Diskuse:Buddha

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zajímalo by mě, odkud byly čerpány údaje pro tento článek, protože říci, že třetí kategorií buddhů jsou bodhisattvové je naprostý nesmysl. Boddhisattva (v pálí bodhisatta) je bytost, která se rozhodla, že v budoucnu dosáhne probuzení právě jako sammá-sambuddha (nejsem si úplně jistý, ale volný překlad je myslím buddha sebou samým osvícený). Siddhárta Gautama je nazýván do doby, než dosáhl probuzení, samozřejmě jako bodhisattva, poté ale už jako buddha. Chtělo by to trochu opravit, já už teď na to nemám čas. Ale opravdu by mě zajímalo, odkud je tento údaj čerpán, rád bych si to přečetl. --Mistvan 15:28, 22. 4. 2005 (UTC)

Protože mi autor článku neodpověděl, tak jsem se dal do opravování tohoto článku. Nevím, z jakého důvodu tam někdo hodil zpochybnění neutrality článku, ale jestli má aspoň nějaké znalosti o buddhismu, tak asi pochopil, že tento článek je napsán z pohledu jen z jedné školy a to vadžrajány, konkrétně buddhismu diamantové cesty, který založil Ole Nydahl (snad to píšu dobře) a z jeho knih, kde jsem občas narazil na osobité pojetí některých pojmů. Buddhismus je hlavně o praxi, ale když se píše takový článek, tak by se určitě měl popisovat určitě více z té teoretické pozice a tak, aby jednoduše vysvětloval pojmy a né způsobem jako např. že buddha dosáhne osvícení meditací nad relativní a absolutní pravdou, co to znamená? --Mistvan 06:43, 27. 4. 2005 (UTC)

Důvodů pro šablonu zaujatosti je více: jednak je pohled na budhismus podán jen z hlediska jedné školy, jednak je článek podává jako soubor faktů, což je nepřijatelné - stejně jako u ostátních náboženstvíích musí být náboženská teorie uvedeny tak, aby bylo jasné, že tomu tak je podle učení dané církve (ovšem nesmí se to zase přehánět)... Cinik 07:40, 27. 4. 2005 (UTC)

Začal jsem pracovat na tom, aby to zahrnovalo pojetí více škol, což není vůbec snadné, přece jenom není buddhistických škol zrovna málo. Ale jinak,jestli máte pocit, že např. u samjaksmabudddhi pódávám fakta, tak se mýlíte. Podle původního učení se každý bodhisattva rodí v nebi tušita před svým posledním zrozením, každý bodhisattva musí složit slib před jiným samjaksambuddhou atd., právě proto jsem tam nepsal žádná fakta ze života historického buddhy (tomu je vyhrazen jiný článek), ale to jsou fáze, kterými prochází každý bodhisattva a pak samjaksambuddha. Rozhodně buddhismus je náboženství praxe, takže jeho popis se neobejde bez nějakých těch faktů. --Mistvan 09:58, 27. 4. 2005 (UTC)

Odstranil jsem šablonu zaujatosti, nevím proč by tam měla nadále být. --Mistvan 12:30, 27. 4. 2005 (UTC)


Přátelé,

když už něco píšete dávejte pozor také na estetickou stránku věci. Nikdo nečte takhle dlouhé traktáty, mnoho řádek v jednom odstavci, to je lepší to smazat - stejně to nikdo nepřečte...

Ne každý buddhismus musí být zrovna Olé Nydahla či jak se ten pán jmenuje. Bude tady asi ještě veselo. Prosím, když už to píšete, upravte design !!! LMC 27. 4. 2005 (UTC)

Nejsem odborník na budhismus, nicméně mám stále pocit, že článek má k neutralitě daleko. Některý větší odborník by měl asi článek prohlédnout a zkonzultovat např. s dalšími pojednáními zvláště v en:, de: a fr:. --Dodo 21:46, 27. 4. 2005 (UTC)

Myslím, že tenhle článek nevypadá zas tak špatně, určitě je potřeba provést další úpravy, ale ujde to. A hlavně bych chtěla vidět, jak si to přečte nějaký větší odborník a po něm další odborník, určitě by si to vzájemně opravovali, vždyť často i v knihách "světově proslulých" odborníků na buddhismus člověk narazí na pěkný blemty. Psát články o náboženských pojmech není lehká záležitost, ale myslím, že z tohodle článku si laik udělá nějakou tu představu. A taky si nejsem jistá jestli to, že když je nějaký článek napsán v angličtině či franině, musí znamenat, že je důvěryhodný. --Kapybara 08:17, 28. 4. 2005 (UTC)

Domnívám se, že Mistvan dělá dobrou práci, jenom trpím tím designem, možná se pokusím o větší grafickou přehlednost, až Mistvan skončí. :LMC 10:42, 28. 4. 2005 (UTC)

to ze byl Chuej-neng poslednim patriarchou zenu je citovano odkad ? titul patriarchy se pokud vim v zenu predava dodnes.

Tak například: Lexikon východní moudrosti, VOTOBIA & VICTORIA PUBLISHINGS, Praha 1996, ISBN 80-7198-168-0, s. 177, nebo v anglické wikipedii v článku zen. Jestli to nestačí, tak vyhledám více odkazů. Jako patriarchové jsou samozřejmě stále označování významnmní zenoví mistři nebo zakladatelé různých zenových škol. Například Dógen je označován za japonského patriarchu só-tó zenu. Ale je to "neoficiální" titulování, které má vyjádřit velikost konkrétního učitele. "Oficiálních" čínských patriarchů bylo šest včetně Bódhidharmy, ti si mezi sebou předávali roucho a misku. Chuej-Neng, šestý patriarcha, roucho a misku již někomu nepředal. --Mistvan 17:34, 5. 8. 2006 (UTC)

Budha versus Buddha[editovat zdroj]

Přesměrovávat z hesla Budha není úplně nejšťastnější řešení. Budha a Buddha jsou totiž dvě naprosto odlišné postavy. Budha znamená v indické mytologii a kosmologii totéž, co v Evropě Merkur. Správnější by tedy asi bylo nechat obě stránky odděleně s patřičným vysvětlením. Nimrod Meduna 18. 8. 2009, 12:53 (UTC)