Diskuse:Elektrický přenos výkonu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji přejmenovat[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že článek je celý věnován popisu dieselelektrického pohonu u lokomotiv, bylo by vhodné použít výstižnější název. Zřejmě něco jako "Diesel-elektrický pohon" nebo "Lokomotiva s diesel-elektrickým pohonem". Ostatní použití elektrického přenosu výkonu u plavidel, stavebních strojů zde jsou sice zmíněny, ale jen okrajově.Leotard 8. 3. 2010, 06:48 (UTC)

Článek určitě potřebuje úpravy, ostatně, stále je to pouhý pahýl. Jsem pro zachování současného názvu, protože
  • popisuje obecný princip, i když nedostatečně; chtělo by to třeba grafy... Vedou na něj odkazy, a to jako na článek o principu. Jako řešení bych dal přednost tomu, že by tam ta jiná použití někdo dopsal.
  • je to tak na en. Je tam obecný článek, v něm popis principu, na pár řádcích jednotlivé aplikace s odkazy na specializované články. Na cs ty specializované články ani nemusejí vzniknout, a přesto to bude dávat smysl.
  • slovo "diesel-" sice je v jinojazyčných verzích, ale obecnost je tím narušena, funguje to i pro jiné primární motory. To je věc zvyklostí v daném jazyce.

--Uacs495 11. 3. 2010, 11:11 (UTC)

Já se rozhodně nechystám článek svévolně přejmenovávat. Jen souhlasím s názorem, že obsah článku by měl ladit s obsahem. Myslím si,že dobře udělaný článek o diesel-elektrickém pohonu lokomotiv, který by se tak i jmenoval a který by několika slovy zmiňoval i jiné možnosti elektrického přenosu výkonu u jiných vozidel a jiných základních pohonných jednotek (zážehové motory, turbíny) by byl užitečnější než pahýl článku o diesel-elektrických lokomotivách se zavádějícím názvem.Leotard 11. 3. 2010, 12:00 (UTC)
Konkrétně dieselová lokomotiva svůj článek maá, je tam i uvedeno, že tyto lokomotivy mají i diesel-elektrický přenos výkonu. --W.Rebel 23. 4. 2010, 06:43 (UTC)
Článek "Dieselová lokomotiva" je koncepčně naprosto v pohodě. Je o lokomotivách a v části, kde píše o přenosu výkonu, vyjmenovává běžné typy přenosu výkonu. Včetně elektrického přenosu výkonu. Mně vadí rozpor mezi názvem a obsahem u článku "Elektrický přenos výkonu". Na tom zatím nikdo nic nezměnil.Leotard 24. 4. 2010, 20:16 (UTC)
Já nevidím žádný rozpor mezi článkem a obsahem. Pouze vidím, že článek poměrně obsáhle pojednává o použití elektrického přenosu u lokomotiv, zatímco použití u jiných strojů je zmíněno jen okrajově. Proto je článek správně označen jako pahýl a stejně jako tisíce dalších článků na wikipedii čeká, až jej někdo doplní. --Cmelak770 24. 4. 2010, 21:57 (UTC)
  • Název článku spíše dává zapravdu Leotard-ovi, to co je zde o lokomotivách by mělo být spíše v článku dieselová lokomotiva - odstavec elektrický přenos výkonu. Pouze elektrický přenos výkonu je téma spíše obecné než pro jednu konkrétní skupinu zařízení.--W.Rebel 24. 4. 2010, 22:49 (UTC)