Diskuse:Dračí doupě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je Dračí doupě podobné D&D?[editovat zdroj]

Nejsem si jistý nakolik se dá říct, že je Dračí doupě „velmi“ podobné D&D. Odvážil bych se dokonce tvrdit že jedno s druhým má, kromě základního principu, společného asi tolik, jako s pravidly stolování ve východní Indii… Adam s 12:33, 12. 3. 2006 (UTC)

No, o stolování ve východní indii toho moc nevím, ale jednu podobnost mezi Dungeons & Dragons a Draci doupe nesouvisející s tím, že jsou obě RPG, vidi každý, kdo má alespoň nejasné povědomí o angličtině. Těžko říct, kolik dalších podobností jde zamítnout jako způsobená tím, že jsou obě fantasy, ale uvědom si, že dokonce ne v každé fantasy jsou elfové - takže minimálně musíš upřesnit, že se obě tyto hry zabývají stejnou podmnožinou fantasy.
O dost víc podobností potom najdeš v DrD+ - tam už skoro sedí i rozdělení povolání.
Mimochodem, myslím že nejen název ukazuje, že DrD+ je další (i když silně přepracovaná) verze DrD. Jsi 62.40.90.6 nebo ne ? -- Hkmaly 13:04, 12. 3. 2006 (UTC)
Pokud vím, DrD+ se zaměřuje na to, aby každé povolání mělo mnoho možností a snažilo se pokrýt co nejširší spektrum dovedností, naproti tomu DnD vytváří nová a nová povolání a ještě přidává multiclassy.
Dále se liší psychologie DrD+ (jakožto východní hry) a DnD (západní hry), kde první nabádá - a to je dánou kulturou - k týmovosti a specializaci jednotlivce, zatímco to druhé k jeho univerzalitě.
A třetí věc, co mě nyní napadá, se týká herních mechanismů: DnD je d20 systém, ne? Zatímco v DrD+ se hází dvěmi šestistěnkami...--Gran 17:20, 10. 1. 2007 (UTC)
Konkrétní herní mechanismy (včetně zmíněné kostky) jsou samozřejmě velmi odlišné, ale obecnější vlastnosti IMHO podobné jsou ... konkrétně D&D se snaží aby mohl hráč pokrýt co nejširší spektrum možností pomocí multiclassů, zatímco DrD+ si uvědomuje že češi si nebudou kupovat 10 bichlí s různými částmi pravidel a i kdyby že by to při svém počtu neuřídili, takže se snaží raději co možná nejvíc nacpat do těch základních ...
Myslím že s ideou "samotný mág je dobrý jen k obědu pro obludu, musí ho doprovázet někdo s jiným povoláním" přišlo D&D. Nevím, co je na DrD východního - a přísloví "there is no I in the word team" je anglické. Kromě toho většina her se snaží hráče týmovat - prostě proto, že kdyby hráli proti sobě, někdo by musel prohrát, což je pro GM dost zátěž (bude obviňován ze zaujatosti ...). Dokonce i Diceless Amber, kde se snaží dělat z hráčů paranoiky, podporuje specializaci ... -- Hkmaly 22:43, 10. 1. 2007 (UTC)

Advanced[editovat zdroj]

Asi to takhle je lepší - inspirována vlasně znamená podobná, ale je mnohem přesněji vysvětleno jak podobná. Jenom nevím, kde se tam vzalo to advanced - jsou skutečně nějaké důvody předpokládat, že se autoři nechali inspirovat až AD&D a ne D&D ? -- Hkmaly 14:57, 12. 3. 2006 (UTC)

Anglická verze[editovat zdroj]

Připsal jsem pár odstavců do anglické verze, takže teď každá z nich obsahuje něco navíc oproti té druhé. Uvítám komentáře, jestli bych v něčem podstatném měl svůj styl změnit (a taky si nejsem jist, zda jsem anglické překlady a stručné popisy povolání zvolil výstižně).--Pavel Jelinek 09:48, 23. 9. 2006 (UTC)

