Diskuse:DVD

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Celá tahle stránka by potřebovala z velký části přepsat, pokud budu mít náladu tak se do toho zejtra pustim. --KillerZero 19:48, 21. 7. 2005 (UTC)

Doplnit to ano, ale nechápu jinak, co tam chcete přepisovat --Kirk 20:03, 21. 7. 2005 (UTC)


Pravda, spíš trochu upravit.

Tak a je to. --KillerZero 17:37, 22. 7. 2005 (UTC)

Původní a první text byl vytvořen jako překlad z sk:DVD. Kluci slovenští si tenhle odkaz zaslouží. Díky! --Miraceti 17:09, 28. 11. 2005 (UTC)

Versatile versus Video disc[editovat zdroj]

Nebudu se hádat. Moje editace a pozdější revert vycházely jsem z (relativně) velmi historického článku, uveřejněného v časopise Stereo&video, červen 1997, téma měsíce: Otevřete oči, DVD přichází (str. 10–16). Cituji:

V době, kdy se disk Video-CD snažil prosadit, již bylo „zaděláno“ na další kvalitativní skok. Protože filmový a počítačový průmysl stále hlasitěji volal po optickém záznamovém nosiči s větší kapacitou a pokrok v oblasti polovodičové techniky takové zvýšení umožňoval, pustili se výrobci do zdokonalování dosavadního cédéčka. Patnáct let po zrození zvukového CD tak ohlásili příchod jeho obrazového následníka s mnohonásobně větší kapacitou. Zádrhel byl ovšem v tom, že nepřišel sám... Kromě firem Philips a Sony, původců CD, které uvedly disk Multimedia CD (MMCD), vlastní verzi Super Density Digital Video Disc (SDDVD) představily také firmy sdružené kolem společností Toshiba a Thomson (S&V 9/95). Hrozící nebezpeční konkurenčního boje, jenž by neprospěl výrobcům, spotřebitelům ani systémům samým, se po dlouhých jednáních naštěstí podařilo odvrátit. Výsledný kompromis (ovšem pouze obchodní, nikoli technický) dostal „neutrální“ název DVD (Digital Versatile Disc), kde versatile znamená všestranný. Obdobně jako jeho předchůdce by měl mít verze DVD-Video, DVD-ROM, DVD-R pro jednorázový vlastní záznam, DVD-RAM pro opakovanou nahrávku a časem snad i DVD-Audio.

--Milda 22:34, 30. 12. 2006 (UTC)

ktera je tedy tvoje verze? podle clanku a podle mne je to versatile az pozdeji video.

Pmp

omyl ve shrnuti rozdil v barve[editovat zdroj]

nejaky uzivatel napsal:" barva je vetsinou fialova " ne, neni to pravda. zalezi na druhu barviva. dvd jsou take zlate, zelene ,ruzove, cerne a jine. stejne tak jako CD. a na pohled pro laika neni zadny rozdil. dokonce spoustu lidi do dneska pouziva nesprane cedecko pro DVD. Pmp

digital versatile disk je bezpochyby originalni nazev[editovat zdroj]

pamatuji si , jak se vsechna media , pri vyvoji tohoto disku zminovala o digital versatile disc(ano i v Cechach jak ukazuje kopie ze sterea) digital video . byl az komercni nazev pri prodeji filmu. Pmp

Nejen ja mam opacny nazor. Mrkni treba na DVD FAQ 1 sekce 1.1.1 nebo na en.wiki. Adam Zivner 09:44, 2. 1. 2007 (UTC)
zdroje jsou milne. pamatuji si jasne vyvoj pracoval jsem pro philips. Pmp
Viz Wikipedie:Ověřitelnost Zanatic ʡ 09:52, 2. 1. 2007 (UTC): podivej se o odstavec vejs a nebo dole. Pmp

neni to snad jasne v tom opisu sterea a videa?[editovat zdroj]

