Diskuse:Dusičnan sodný

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Až budu mít čas, tak tohle heslo rozdělím na dvě: "Dusičnan sodný" (jako chemická anorganická sloučenina) a "Nitratin" jako minerál. Domnívám se, že takovýto postup bude vhodný i jende, kde se pojednává o sloučeninách, které jsou současně minerály, protože pohledy na ně z mineralogického hlediska a hlediska chemického jsou poněkud různé. Je to však věc názoru, a byl bych rád, kdyby se k tomu někdo vyjádřil. Proto sem odkáži z "Pod lípou". --A.Vítek 13:20, 9 listopad 2005 (UTC)

Nesouhlasím. Dusičnan nebo nitranin, je to pořád totéž. To bychom to taky mohli zvlášť jako přídatnou látky do potravin a kdovíco ještě. Nic přece nebrání tomu rozčlenit článek na různé části, tedy různé pohledy. HonzaQ3 (Zanatic) 13:31, 9. 11. 2005 (UTC)
Sice do mineralogie a chemie nemám moc co kecat (ten článek jsem řešil jen proto, že to takhle hezké nebylo), ale pokud jde o nerosty (ne potravinářské přísady), byl bych pro dvojí článek, poněvadž takhle se nám pod názvem nitronatrit v kategorii nerostů neobjevuje nic. Bohužel wiki neumožňuje kategorizovat jednotliá přesměrování. Hlavně když si to vezme do práce někdo, kdo tomu na rozdíl ode mne rozumí. Miaow Miaow 13:41, 9. 11. 2005 (UTC)

Dal jsem to jako námět k diskusi. ALE: Můj návrh je spíše pohled "encyklopedický" Zanaticův názor je "makropedický". Je to otázka přístupu (BTW, Heslo uhlík - které se mi docela líbí, je také píše makropedické, než encyklopedické). Oba přístupy mají své klady i zápory. Britannica má také vydání encyklopedické i makropedické, ale tato vydání jsou striktně oddělena. --A.Vítek 13:46, 9 listopad 2005 (UTC)

Ještě něco: tvrzení zda minerál a chemická sloučenina jsou jedno a totéž je opět otázka názoru. Minerál, i když je obvykle PŘEVÁŽNĚ tvořen jednou sloučeninou, není v naprosté většině případů čistou chemickou látkou, ale směsí, obsahující i jiné složky. T akže pozor! Ale samozřejmě to není nutnou podmínkou k tomu, aby se o těch dvou věcech psalo ve dvou heslech. To, co je závažnější, je připomínka Miaow Miaow-ova, ohledně zařtazování do kategorií (i když i to se dá pokud víám, obejít). Nicméně stále jsem spíše přesvědčen o tom, že by minerály měly mít samostaní hesla a s chemickými odpovídajícími heslo by se ssamozřejmě křítova odkázala. --A.Vítek 13:51, 9. 11. 2005 (UTC)

Začal jsem pracovat na článku nitronatrit. :-) --MiF 27. 12. 2010, 14:16 (UTC)