Diskuse:Brná (Ústí nad Labem)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele InternetArchiveBot v tématu „Externí odkazy byly změněny (srpen 2018)

Recenze v rámci WikiProjektu Kvalita[editovat zdroj]

Staré recenze z roku 2008

Duff[editovat zdroj]

  1. VyřešenoVyřešeno Já osobně jsem neporozuměl ani nadpisu ani jediné ze dvou vět sekce Pedologie. Možná jsem nevzdělaný barbar, ale je nás víc. Chtělo by to proto alespoň pár slovy či wikiodkaz vysvětlit alespoň co je ta pedologie.
    Doplněn link. --Faigl.ladislav 5. 9. 2008, 18:45 (UTC)
  2. VyřešenoVyřešeno Vývoj počtu obyvatel je zajímavá a užitečná věc, ale neměl by končit roku 1970 (za 40 let se může počet obyvatel několikrát radikálně změnit)
    Doplněn počet obyvatel za rok 2001. --Faigl.ladislav 5. 9. 2008, 18:45 (UTC)
  3. VyřešenoVyřešeno Kapitola o jedné větě nebývá dostatečná, takovou je lepší zrušit nebo rozšířit (vzdělání)
    Začlenil jsem ji pod demografii. --Faigl.ladislav 5. 9. 2008, 18:45 (UTC)
  4. Pokud má článek ambice na DČ nebo NČ musí být řádně ozdrojován. Pokud zde žiješ (jak jsi naznačil v požadavku na recenzi) může tam být vlastní výzkum, což nebývá dobré.
    Citace kde to půjde doplním.--Faigl.ladislav 5. 9. 2008, 18:45 (UTC)
  5. Geologický vývoj mně osobně přijde zcela nadbytečný ale budiž.
    Tak ničemu nepřekáží.--Faigl.ladislav 5. 9. 2008, 18:45 (UTC)
  6. Co takhle nějaký místný kulturní život. Není?
    Tak si tak uvědomuju, že tu budeme mít nějaký místní fotbalový klub, jinak tu chcíp pes. Zkusim o těch fotbalistech něco vyzjistit.--Faigl.ladislav 5. 9. 2008, 18:45 (UTC)

--Duff 5. 9. 2008, 17:41 (UTC)

Moc děkuju za první postřehy.--Faigl.ladislav 5. 9. 2008, 18:45 (UTC)

Pernak1[editovat zdroj]

U tohoto článku mám dojem, že spíš pojednává o přírodní rezervaci Sluneční stráň. Proto navrhuji vše jako je Geologický vývoj, Geomorfologie, Hydrologie, Pedologie i Fauna a flora vyčlenit a v článku se zabívat jen Brnou. Shrnul bych to do krátké sekvence Přírodní poměry. Chybí zde infobox sídlo a mapa. Je zde velká rušící díra v Demografii. Rušivá jedna věta ve školství. Zvážil bych přejmenování kapitoly Cestovní ruch a atraktivity - na Památky a turistický ruch. Myslím, že to jsou zásadní chyby článku které ovlivní po úpravě celý koncept a vzhled. Jediné co se mi zdá v pořádku tak je zdrojování. S pozdravem --Pernak1 12. 9. 2008, 20:06 (UTC)

Nene, o PR Sluneční stráň v článku zmínka je, ale všechno ostatní: geomorfologie, hydrologie, pedologie, fauna, flora, atp. se týká celého území. Je to v zásadě část mé seminární práce věnující Brné po fyzickogeografické stránce, takže bych tyto části rozhodně nevyčleňoval. Polemizovat lze snad jen o části geologický vývoj, která asi většině lidí nic moc neřekne.--Faigl.ladislav 12. 9. 2008, 20:35 (UTC)
Vem si jako příklad, třeba městskou část Třebíče. Jejkov. Tam není ani zmínka o geomorfologii, hydrologii, pedologii, fauně nebo florě v takovém rozsahu. A posuď sám co všechno článku chybí. Polemizovat nad tím samozřejmě lze. A mě to třeba nic moc neříká taky i když je to v článku. --Pernak1 12. 9. 2008, 20:46 (UTC)
No to pak záleží z jaký stránky se tomu člověk věnuje. Tady je solidní fyzickogeografickej základ a nutno dodat, že to je asi tak jediný o čem jde v Brný psát. Kromě koupaliště, fotbalovýho hřiště a ZŠ tu prakticky nic není. Jsou tu chaty, jsou tu domy a je to pár kilometrů za městem, takže fakt tu nejde rozepisovat na tolik řádků o jednotlivých ulicích. Ze socioekonomického hlediska tu toho na psaní moc není a co je, už je v článku.--Faigl.ladislav 12. 9. 2008, 20:58 (UTC)

