Diskuse:Diagram

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zajímaly by mne nějaké zdroje, dokládající, že nějaké odborné autority řadí mezi diagramy následující objekty. Sám jsem nenašel. Připadá mi to spíše jako vlastní výzkum.

  • Brailovo písmo
  • Notový záznam
  • nelineární písma (která konkrétně?)
  • periodická soustava prvků (případně další tabulky)
  • mapa (myšleno geografická)

--Postrach 09:03, 4. 12. 2006 (UTC)

V Novém akademickém slovníku cizích slov je diagram v základním odborném významu definovaný jako grafické (geometrické) znázornění číselných údajů v prostorovém nebo časovém průběhu nebo vzájemném vztahu dvou nebo více veličin nejčastěji soustavou pravoúhlých os, graf. Mapa a notový záznam do této definice spadají zcela nejjednodušším způsobem, jde víceméně o klasické osové grafy. Tabulka periodické soustavy prvků není jednoduchou tabulkou, ale uspořádání jednotlivých políček (částí tabulky) specifickým grafickým způsobem znázorňuje vztah mezi prvky. Zařazení Braillova písma je sporné, protože rozmístění bodů v jednotlivých znacích je, nakolik je mi známo, spíše arbitrární (nicméně jeho horlivé odstranění z této kategorie ničemu rozumnému neposlouží).
Za dostatečný doklad považuji definici, do které jmenovité případy zřetelně spadají, nikoliv nutně výčet všech možných případů. Co se týče notového zápisu, hned jeden z prvních odkazů, který mi vylezl z Google (Raclavský: Denotace a reference v hudbě s pojmem grafu (což je v tomto užití synonymum diagramu) operuje a zároveň v poznámce konstatuje: "Standardní notový zápis očividně vypadá jako funkční graf s osou času, osou frekvencí, jenž je vyznačována na linkách notami, osou dynamiky, eventuelně i osou zvukové barvy." Podobně je hudební notace považována za graf v textu Červnová ERA 21: Architektura a hudba – několik marginálií. Notový záznam nechť je exemplárním případem nelineárních písem, která mají povahu diagramu - u jiných to nemusí být osový diagram, ale diagram vyjadřujícím vztahy jinak.
Podobně jako není automaticky grafem vše, co má v názvu kmen "graf", nelze naopak automaticky upírat povahu grafu tomu, co se sice běžně jako graf (diagram) nenazývá, protože to má speciální označení, ale do definice a principu grafu (diagramu) to jednoznačně a plně spadá. Spíše než horlivé mazání souvislostí vyádřených kategorizací bych doporučoval doplňování chybějících zásadních vztahů a souvislostí a napravování naivních omezeneckých definic toho typu, jako že graf (diagram) je „manažerská prezentace“ (tak nějak to původně v tom rozcestníku bylo napsané). --ŠJů 02:09, 10. 12. 2006 (UTC)