Diskuse:Destilovaná voda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Matěj Orlický v tématu „Přesměrování


Kapitola Konzumace destilované vody rozvíjí dost naivní představu funkce vody a minerálů v lidském těle. Velmi zjednodušeně: příčinou ukládání minerálních látek v těle je většinou špatná funkce ledvin a destilkou se nic nerozpustí ani nevyplaví. Odkaz na badatel.sk stojí za samostatné studium a měl by být zařazen na přední místo sekce Pseudověda.--Tomas62 2. 12. 2011, 13:04 (UTC)

No, asi by to chtělo názor nějakého lékaře - já jsem si až doposud myslel, že konzumace destilované vody může být zdraví a životu velmi nebezpečná - vypadá to na vlastní výzkum jak bič! MiroslavJosef 2. 12. 2011, 13:08 (UTC)
Poprosil jsem kolegu Kacire, aby se na to podíval - každopádně je to především lékařský problém. MiroslavJosef 2. 12. 2011, 13:24 (UTC)
Je to manipulativní blábol, který je ostudou wikipedie, abych použil slova jedné nejmenované kolegyně. Myslím, že kritiky je schopný každý, kdo to myslí s wiki alespoň trochu vážně: Pití destilované vody je poměrně běžné. Já ji nepiju, v mém okolí nikoho takového neznám, v hypermarketu se neprodává na kartóny, lékárny neobléhají dehydrovaní pacienti a destilační přístroj jsem pro destilaci vody dosud nepoužil. Anorganické a minerální jsou v tomto smyslu synonyma, která mají posílit dojem vědeckosti. V jakých dutinách těla se ukládají anorganické látky? V ústní, nosní, hrudní, břišní, lebeční či v řiti? Ono vůbec ukládání anorganických látek v těle je vzácnější, než ukládání organických látek, v tomhle srovnání je to okrajový jev, který nemá s destilovanou vodou mnoho společného.--Tomas62 2. 12. 2011, 14:08 (UTC)
Souhlas. ** Vzhledem k tomu, že destilovaná voda je vlastně 100 % nenasycený roztok, tak její pití by IMHO vedlo především k velkému odsolení organizmu (tedy k desalinizaci - omlouvám se, pokud to píšu špatně). Sůl jest IMHO dost hydrofóbní látka, tedy fakticky pomáhá vodu v těle zadržovat - obávám se, že litr destilované vody na ex by měl pro leckoho dost tragické následky. MiroslavJosef 2. 12. 2011, 14:16 (UTC)
Není to roztok. To by tam musela být druhá složka. Mmch: jednosložkový roztok je dosud neslyšený protimluv, který si poznamenávám. Litr destilky by měl stejný efekt jako litr vody z kohoutku. Narušení rovnováhy v těle, otoky atd. Spíše by to muselo být větší množství, než litr. Ale mechanismus je složitější, v řetězci událostí se spustí proces k obnově rovnováhy a nefunguje to tak přímočaře. Mmch: sůl je hygroskopická, ale to je poznámka již zcela odbíhavá.--Tomas62 2. 12. 2011, 14:43 (UTC)
Destilovaná voda by mohla vyvolat i vnitřní krvácení. Určitě bych ji v žádném případě nepil. Nejsem sice lékař, ale studoval jsem farmaceutickou chemii.--194.60.106.5 8. 3. 2013, 13:15 (UTC)

jinak a lépe[editovat zdroj]

Poslední změna kolegy Postracha ilustruje důvod, proč na wiki píšu jen o věcech, kterým nerozumím. Mým úmyslem bylo upozornit na pitomost, která v článku byla a iniciovat encyklopedické zpracování tématu, protože faktem je, že destilovaná voda se pít dá. Nakolik je to významný fakt, ponechávám na úvaze. Šlo mi o přepracování, nikoli o vyhození blbostí bez náhrady. Po úpravě zůstala jednovětná sekce, o kterou je možno směle doplnit všechny články o poživatinách. Takový počin by asi nevzbudil širší ohlas, ale encyklopedický přínos by byl nulový.

Celé mě to přivádí ke vzpomínce na vědeckou hantýrkou napsaný článek poukazující na mnohá nebezpečí spojená s konzumací chleba: laboratorním pokusem bylo ověřeno, že již jeden kilogram tzv. chlebového těsta je schopen usmrtit myš.--Tomas62 2. 12. 2011, 15:34 (UTC)

No ano - o nesmyslech lze psát donekonečna (a nejen na Wikipedii) - to jest faktum. Naštěstí kolega Kacir vyslyšel moji prosbu a vyjádřil se k tomu lékařským způsobem, za což mu zde děkuji. ** Zdravím vespolek. MiroslavJosef 5. 12. 2011, 11:23 (UTC)

Přesměrování[editovat zdroj]

Nevím, co kolegu Hugo vedlo k smazání článku a náhradou přesměrováním na čištění vody. Nicméně destilka si samostatný článek bezpochyby zaslouží, tím spíše že téma jejího využití do článku o čištění vody nepatří. --Matěj Orlický (diskuse) 3. 5. 2016, 23:46 (CEST)Odpovědět

Totéž demineralizovaná voda a deionizovaná voda. Tyto články jsou žádoucí, aby v nich byly tyto produkty definovány a popsáno využití. Naproti tomu Čištění vody je logicky především o procesu, má být i o vodárnách, úpravnách vody atd. --Matěj Orlický (diskuse) 4. 5. 2016, 00:12 (CEST)Odpovědět

Diskuze k těmto změnám je zde. --Hugo (diskuse) 4. 5. 2016, 04:18 (CEST)Odpovědět
@Hugo, Dvorapa: Snad jsem potřebu samostatných článků výše obhájil dostatečně, pokud ne, napište. --Matěj Orlický (diskuse) 6. 5. 2016, 11:55 (CEST)Odpovědět
@Matěj Orlický: Mě to určitě nepřesvědčilo, zatím jsem nechtěl ty změny revertovat, aby se tu nerozjela další revertační válka, ale nevidím jediné pozitivum v tom, že tu jsou tři pahýly (s tím, že časem jich může přibývat). Pokud bude vše shrnuté v jednom článku, tak to bude přehlednější pro čtenáře i snaze udržovatelné pro editory. --Hugo (diskuse) 6. 5. 2016, 12:26 (CEST)Odpovědět
To je jako chtít smazat článek Prkno a nahradit ho přesměrováním na Zpracování dřeva. Pro čtenáře, kterého zajímá destilovaná voda a ne metody čištění vody, to bude naopak nepřehledné. Zda jsou to pahýly nebo údržba není rozhodující, rozhodující pro existenci samostatného článku je encyklopedická významnost. Mezijazykové odkazy napoví. --Matěj Orlický (diskuse) 6. 5. 2016, 12:45 (CEST)Odpovědět