Diskuse:Doktor zubního lékařství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Chybí základní data[editovat zdroj]

V pahýlu se píše, že jde o nový titul, ale nepíše se od kdy a jakým zákonem byl zaveden, v jakých státech atd. --ŠJů 22:46, 24. 12. 2007 (UTC)

DIRECTIVE 2001/19/EC OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 14 May 2001[editovat zdroj]

doporucuji CELY precist, tyka se VSECH zdravotnickych pracovniku, a CR pristoupenim k EU prijala zavazek k souladu s pravnim stavem Unie. Porad se nekdo neco domniva, Zakonem je to reseno, v CR Zakonem o Vysokych skolach , novela Zákon č. 175 a 189/2008 Sb. Uvedena smernice Evropskeho parlamentu je dnem prijeti CR do EU pro nas ZAVAZNA a jednotlive odlisnosti ve vsech zemich jsou tam podrobne uvedeny, vcetne titulu a doby vzdelavani (silne se lisi). 02:35, 11. 04. 2009 (prof)

Doporučuji zachovávat urcité zvyklosti[editovat zdroj]

v lidove mluvě slovo zubař nevyvolává žádné emoce, mnoho lidí je ani jinak označit nedokáže... Tak jako lékaři jsou nazýváni "lékaři", pokuste se to tolerovat i vy. Neznám zákon, který by komolil názvy povolání a toto je vyhledávaný server. A přitom z toho názvu na hony čiší pohrdání nějakým "jakobynáhodoudoktorem." Pokud o tom nic nevíte, ani právně ne, nepište sem. V zemích, kde je zubní lékař postaven do příjmové skupiny horních deseti tisíc, to nebývá zvykem nikdy. Že by to u našinců přece jen dělala ta závist !? Pokuste se lidove pojmenovat takoveho "gynekologa", tedy toho pořádněho doktora...Neda vam to moc prace. Skuste jej tak ale nazvat pred nim.(prof) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Prof (diskusebloky) 11. 4. 2009, 04:40 (CE(S)T)

Co jste se pokusil sdělit k článku? Mezi vašimi úvahami je to těžko k dohledání. --ŠJů 19. 11. 2009, 02:05 (UTC)

Je tam přesně to, co tam má být. Název povolání, event. oslovení má svá pravidla všude na světě. U nás ještě zřejmě ne. Zubního lékaře v zákonech najdu, zubaře ani jednoho. Naštěstí jim to moc nevadí, ale článek byl psán dehonestujícím pohrdáním nad lékařem, který m.j. má natolik specifickou výuku, že to pochopili i komunisté a jediné dva studijní obory ponechali In Situ. -- Prof 26. 4. 2010, 23:42 (UTC)

Význam zkratky[editovat zdroj]

Na internetu je možno nalézt dvě interpretace zkratky MDDr. - buď jako Medicinae Dentium Doctor, nebo jako Medicinae Dentalis Doctor. UK oficiálně používá první variantu, v cache googlu je možné nalézt patřičný zápis ze zasedání kolegia děkana 1.LF. Nicméně tato stránka již mimo cache není dostupná. Raději ocituji příslušnou část zápisu, než zmizí i z cache:

"Prof. MUDr. Jana Dušková, DrSc. 1. Informovala kolegium děkana o stanovisku kolegia rektora UK ze dne 19.4.2006, zaslané prorektorem UK prof. Bednářem, k titulu pro absolventy oboru zubní lékařství. Rektorát UK rozhodl užívat zkratku MDDr.=Medicinae dentium doctor, který bude uváděn na diplomech místo původního Medicinae dentalis doctor.

Závěr: Kolegium děkana vzalo informaci na vědomí a doporučuje provést opravy na diplomech, v seznamu přednášek (Karolina), v předpisech a na webu fakulty. Odpovídá: Ing. E. Soubustová, Mgr. V. Helekalová Termín: neprodleně"

A nedaří se mi zjistit, jak se k významu zkratky staví ostatní univerzity. --Casial 21. 4. 2010, 01:32 (UTC)


Jednotlivé University mají zákonem danou svobodu v rozhodování, při dodržení platných právních předpisů WHO je klasifikuje -- Page 1. Vol. 7 No. 1 2005 Health Care Systems in Transition Czech Republic European Observatory onHealthSystemsandPolicies Page 2. 2005 Czech Republic ... http://www.euro.who.int/Document/E86823.pdf Prof 26. 4. 2010, 23:31 (UTC)

Nezdá se mi rok udělování titulu[editovat zdroj]

