03[editovat zdroj]

Během dneška jsem provedl velké přesuny i likvidace obsahu tohoto článku. Je lepší mít relevantní informace v samostatných článcích, které jsou k tomu určeny. Zároveň prosím wikipedisty, aby zachovávali účel článku, tj. je-li článek o elektromotoru, není primárně o elektrickém stroji. Neuvádějte čtenáře nadpisy v omyl a mimo téma (pozn.: informace o tom, že elektromotor je elektrický stroj je hned čtvrté slovo). Děkuji. Milan Keršláger (diskuse) 8. 3. 2020, 21:43 (CET)Odpovědět