Diskuse:Dějiny papežství

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přejmenování na Dějiny papežství[editovat zdroj]

Zdravím, nešlo by přejmenovat na Dějiny papežství? Termín "dějiny" je v názvech článků na wiki častěji používaný. ;) --Mozzan (diskuse) 7. 12. 2012, 11:52 (UTC)

Již realizováno.

Literatura k tématu[editovat zdroj]

Všimla jsem si, že se v použité literatuře objevují převážně tituly vydané před listopadem 1989. Nebylo by pro téma přínosné se zaměřit na novější publikace? Z česky dostupných např. Heinz-Joachim Fischer, Dějiny papežů, Olomouc: Fontána 2005 (obsah knihy jsem ovšem nestudovala).

Poznámky ke zpracování/dopracování hesla v rámci projektu Studenti píší Wikipedii[editovat zdroj]

Úvod hesla[editovat zdroj]

V úvodu hesla bych doporučoval více definovat, co to papežství je, od čeho je ten termín odvozen a jaké mělo dějiny (více informací: Wikipedie:Vzhled_a_styl#Úvod). Citace z Mt je spíše nahodilá, není v úvodu na svém místě. Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 21:55 (UTC)

Úvod upraven, ale pořád neříká, co to papežství je, že se nějak vyvíjelo, prostě takové základní věci patřící do úvodu. Dz (diskuse) 21. 2. 2013, 11:19 (UTC)

Malá provázanost s dalšími hesly[editovat zdroj]

Dalo by se zvýšit provázanost s jinými hesly? Evangelium podle Matouše, církev, římská říše, církevní stát, Frankové... A v neposlední řadě mnohé články uvedené v Kategorii Papežství, s těmi bude potřeba článek provázat daleko více, včetně odkazů z některých článků sem na Dějiny papežství. -- Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 21:55 (UTC)

Bylo by fajn vysvětlit vztah pojmu církevní stát a papežský stát (tj. jejich totožnost), v hesle se používá obojí. Dz (diskuse) 21. 2. 2013, 11:19 (UTC)

Vševědoucí vypravěč[editovat zdroj]

Heslo je místy psáno z pozice moralizujícího a až příliš vševědoucího vypravěče, který se rozhlíží nad dějinami a velmi rychle soudí, co byla doba úpadku a nemorálnosti, co naopak doba vzestupu. Toto se promítá do slohových prostředků i do celkového způsobu zpracování. Toto je dlouhodobější podnět; v krátkodobém horizontu projektu Křesťanství I. bych navrhoval alespoň úpravu těch nejvýrazněji hodnotících pasáží. Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 22:09 (UTC)

Rétorika reformy a autonomie církve[editovat zdroj]

V článku je v duchu některých titulů populárněvědné literatury střídavé kvality hodně znát rétorika reformní strany bojující za samostatnost církve a její očištění od "vměšování" světské moci. To poněkud opomíjí jiná pojetí církve, jiné eklesiologie, koncepci posvátné královlády apod. Je to hodně angažovaná historiografie, která nereflektovaně přejímá způsob psaní reformistů jako fakt a morální závazek. (Toto samozřejmě souvisí i s myšlenkami sekularismu a "odluky státu a církve"; právě díky nim jde i dnes o tak oblíbené výkladové paradigma.) Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 22:31 (UTC)

Data středověku - přeskupení[editovat zdroj]

Počátek středověku s Karlem Velikým neodpovídá většinovému pojetí ani článku Středověk, na které se tu odkazuje / odkazovalo. Část od r. 476 již bude dobré přičlenit ke středověku. Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 22:09 (UTC)

Ozdrojovanost; kvalita knihy R. Malého[editovat zdroj]

Některá potenciálně kontroverzní tvrzení nejsou ozdrojována, např. "V obci mohlo být i více biskupů (...)", "Římští biskupové své vyšší postavení opírali o mýtické vyprávění, že jsou přímými nástupci sv. Petra". Sice zcela souhlasím, ale hodilo by se najít nějaký spolehlivý zdroj s touto informací.

Knihu R. Malého nepovažuji za nejkvalitnější dostupný zdroj zpracování (to je spíš dlouhodobý než akutní podnět k rozvoji hesla). Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 21:55 (UTC)

Další nedokonalosti[editovat zdroj]

  • "tedy existence pyramidy": volá po vyjasnění.
  • "Dvanáct apoštolů putovalo po Římské říši a zakládalo křesťanské obce": poněkud legendistické podání.
  • "Posledním papežem německé národnosti byl Štěpán IX": špatně formulováno, zatím posledním je současný (EDIT: minulý) Benedikt XVI.

-- Dz (diskuse) 23. 1. 2013, 21:55 (UTC)

Překlepy[editovat zdroj]

Text je plný překlepů a gramatických chyb. Nutné znovu projít a opravit formulace. Např.

  • Jde o loutky v ruku římských patricijů.
  • Další papežem se stal syn Marozie a papeže Servis III
  • Doposud církevní dějiny zaznamenávali papeže vzdělané a morální. 
  • Později se byl dosazen i Maroziin vnuk, kterému bylo 17 let a jméno přijal Jan XII.
  • Rudolf se po návratu Jindřich nechtěl svého postavení vzdát a papež se nabídl jako zprostředkovatel.
  • Paschalis II. nástupce Urbana II. odmítl dalším výpravám požehnat
  • Řím který 63 let neměl žádného papeže, provolával Urbanovi slávu.Vojtěch Kaše (diskuse) 13. 2. 2013, 16:57 (UTC)

Poděkování za dopracování[editovat zdroj]

Mockrát děkuji za dopracování a zohlednění připomínek. Vševědoucí vypravěč občas přetrvává, ne zcela kvalitní zdroje (často tendenční) také, ale připomínky byly zapracovány a ve výsledku jde o velmi užitečné heslo, které bude na Wikipedii jistě dobře sloužit. Dz (diskuse) 21. 2. 2013, 11:19 (UTC)