Diskuse:Egyptské náboženství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Mykhal v tématu „Hlavní náboženské směry

Tento článek je zcela zásadně nepřesný. Hlavní i když nikoli všechny důvody:
1. užívá nesprávnou terminologii (což by se dalo ještě snést, někdo by to časem opravil :-( )
2. nezohledněje novější stav bádání (viz např. heslo faraon a srovnání s pasážemi zde)
3. přinejmenším zjednodušeným, ale patrně přímo nesprávným způsobem interpretuje Achnatonovu náboženskou reformu (viz práce J. Assmanna)
4. obsahuje velice spornou pasáž o údajných vlivech
5. značně zjednodušuje a tím zkresluje téma výběrem jen jedné jeho části (část o podsvětí, o bozích a další)--83.208.54.198 08:38, 25. 3. 2007 (UTC)

No u takto sirokeho hesla jako je takoveto nabozenstvi nutne v kazde enc dojde ke zjednoduseni.

  1. Muzete to rozvest
  2. Patrne narazite na bozstvi nebo nebozstvi resp. moderni nazor, ze jde o bozstvi titulu, nikoli cloveka, ale jak to ovlivnuje tento clanek nechapu. Nicmene nerekl bych, ze je to vec, ktera by byla egyptology povazovana za prokazanou, ani bych si nebyl jist jestli se jedna o vetsinove prijimanou teorii.
  3. Achnatonova reforma je celkove dost velky problem
  4. hmm co je tam vlastne sporneho?
  5. souhlas, ale mate nejaky napad jak to podsveti popsat sturcne a nezjednodusene

--Vrba 23:27, 27. 3. 2007 (UTC)


Přesun článku[editovat zdroj]

Myslím, že by bylo lepší přesunout článek na Starověké náboženství Egypta. --Podzemnik 17:47, 17. 12. 2007 (UTC)

Nemyslím si že by bylo nějak vhodné či potřebné to přejmenovávat/přesouvat. V současnosti je v Egyptě přítomno především křesťanství (koptské) a islám. Obojí má svoje vlastní hesla. Podle mne úplně postačí v závěru článku podkapitola "náboženství v současnosti" a tam zmínt jaká jsou hlavní náboženství v Egyptě dnes, možná je nějak stručně popsat a pak dát odkaz na koptské křesťanství a islám.
Pochybuji že by pod pojmem egyptské náboženství někdo hledal něco jiného než to, co popisuje tento článek nyní. Ledatak že by někdo hledal Kemetismus ale i to se dá včlenit do oné závěrečné podkapitoly, krátce zmínit a odkaz.
Ostatně asi se pokusím tuto část článku sepsat a nějak to tam všechno včlenit.
--Niusereset 20.II. MMVIII, 01:05 CET
Naprosto souhlasím s Niuseresetem --Tedmek 11:01, 22. 2. 2008 (UTC)
Okej. Sice si stejně myslím, že by to bylo lepší přesunout. Zdůraznilo by se to, o čem článek pojednává. Protože teď pojednává převážně o starověkém náboženství - snad kromě té přidané kapitoly Náboženství Egypta v současnosti. I ty současné kategorie o něčem vypovídají:-) A ta sekce o současné situaci by mohla tvořit základ nového článku Náboženství v Egyptě. Zdravím; --Podzemnik 23:10, 23. 2. 2008 (UTC)
Pokud tak nutně chceš, můžeš o tom založit článek, ale ten článek by se musel jmenovat Náboženství v Egyptě protože to je to, o čem hovoříš. Nic víc ani nic míň než jen náboženství v Egyptě. Ani islám ani křesťanství nejsou egyptská náboženství. Ostatně tento článek vůbec není špatný nápad a může v něm být i popsána historie, jak tam vedle sebe žili komunity muslimů a koptů. Ale do článku o Egyptském náboženství to nepatří.
Ostatně už jsem tam na to odkaz i přidal do článku. Stačí už to jen vytvořit. Zde dávám volnou ruku ostatním, to je jejich parketa, ne moje.
--Niusereset 24.II. MMVIII, 15:12 CET

Postupná přestavba článku[editovat zdroj]

Vložena část o náboženství v součastnosti a taktéž jsem rozšířil část se souvisejícími články. Zítra se pokusím přepsat tu část o Kacířském období. Předem říkám, že tomu bude chybět ozdrojování, už si nepamatuju co jsem kde všude četl. Ale určitě nazávěr nějakou literaturu doplním, aby tam nebylo jenom to ošklivé oznámení, že je článek založen na překladu jiných článků.

--Niusereset 20.II. MMVIII, 01:37 CET


Část o kacířovi kompletně předělaná, snad splňuje požadavky a podmínky wikipedie. Rozhodně však obsahuje víc informací než původní odstaveček.

--Niusereset 21.II. MMVIII, 21:35 CET


Do hlavních myšlenek vložen pojem Maat tak, jak byla tato část naformulována společně mnou a Tedmekem v článku o Kemetismu. Pochopitelně přizpůsobeno tomuto článku.

--Niusereset 24.II. MMVIII, 15:34 CET

Hlavní náboženské směry[editovat zdroj]

Místo odkazu na Memphis by měl být odkaz na Memfis. Lukáš Öszi (diskuse) 12. 1. 2022, 22:48 (CET)Odpovědět

@Lukáš Öszi:Opraveno, děkuji za upozornění. —Mykhal (diskuse) 24. 11. 2022, 23:03 (CET)Odpovědět