Taky píši o malých obcích i třeba jen s 200 obyvateli. A problém s tím co psát zas takovej nemám. Fyzickogeografickej základ tam klidně měj to nevadí, ale v takové míře to vypadá, že snad ani článek není o Brné ale spíš, že je o studii hornin a přírody. --Pernak1 12. 9. 2008, 21:08 (UTC)

Jan Polák[editovat zdroj]

  • VyřešenoVyřešeno Nachází se asi pět kilometrů jižně od centra města v Českém středohoří a leží na pravém břehu řeky Labe. – co vyhodit „a leží“ a nechat to tak jako jednu větu?
  • VyřešenoVyřešeno Od roku 1931 je při řece Labe v provozu termální koupaliště o několika bazénech – „Labe“ nebo „Labi“?
  • VyřešenoVyřešeno Mezi místní pamětihodnosti patří kaple svaté Anny, dříve centrum vsi, která je kulturní památkou. – jak je to s tím centrem? Kaplička dříve stávala v centru nebo dříve bylo chráněné i centrum vsi?
  • VyřešenoVyřešeno  Roku 1900 zde byla postavena honosná vila, kde od poloviny 20. let žila rodina barona Herzogenberga (od té doby je nazývána zámeček, přestože jím nikdy nebyla). – „zámeček“ nebo „zámečkem“?
  • KomentářKomentář Co ten baron Herzogenberg, byl něčím zajímavý? Mám teď na mysli něco ve smyslu „majitel podniku XY, předchůdce dnešní Setuzy“ atp. Ale pokud ne, nevadí, jen se ptám.
    • Akorát provozoval ono zahradnictví a zajímavá je především jeho dcera, což je zmíněno v části Pamětihodnosti. --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 10:48 (UTC)
  • OtázkaOtázka Po tomto zaklesnutí do katastrálního území se hranice – Co si představit pod zaklesnutím hranice katastrálního území do (plochy?) katastrálního území?
    • Nějak mne nenapadá lepší obrat. Maximálně „po tomto zářezu do kat.úz.“, ale nevím, jestli je to lepší. Posuď sám z této mapy. Hranice katastrálního území je vyznačena červenou tečkovanou, čerchovanou a přerušovanou čarou. Zaklesnutím mám na mysli onen zub pod Malým Ostrým směrem k řece a pak zpět vzhůru Průčelskou roklí. Třeba tě napadne vhodnější výraz. --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 10:48 (UTC)
      • Co třeba „Pod vrchem Malý Ostrý (571 m n. m.) mění směr k jihozápadu a na zhruba kilometrové vzdálenosti hranice klesá o téměř 300 metrů nadmořské výšky, až dosáhne toku Průčelského potoka. Tam se otáčí k východu a Průčelskou roklí stoupá podél Průčelského potoka až do blízkosti vesnice Němčí.“? --Jan Polák (diskuse) 7. 5. 2013, 15:41 (UTC)
  • NevyřešenoNevyřešeno kde se nachází v Českém středohoří – co místo „kde se nachází“ použít třeba „konkrétně“, „přesněji“ atp.?
    • České středohoří není geologická jednotka. Těmi jsou saxothuringikum a centralbohemikum (a řada dalších). Je tam uvedeno pouze pro bližší lokalizaci, neboť se na něj odkazuji později. Český masiv tvoří většinu Česka (viz třeba tady). --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 10:48 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Potok překlenuje několik silničních komunikací, železniční trať, lávky pro pěší a asi 20 metrů před ústím do Labe také brod na cyklostezce Labská stezka. – spíše asi podchází, ne? Nebo je tam tolik akvaduktů?
    • Ne, je to správně. Neznamená to, že je to potok, kdo překlenuje, ale to všechno ostatní překlenuje potok. Zvolil jsem ale raději lepší obrat, který nebude budit pochybnosti. --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 10:48 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno postavila obec Střekov, pod níž tehdy Brná spadala, termální koupaliště.[5] To tehdy mělo dva bazény
  • VyřešenoVyřešeno  v roce 1937 bylo rozšířeno o vanové lázně. Z počátku byla slabě mineralizovaná voda rovněž využívaná na pitné kůry[5] a byla stáčena do lahví na prodej
  • NevyřešenoNevyřešeno termální prameny na Ústecku a Děčínsku mají vyšší celkovou mineralizaci s převažujícím sodíkem, hydrogenuhličitany a vyšším obsahem fluoru – ale možná jsou to odborné pojmy. A ta celková mineralizace je celkově vyšší ve srovnání s čím?
    • S tím nic neprovedu, nejde nahradit (alespoň nevím jak). Selský rozum mi říká, že ve srovnání s běžnou mineralizací :), ale nejsem mineralog. --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 10:48 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Jak širší okolí Českého středohoří tak samotná Brná jsou – nemá být před slovem „tak“ čárka?
  • KomentářKomentář vedoucí přes Průčelskou rokli, labské úbočí a vesnici Nová Ves na hrad Střekov – to malé písmeno ve slově „labské“ je správně? Možná ano, nevím, zda se jedná o vlastní název či nikoliv. To, prosím, posuď sám.

