Diskuse:Dožínky

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Crinkly.sun v tématu „Pochybnosti

Druhý odstavec je patrně citát (?) a měl by se označit refem, jinak působí archaický jazyk trochu divně. Možná by nemusel být v úvodní části, ale pod nadpisem "Dožínky u Slovanů" nebo tak a úvod by měl být spíš o zemědělcích obecně. --Sokoljan (diskuse) 5. 4. 2013, 10:51 (UTC)

už je to více než rok[editovat zdroj]

Spojil jsem to s de:Erntedankfest, bylo to ale rychle zase pryč, že prý je to zbytečné, že se to stane automaticky, nic se ale nestalo, věří někdo na divy? Asi se automaticky někdy stane hlavně nic. To nespěchá! -- Ilja (diskuse) 1. 6. 2016, 12:21 (CEST)Odpovědět

Pochybnosti[editovat zdroj]

Celkový dojem je anachronický, a to dík následujícímu:

  • Poslední věta úvodu spojuje s dožínkami "pálení ovoce" (patrně slivovice) a dokonce i výlov rybníků, které s tím nemají nic společného. Celou větu doporučuji škrtnout.
  • Saxo Grammaticus píše o víně, které se ovšem do Střední Evropy dostalo až s křesťanskou misií.
  • Zpráva V. z Malmesbury zmiňuje římskou Fortunu a rozhodně nic "obecně slovanského".
  • Když už historické paralely, patří Sparta na začátek a Kysuce na konec (opraveno).

Zdraví --Sokoljan (diskuse) 11. 11. 2016, 12:10 (CET)Odpovědět

  • Ta spojitost s pálením ovoce a výlovy rybníků je od Langhammerové. Ale pravda že je těžko jiná než triviální.Klidně to lze smazat.
  • Když Saxo Grammaticus píše o víně nemůžu s tím nic udělat, i kdyby to byl nakrásně byl nesmysl. Odhaduji že tím myslel něco jako ten hydromel zmiňovaný v citaci Viléma z Malmesbury, ale píše se tam prostě o víně.
  • Zpráva V. z Malmesbury se skutečně týká Slovanů, jen je zabarvená skrze interpretatio Romana. Citovaný text je z díla Gesta Regum Anglorum z kapitoly o Jindřichovi III. a týká se podmaněných „Vindeliků a Luticů“, takže Luticů, protože Vindelikové byli v době napsání díla tisíc let vzdálená minulost. To že se citovaný text týká pravděpodobně Luticů je uvedeno před ním. Jinak pokud se na toho chcete podívat blíže tak Třeštík čerpal z tohoto [1].

Díky za přípomínky.--Crinkly.sun (diskuse) 11. 11. 2016, 16:39 (CET)Odpovědět