Diskuse:Dělnická strana sociální spravedlnosti

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Synetos v tématu „Proč krajně pravicová?

Změna názvu[editovat zdroj]

Neměl by se tento článek přejmenovat na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti, když se tak ta strana jmenuje?

Politická ideologie???[editovat zdroj]

Můžete mi někdo vysvětlit co to je "sociální spravedlnost" jako politická ideologie? To je daleko spíše agitační a populistická fráze než politická ideologie. Je to sice zatím předčasné, ale DSSS jakožto nástupce DS by měla mít v označení politická ideologie "národní socialismus". Samozřejmě zatím raději vyčkejme.--62.245.80.120 22. 2. 2010, 23:08 (UTC)

Tak co se tam má dát ze stránek DSSS [1].--d.priecko 23. 2. 2010, 13:35 (UTC)
'Sociální spravedlnost' znamená velmi málo, pokud není specifikováno co přesně si pod tím kdo představují. Každá strana přirozeně bude (přinejmenším pro veřejnost) předpokládat, že právě jí preferovaná směřování společnosti jsou ta, která se nejvíc blíží tomu co je obecně pro společnost spravedlivé. Uvést 'sociální spravedlnost' jako programovou orientaci je tudíž tak vágní, že to těsně hraničí na bezobsažnost. Bohužel to s DSSS vypadá, že jde vlastně jen o jiný název soudně zrušené Dělnické strany.[2] Ale nic konkretního z jejího programu zatím známo není, tak nevidím důvod vágní prohlášení oné strany uvádět jako její ideologii. --Zet (k|p) 23. 2. 2010, 14:12 (UTC)


Logo DSSS[editovat zdroj]

Můžete někdo načíst logo na Commons? Mě to zase smazali to logo. [3]

Má smysl jej uvádět, pokud jde jen o nějakou stranou uváděnou formální adresu pro registraci (tuším nějaký soukromý byt matky předsedy) a ne aspoň kontaktní adresu či snad dokonce faktické sídlo, kde člověk stranu opravdu najde, typu Lidový dům či Jánský vršek? Co to čtenáři užitečného přináší? --Dezidor 8. 2. 2011, 20:19 (UTC)

Ano, má. Wikipedisté nemají hodnotit ani charakter sídla, ani nic jiného. Je jedno jestli strana za své sídlo uvede adresu kůlny nebo paláce. Jedná se o oficiální sídlo a tím by to pro encyklopedii mělo končit. --Kacir 8. 2. 2011, 20:36 (UTC)

Politická strana[editovat zdroj]

Je vhodné DSSS považovat za politickou stranu? Jejich program politické straně neodpovídá. Ojinek 5. 8. 2011, 19:53 (UTC)

Nechápu, co tím myslíte. O tom, zde je subjekt politickou stranou nerozhoduje subjektivní dojem editora Wikipedie o programu, ale to, zda je registrovanou politickou stranou podle právního řádu. V zemích, kde politické strany nemají právní subjektivu, existují na principu uznání státem či kde si více subjektů nárokuje veřejnou moc, může být vymezení politické strany problematické. U politických stran a hnutí v ČR, ve které existuje registrační princip a nepanuje zde občanská válka, povstání ani tu není nějaká exilová vláda, je situace jasná. --Dezidor 6. 8. 2011, 13:28 (UTC)

Krajně pravicová strana?[editovat zdroj]

Co je na této straně krajně pravicového? Již samotný název strany naznačuje, že se naopak jedná o levicovou stranu. Stačí se začíst do programu strany, kde se požadují sociální jistoty pro všechny občany, zavedení progresivního zdanění, atd...

Viz Národně socialistická německá dělnická strana, dal Sociální šovinismus – Na druhém místě v politických programech extrémně pravicových stran bývá ekonomika. „Podle H Kitchelta se pro pravicové extremisty otevírá prostor v okamžiku, kdy existující strany neuspokojují po otevřené ekonomice a zároveň autoritářské politice“. (Kriedl. M. – Vlachová, K. Nastal soumrak extrémní pravice, Pracovní texty výzkumného projektu „Sociální trendy“. č. 5. Sociologický ústav AV ČR.1998). Otevřenost ekonomiky je jen lákadlo pro voliče. Častěji j akcentován model ochrany sociálních výhod pouze pro příslušníky dané rasy nebo národa a ochranou ekonomiky před vnějšími vlivy se myslí ekonomická izolace. Politika zaměstnanosti a šovinistického sociálního zabezpečení má fungovat ku prospěchu „vlastních lidí“[4]
a nap ř Půda je připravena tohle...--H11 9. 9. 2011, 21:36 (UTC)
Dalsi priklad "stokrat opakovane lzi, co se stala pravdou", ze? Vami zminovana NSDAP byla popupisticka LEVICE, i proto jejich uhlavnim nepritelem byli komuniste - protoze se spolu pretahovali o stejne volice. Prestanme tu na WP konecne DSSS (potazmo NSDAP) prohlasovat za "pravici".
"neuspokojují po otevřené ekonomice" - tady to je nejaky preklep asi, nedava to smysl. Kazdopadne: DSS, NSDAP byli a) centraliste (to i Fasisticka strana), a za b) jakekoli volani po "socialni spravedlnosti" je jednoznacna domena levice prece. A argumenty a o "pravicovosti" fasitu neberu: Ti socialni otazku proste neresili, zato tlacili na totalni centralismus. Naopak, ze zneuzivali podnikatele jeste nijak o jejich pravicovosti nevypovida. A "korporativismus" ("en:crony capitalism") vubec nemuze byt nazyvan "kapitalismem", protoze jde o levicacky-byrokraticky pokriveny totalitni paskvil. Viz take en:Nolan chart. --Franta Oashi (diskuse) 14. 12. 2013, 22:42 (UTC)