V článku se píše "...1966–2006 titul MUDr. Od r. 2006 titul MDDr." - jsem si jist, že promoční ročník 2007 končil s titulem MUDr., rok 2008 byl přechodový, kdy si absolventi mohli sami zvolit titul buď MUDr. nebo MDDr. a v roce 2009 už měli všichni absolventi titul MDDr.
To odpovídá tomu, co jsem našel v zákoně 95/2004:
"(1) Odborná způsobilost k výkonu povolání zubního lékaře se získává absolvováním nejméně pětiletého prezenčního studia, které obsahuje teoretickou a praktickou výuku v akreditovaném zdravotnickém magisterském studijním programu

a) zubní lékařství,
b) stomatologie, pokud byl zahájen nejpozději v akademickém roce 2003/2004.

a v zákoně 121/2004:
Přijímat studenty do zdravotnického magisterského studijního programu stomatologie lze naposledy pro akademický rok 2003/2004. Pro akademický rok 2004/2005 se studenti přijímají pouze do zdravotnického magisterského studijního programu zubní lékařství. Studenti přijatí ke studiu zdravotnického magisterského studijního programu stomatologie mohou studium dokončit podle zdravotnického magisterského studijního programu zubní lékařství.


Článek prakticky není ozdrojovaný a že by byl psán zrovna encyklopedickým stylem se taky nedá říct, je to spíš nahodilá sbírka faktů, domněnek a zajímavostí - myslím, že by zasloužil kompletní a komplexní přepsání. --Casial (diskuse) 12. 7. 2014, 02:46 (UTC)

K obsahové stránce článku máte jistě pravdu, na Wiki platí WP:EsO, neboli článek se musí pokusit vylepšit každý sám. Ve věci změny titulu přesný rok neznám. Pokud uvádíte, že „v roce 2009 už měli všichni absolventi titul MDDr.“, k tomu jsem se náhodně podíval na Evu Rychtaříkovou, která promovala v akad. roce 2009/2010 a dle ČSK jí byl udělen stále ještě titul MUDr.--Kacir 12. 7. 2014, 05:16 (UTC)
To může dle mého názoru znamenat jen to, žo začala studovat před rokem 2004 a přerušila, řekl bych. Odpovídá to i názvu studijního programu - stomatologie. S výjimkou roč. 2003-2008 mají (mít) všichni MDDr. vystudován obor zubní lékařství - což taky koreluje s formulací ve vide supra zákonech, kde se navíc operuje s rokem zahájení studia, takže to je zřejmě relevantnější údaj, protože standardní doba studia je sice pět let, ale to neznamená, že to člověk nemůže studovat až deset let. Jinak o tom, že v r. 2009 měli všichni absolventi titul MDDr. můžu bezpečně prohlásit o LFHK UK, tedy těch co započali studium v r 2004. Matně si vybavuji, že tam byla jedna studentka, která začínala dříve a měla přerušeno a ta jako jediná dostala titul MUDr. O rok dříve to bylo zhruba půl napůl, volba titulu byla na absolventech, ale nezávisle na zvoleném titulu už měli stejný režim - tj. byli povážováni za "osoby odborně způsobilé k samostatnému výkonu povolání", což neplatilo pro prom. ročníky 2007 a starší. Já samozřejmě uvažuji, že bych ten článek přepsal sám, ale nerad bych, aby měl tytéž neduhy co současná verze - a spoustu věcí budu mít problém ozdrojovat, protože jsou založené na tom co si pamatuji a co mi někdo říkal - pokud budu schopen dát dohromady dost věrohodných zdrojů, aby byl výsledek pokud možno fakticky neprůstřelný, tak se do přepisování dám, ale pokud a priori neseženu dostatek věrohodných zdrojů, tak to zjevně nemá smysl, protože výsledek bude stejně neencyklopedická dojmologie, jen tentokrát založena na mých dojmech... Casial (diskuse) 12. 7. 2014, 22:57 (UTC)
Legislativu jsem nezkoumal. Z daných citací nelze vyčíst pravidla udělování titulů např. u posluchačů, kteří zahájili studium ještě v programu stomatologie a dokončili jej už s curriculem programu zubního lékařství. Zdá se, že v přechodných letech běžely oba programy (alespoň na 1. LF) vedle sebe, jinak by Eva Rychtaříková měla uvedeno, že absolvovala již v programu zubní lékařství, jak předpokládá citovaný zákon 121/2004 (studenti stomatologie mohou dokončit studium v tomto programu). Jestliže ale ukončila v pr. stomatologie, pak dává smysl i ten starší titul.
Pokud se rozhodnete článek přepracovat a doplnit, bylo by to výborné. Eventuálních nedostatků se neobávejte, to se může řešit postupně, ale přístup opření se o zdroje je vždy správný. Díky.--Kacir 13. 7. 2014, 04:29 (UTC)