.."Výsledný kompromis (ovšem pouze obchodní, nikoli technický) dostal „neutrální“ název DVD (Digital Versatile Disc), kde versatile znamená všestranný." to je malo? Pmp

Ano, ale tento kompromis vzniknul pozdeji, puvodni nazev byl Digital Video Disc. Prosim podpor svuj nazor nejakymi zdroji, kde je jasne receno, ze Versatile byl puvodni nazev. Jinak se tu nema cenu dohadovat. Adam Zivner 09:57, 2. 1. 2007 (UTC)

Kniha Velká kniha vypalování CD a DVD (ISBN 80-251-0182-7) uvádí: „Původní zkratka vznikla z výrazu digital video disc, digitální video disk, ale později se logicky přišlo na to, že 'video' je značně omezující slovo (DVD má desítky jiných použití), a tak se zkusilo zpětně 'vylhat' pojmenováním digital versatile disc.“ Abych taky uvedl nějaký zdroj a jenom je nepožadoval. Zanatic ʡ 10:12, 2. 1. 2007 (UTC): je to takovy orisek. nemohl jsem se vyjadrit ponevadz jsem byl ze msty zablokovan. a i presto dodrzuju pravidlo a neobchazim blok,zajimave co?

procetl jsem to a bylo to takhle:

Historie: 1.pri vyvoji byl navrzen nazev digital video disc 2.a az pote digital versatile disk tak byl take prezentovan verejnosti

3.pak bylo jmeno z komeercnich duvodu(jak je jiz ve clanku) zmeneno znovu na digital video disk , d

O bodech 1-3 neni pochyb.

otazka je:

1. musime prezentovat, vysvetlovat jaky nazev byl na kreslicim prkne 2. a nebo staci nazev jak byl prezentovan puvodne verejnosti 3. musime to vse rozebirat a nebo staci tak jak to je ted?

Pmp

IMHO Ano, Ne, Ano a nezapomenout na zdroje. Možná to s tou prezentací veřejnosti bylo složitější a ty zdroje to ukážou. -- Hkmaly 10:59, 13. 1. 2007 (UTC)

Sablona Presnost[editovat zdroj]

Opet jde o tu cast historie, co bylo driv Digital Video nebo Digital Versatile Disc. Opravil bych to, jenze vim, ze by mi to Pmp opet revertoval. Nahore jsem muj nazor podlozil nekolika linky, Pmp nepodal zadne rozumne zduvodneni (jako ostatne vzdycky) ... takze, co ted? 20:22, 21. 1. 2007 (UTC)

Tohle je zajímavý: en:Talk:DVD#Video_vs._Versatile. Vypadá to, že více zdrojů tvrdí, že bylo "Digital Video Disc" později změněno na "Digital Versatile Disc" --Li-sung 20:38, 21. 1. 2007 (UTC)
Prave ... i tady na to existuje vicemene konsenzus, jen Pmp to odmita a dokola revertuje aniz by podal nejaky verohodny zdroj. Jsem bud pro nahrazeni pravdepodobnejsi verzi nebo uplne odstraneni odstavce, neni to zas az tak dulezite. Adam Zivner 20:46, 21. 1. 2007 (UTC)
IMHO to důležité je. -- Hkmaly 20:50, 21. 1. 2007 (UTC)
Ok, cim vic je ale informace dulezitejsi, tim nutnejsi je jeji spravnost. A takhle to proste nechat nemuzeme. Ze zdroju vychazi, ze Digital Video Disc byl pred Versatile ... Muzem tam ale dat i poznamku o tom, ze zadny oficialni vyznam neexistuje a existuji i spory o puvodni nazev. Adam Zivner 21:12, 21. 1. 2007 (UTC)
jasne jsem vysvetlil nahore jak to puvodne bylo historicky to se ovsem kirkovi nelibi a lzive tvrdi ze dvd bylo drahe a tedy jen pro video? nelogicky! DVD nebylo puvodne pouzivane pro video ale DATA pro komercni ucely velkych firem ktere si tato zarizeni zakoupila.