Když si přečtete program DSSS, tak zjistíte, že je to do jisté míry program blízký spíše KSČM, nebo opravdu pravicovým stranám (Strana Svobodných Občanů). Zařazovat DSSS napravo je stokrát opakovaná lež, která se stala pravdou. Pořád jsem pro toto zařazení neviděl jediný pádný argument kromě toho, že to "někdo řekl", nebo "někdo stanovil". To je asi jako kdyby zítra někdo odhlasoval, že ČSSD je extrémní pravice, protože některé body řeší podobně jako DSSS. Nebo podle vás snad šovinismus=extrémní pravice? To je přeci směšné.

"Dělnická.." a "..sociální" - prece jednoznacne levicovi populisti, tihle! Cely ten pojem "krajni pravice" je dost nesmyslny - rad bych videl nejakou definici. --Franta Oashi (diskuse) 14. 12. 2013, 22:42 (UTC)

Clanek minim zpochybnit - to kvuli jeho odkazum na "krajni pravici", kdyz jde prece o agresivni a populistickou "krajni levici". --Franta Oashi (diskuse) 14. 12. 2013, 22:42 (UTC)

DSSS je prostě krajní pravice i kdyby jste si stoupali na hlavu. Všechny relevantní zdroje to potvrzují:

Výzva pro DSSS: Cestou radikální pravice do parlamentních lavic

V Ostravě se při demonstraci střetla krajní pravice s policisty. Ti zasáhli slzným plynem. Jirka.h23 (diskuse) 15. 12. 2013, 07:43 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

Nemyslím si, že zrovna Antifa je důvěryhodný zdroj. --Dialnica 13. 2. 2012, 20:20 (UTC)

Taky si nemyslím, že je vhodné celý kritický odstavec zdrojovat pouze webem antify...i při sebevíce snažení to bude vypadat POV....--H11 (diskuse) 27. 3. 2012, 14:09 (UTC)

Proč krajně pravicová?[editovat zdroj]

Nacismus, neonacismus, fašismus atd. nemají se socialismem nic společného. Jedná se o ideologie neslučitelné se socialismem. Pojem krajní pravice označuje strany a ideje zastávající absolutní nerovnost. Krajní pravice je celkem tedy dvojího typu. Ekonomicky ultraliberální (anarchokapitalisté) a ekonomicky ultrakonzervativní (fašisté a spol.). Oba typy usilují o ekonomickou nerovnost a jejich základní ekonomickou hodnotou je soukromé vlastnictví, které je zcela nepopiratelné. Liší se ale tím, jakým způsobem chtějí soukromé vlastnictví chránit a jak potírat škodlivé vlivy, které usilují o zmenšení finančních rozdílů mezi jednotlivými společenskými vrstvami. Zatímco ekonomičtí ultrakonzervativci jsou zastánci ekonomického intervencionismu, etatismu, pravicového kolektivismu a korporativismu, ekonomičtí ultraliberálové jsou individualističtí, zdůrazňují volný trh, kapitalismus a svobodu trhu. Ekonomičtí ultrakonzervativci v boji proti ekonomické rovnosti, egalitarianismu a přerozdělování spoléhají na stát a cechy, zdůrazňují ekonomickou soběstačnost státu, jsou proti velkým zahraničním korporacím a smrdí jim přílišná privatizace, obzvláště pak půdy a strategických surovin, jsou proti individualismu a jsou zastánci spolupráce mezi jednotlivými společenskými třídami za účelem pozvednutí národa. Ve svém ekonomickém izolacionismu vycházejí z merkantilistických postojů a všudypřítomného nacionalismu. Dnes je krajní pravice vnímána jako ultrakapitalismus, ovšem na fašismus a nacismus se zapomíná a to je chyba. Levopravost totiž nespočívá ve státních zásazích do ekonomiky (to by byly levicové varianty anarchismu jako anarchokomunismus najednou pravicové a fašismus a nacismus levicové), ale v postoji k ekonomické rovnosti, ke zmenšování finančních rozdílů mezi společenskými vrstvami. A k tomu se jak pravicoví kapitalisté a neoliberálové tak ekonomičtí nacionalisté a pravicoví korporativisté staví velmi (!) negativně. A ačkoliv mají zcela odlišné cíle a metody a projevují se úplně jinak a kapitalismus (i ve své nejvyhraněnější podobě) není na rozdíl od fašismu zločinnou ideologií, oba patří zcela jasně k pravici. A nacismus je pouze německou variantou fašismu bez větších rozdílů. Tohle se týká i DSSS, jejíž ekonomická ideologie by se dala lépe vystihnout jako ekonomicky nacionalistická, tudíž krajně pravicová. Synetos (diskuse) 6. 7. 2019, 14:54 (CEST)Odpovědět