jenom připomínka, myslim, že text na en wiki by se měl týkat en wiki komunity a nikoliv české a tedy na něj upozornit na en diskusi k článku, ale jedná se o můj názor :) --Chmee2 09:53, 23. 9. 2006 (UTC)
Napsal jsem to sem proto, že je užitečné každou z těch stránek obohatit překladem z té druhé. --Pavel Jelinek 19:32, 16. 10. 2006 (UTC)
Boundarier ? Cože ? Snad Ranger, ne ? Ostatně, můžeš se sám přesvědčit v Pánu prstenů. Jak hraničář, tak chodec (Strider, nikoliv Strader) se tam vyskytuje. -- Hkmaly 23:43, 23. 9. 2006 (UTC)
A vůbec, na anglické wiki mám taky účet ... -- Hkmaly 23:45, 23. 9. 2006 (UTC)
Určitě máš pravdu - já jsem LOTRa četl anglicky naposled před asi 11 lety. (Tvé opravy anglické verze mi udělaly velikou radost, že mi někdo za to nevynadal a to naopak vylepšil, ale tuhle Tvou poznámku jsem si přečetl až dnes :-)) ) --Pavel Jelinek 19:32, 16. 10. 2006 (UTC)
Já ho anglicky nečetl nikdy (ve smyslu od začátku do konce), prostě jsem si našel ty pasáže :-). -- Hkmaly 21:48, 16. 10. 2006 (UTC)

DrD a DrD plus[editovat zdroj]

Jakmile bude vic informaci, chtelo by to tyhle dve hry rozdelit. Preci jen je kazda odlisna. Krome vydavatele a zakladu jmena toho moc spolecneho nema.

Také si myslím... ale zrovna teď nemám čas to dělat .) Ale je to takové hloupé, že článek "Dračí Doupě Plus" neexistuje. A přitom stačí vzít věci odsud a přihodit ke každému trochu infa... no, snad si někdo (nebo já) najde čas .)) --Gran 17:35, 10. 1. 2007 (UTC)


Ukázka průběhu hry[editovat zdroj]

Na anglické verzi mi nikdo nedokázal odpovědět na moje dilema, že ta ukázka průběhu hry je vybočením z encyklopedického stylu, ale vyřadit ji by článek strašně ochudilo. Máte někdo prosím názor, co s tím? --Pavel Jelinek 19:32, 16. 10. 2006 (UTC)

Mám, já bych tu "ukázku hry" celou smazal. --Fnn 20:05, 16. 10. 2006 (UTC)
Dle mého názoru by to chtělo celou ukázku hry přepsat, protože takhle je velice zavádějící. Ukazuje jen možný průběh hry a vůbec nezohledňuje to, o čem by hra měla být. To jest roleplaying - hraní rolí.
Takto zkrácená ukázka zavádí tím, že se zdá, že dračí doupě (a potažmo další hry na hrdiny) je o tupém vymlacování nestvůr. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 81.31.26.92 (diskuse)
Což je zvlášť nebezpečné vzhledem k tomu, že spousta hráčů si to myslí i při hře. Roleplaying by se dal možná předvést na prvním úryvku ... nebo to prodloužit a hájit se nutností NPOV. -- Hkmaly 11:58, 10. 6. 2007 (UTC)
Já bych to smazal, je to dlouhé, špatné a úplně k ničemu. Navíc to IMHO silně vybočuje z encyklopedického stylu. Pokud by něco takového mělo být v nějakém článku, pak v článku papírová RPG.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Fafrin (diskusepříspěvky)
Hodil jsem tam šablonu Vlastní výzkum, je fakt, že v tomhle stavu by to zůstat nemělo.--Byrnjolf 20. 9. 2010, 17:59 (UTC)

DrD+ - Popis Bojovníka - Převzato z hrynahrdiny.cz[editovat zdroj]

Text u povolání Bojovník pro DrD+ je považován za text převzatý z recenze na hrynahrdiny.cz. Ano, je tomu skutečně tak, ovšem porušení autorských práv to není, neboť onen text jsem tam vložil já, autor oné recenze. (Byl jsem požádán o vysvětlení, tak to sem píši)
-- Filip "Gran" Randák 20:29, 6. 12. 2006 (UTC)

Obávám se, že podle aktuálních pravidel musíš kamsi poslat email, vysvětlení na diskusní stránce nestačí ... -- Hkmaly 20:40, 6. 12. 2006 (UTC)
V článku je použit materiál (Hrynahrdiny.cz) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2006120610020031.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.