JASNE jsem vysvetlil historii nazvu nahore. ale porad to musi byt ve sporu? zajimalo by me kdo z vas si konkretne pamatuje na napis v obchode nebo katalogu, prodej Digital verzatile disk... Pmp

Pro komerční účely velkých firem se ještě i dnes používají převážně magnetické pásky. Kromě toho DVD-ROM byla dřív než DVD-R nebo DVD+R, a k čemu je firmě DVD-ROM ? -- Hkmaly 20:50, 22. 1. 2007 (UTC)
magneticke pasky? jiste v bananove republice ano. jinak samozrejme Fy pouzivaly, pouzivaji dvd-rom k zaznamu, prenosu dat.

Pmp

V banánové republice se používaly magnetofonové kazety, velké firmy používají en:Magnetic tape data storage, dnes například en:Digital Linear Tape. DVD-ROM nelze použít k přenosu dat, protože nejprve musíte přenést data na místo kde z nich udělají matrici pro lisování DVD-ROM. Taková místa skutečně nebude mít jedna firma dvě, aby mezi nimi mohla přenášet data ... kromě toho je vytváření matrice drahé a nemá smysl pro jednu nebo několik málo kopií. Nemluvě o tom, že k přenášení dat se mnohem lépe hodí přepisovatelná média. -- Hkmaly 07:38, 23. 1. 2007 (UTC)

pozor na omyl![editovat zdroj]

  • Super Density Digital Video Disc (SDDVD)
  • Video-CD nebo VCD

nejsou DVD

Pmp

co tady vlastne resime?[editovat zdroj]

V tom opisu ze sterea a videa. Je jasne videt. Naprosto preste a bez jakychkoliv pochybnosti ze slovicko Verzatilni bylo pouzito v nazvu prvne. A tak to uvadim i ja v clanku. O co vam tedy jde? Pmp

I ten článek v S&V může obsahovat omyl či nepřesnost. Pokud někdo máte chvíli času a přístup k specifikačním dokumentům (případně víte, kde je hledat – takové ty „barevné“ knihy), zkuste to prověřit tam. Případně v článku uvést, že v tom, který z těch názvů byl dříve, se zdroje rozcházejí. --Milda 08:32, 22. 1. 2007 (UTC)

myslim ze jedinny problem je v tom ze lide si mylne spojuji
  • DVD jako zaznamove medium
  • DVD jako formaty zaznamu

Myslim, ze jsem to ve clanku rozvedl rozumne podle nejlepsiho svedomi a vedomi. Pmp

Promin, ale stale se ohanis jednim clankem, ktery neni az tak autoritativni, narozdil od treba uvedeneho dvddemystified.com, pripadne pomerne obsahle diskuze na toto tema na en.wiki. Adam Zivner 20:12, 22. 1. 2007 (UTC)
diskuze maji vetsi vahu nez clanek v profesionalnim casopise? nicim se neohanim . je to realita. o co ti jde? Pmp
Jde mi predevsim o to, aby ve WP nebyly psany bludy. A kdyz projdu vsechny mozne zdroje, tak varianta Digital Video Disc vychazi jasne vitezne. Adam Zivner 20:38, 22. 1. 2007 (UTC)
Tady si nehrajeme na pravdu, ale ověřitelnost. Zanatic ʡ 20:52, 22. 1. 2007 (UTC)
V uvedené diskusi jsou hned tři odkazy na zdroje([1][2][3]), nejsem schopen posoudit jestli jsou relevantnější než článek ve Stereo&Video, nicméně vezměte je prosím v úvahu. Můžeme se tady hádat o tom co je nebo není pravda, ale neměly by vyhrávat subjektivní názory, nýbrž ověřitelnost. --Parkis 21:49, 22. 1. 2007 (UTC)

