Diskuse:Druid

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den. Rád bych věděl odkud bere autor jistotu, že druidové neprováděli lidské oběti. V keltském prostředí se objevují (Woodhenge, mumie z rašelinišť) a je možné, že je prováděli i druidové. Raději bych volil poněkud neutrálnější vyjádření. S pozdravem Jakub Nový.

Knihou Léčivá síla druidů - Tajemství dlouhého života starých Keltů není možné zdrojovat. Není to historické dílo, ale new age mystika. --Jvs 4. 8. 2011, 10:11 (UTC)


Zdravím, možná by bylo záhodno daný obor nejdříve vystudovat, a poté se přít. Nicméně jsem toho názoru, že by stačilo přečíst větší množství literatury, především cizojazyčné, a seznámit se s druidským prostředím do větší hloubky. Poté by Vás taková hloupost jako jsou lidské oběti opravdu nenapadla. Bylo by to stejné, jako kdyby hinduistický brahmán obětoval člověka či krávu bohům - naprostý protiklad k jejich filozofii. Také slova "je možné, i, pravděpodobně, atd." nejsou vhodná k argumentaci. Přece "je možné" že ve vesmíru žijí mimozemšťani, že? Ale je to jen domněnka.

Co se týče dané knihy - opět platí totéž. Nejdříve si jí prosím prostudujte. Je to pouze shrnutí mnohem starších materiálů, z části knižních, z části vědomostí předávaných tradicí. Uvést, že pouze proto je to "New Age" je nesmysl. Opět si dovolím příklad - indický národní tanec bharatanatyam sestavili jen díky kresbám z chrámů. Myslíte, že pouze proto, že to nemá knižní podobu s razítkem dva tisíce let starým, je to "New Age"?

Myslím že je vhodné, aby se každý věnoval kritice k tématům, kterým skutečně rozumí, či je v oboru vzdělaný.

S přáním hezkého dne,

Jakub Štoll.

Kniha Léčivá síla druidů - Tajemství dlouhého života starých Keltů skutečně není odborné dílo z religionistiky, ale dle anotace v knihkupectví se jedná o "Přehledný systém fyzických a spirituálních cvičení starých Keltů.", takže ji nelze použít jako zdroj.--Yopie 6. 8. 2011, 06:57 (UTC) Doplnění: článek jsem stylisticky vyčistil, odstranil přelinkování a doplnil zdroj k lidským obětem.--Yopie 6. 8. 2011, 13:58 (UTC)


  • Pokud pořád hledáte zdroj pro tu délku studia druidů, tak mám pocit, že jsem to zahlédl v cézarových zápiscích o válce Galské, myslím, že uváděl 20 let. Nejsem si tím dokonale jistý a nechce se mi to hledat, ale kdyby to někdo chtěl ověřit, myslím, že to bylo tam. Páčko
  • Ehm, tak mi to nedalo. G. J. Caesar: Zápisky o válce Galské, český překlad J. Kalivoda, vydalo nakl. NAŠE VOJSKO, Praha, 2010. Popis druidů začíná na str. 164: "Z oněch dvou vysoce postavených lidí jsou jedni druidové..." a je zde celá řada zajímavých informací. Dále je krom jiného na str. 165 uvedeno "Prý se učí zpaměti velkému množství veršů, a proto mnozí zůstávají v učení i dvace let."