"ani jeden z odkazu nic neresi nevysvetluje, "And the official answer is? "Nothing." The original acronym came from "digital video disc." Some members of the DVD Forum (see 6.1) tried to express that DVD goes far beyond video by retrofitting the painfully contorted phrase "digital versatile disc," but this has never been officially accepted by the DVD Forum as a whole. The DVD Forum decreed in 1999 that DVD, as an international standard," vsechny tri odkazy potvrzuji co tvrdim ja 1. versatile pri prvnim prodeji 2. video pozdeji

Dnes ovsem DVD neznamena nic. to mi take nejaky borec smazal

Pmp

Přečtěte si to prosím ještě jednou a pomalu, všechny tři odkazy tvrdí pravý opak. --Parkis 22:31, 22. 1. 2007 (UTC)
ty cti pozorne! vsechny odkazy hovori o vysvetleni zkratky jako spekulace pri vyvoji. nic oficialniho. V kazdem pripade, DVD je dnes pouze DVD zkratka v soucasne dobe nic neznamena. Pmp
Nevšiml jsem si že byste Vy doložil nějaké oficiální zdroje. O současném významu DVD se nehodlám hádat, v tom s Vámi souhlasím. (Prosím příště se snažte zachovávat přehledné formátování diskuse) --Parkis 22:47, 22. 1. 2007 (UTC)
zdroje ktere si dodal ty, nevyvraceji moji verzi. pokud se ti nelibi styl diskuze. nikdo ti nebrani ho upravovat. Pmp
Možná Vás to překvapí, ale mám užitečnější věci na práci, než po Vás něco opravovat :) --Parkis 23:13, 22. 1. 2007 (UTC)

totalni lez v shrnuti editace[editovat zdroj]

"Historie DVD - oprava historie. Bylo to přesně naopak než tvrdí PMP. Nejdřív se to začlo používat k distribuci filmů, teprve pak následovala i běžná data. Dotyčné vypalovačky byly původně drahé)" kirk?

co to je za kravinu?

  • je prece jasne, ze kazde nove drahe technologie nejprve nakupujou velke spolecnosti az pozdeji bezni zakaznici.
  • a je prece jasne ze data se zapisovaly na DVD daleko drive nez byla ukoncena specifikace DVD-video

me tady pa osocujte z bludu... Pmp

presunul jsem sablonu k "problemovemu" odstavci. nemusi hyzdit cely clanek. kdyz uz tam tedy musi byt. Pmp


Zkratka DVD dnes znamená Digital Versatile Disc, původně však skutečně znamenala či měla znamenat Digital Video Disc - DVD bylo původně vyvíjeno pro filmové společnosti požadující médium s větší kvalitou obrazu a větší kapacitou, než poskytovala anologová videokazeta VHS. Název byl mimo jiné změněn i z důvodu kolize a možné záměny s existencí digitálního videodisku, který se rozšířil a byl používán pouze v USA. Není sporu o tom, že nový výklad zkratky lépe vystihuje možnosti použití DVD, ale s tím, zda se na něj dříve ukládaly filmy nebo data nemá absolutně nic společného a označení DVD-Video, DVD-Audio, DVD-ROM, DVD-RAM atd. jsou pak pouze různé formáty tohoto optického digitálního média. Kopakopa


Myslim, ze by stalo zato, kdyby se nekdo z vice zainteresovanych (myslim tim vyse a hojneji diskutujicich) pokusil nejak formulovat myslenku typu, ze vlastne nikdo nevi (priznejme si to), jak to puvodne bylo a ze jsou ty a ty moznosti (vlastne jen dve). Ac myslenka overitelnosti je obecne jiste spravna, v tomto pripade o ni nema smysl hovorit, nebot jeden zdroj rika to a druhy to a tezko rozhodnout, kteremu verit (nemluve o tom, ze stokrat opakovana lez se stava pravdou). V zadnem pripade tu nechci vyvolat dalsi vlnu "flamu", jen myslim, ze by stalo za to, zbavit se te hrozive sablony. Befeleme 22:30, 27. 3. 2008 (UTC)