Tolik asi zatím za mne. --Jan Polák (diskuse) 6. 5. 2013, 05:31 (UTC)

Díky moc za recenzi. --Faigl.ladislav slovačiny 6. 5. 2013, 10:48 (UTC)

JAn[editovat zdroj]

  • NevyřešenoNevyřešeno Údaje o počtu obyvatel jsou z roku 2001. Měly by být k dispozici údaje z roku 2011
    • Ze SLDB 2011 se mi podařilo nejpodrobněji dohledat údaje za obvod Ústí nad Labem-Střekov. Pokud bude někdo úspěšnější, budu jedině rád. --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 14:27 (UTC)
      • Za Brnou se mi údaje ze SLDB 2011 nepodařilo dohledat. --Faigl.ladislav (diskuse) 12. 5. 2013, 20:26 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno Další dvě sídla jménem Brná - odkázal bych přímo na ně, ne na okres.
  • V roce 1980 se Brná v rámci velké integrace sídel v zázemí Ústí nad Labem stala součástí krajského města.[6] - slovo zázemí se mi sem nehodí.
    • Proč? Podle mně to vystihuje skvěle, navíc jsem tenhle obrat našel v jedné knize. Jakou navrhuješ alternativu? --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 14:27 (UTC)
  • NevyřešenoNevyřešeno a co vývoj mezi lety 1850-1980? byla celou dobu samostatnou obcí (dle kapitoly Termální voda patřila jeden čas pod Střekov)?
    • O tom jsem nikde zmínku nenašel, proto to taky blíže nerozvádím. Zkusím ještě napsat na střekovskou radnici. --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 14:27 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno to zaklesnutí katastru - nmá to třeba něaký historický důvod? Popsal bych, se kterými katastry sousedí.
    • Netuším jestli to má historický důvod, ani jsem se to nikde nedočetl. Uvedl jsem tedy aspoň se kterými sousedí. --Faigl.ladislav (diskuse) 6. 5. 2013, 18:21 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno podle OSM Brnou prochází cyklotrasa
  • VyřešenoVyřešeno Zmínit, kterou fotbalovou ligu hraje místní klub (sice se to může měnit, ale aspoň, zda jde o okresní či jakou soutěž)

JAn (diskuse) 6. 5. 2013, 11:31 (UTC)

Díky ti za recenzi. --Faigl.ladislav slovačiny 12. 5. 2013, 20:26 (UTC)

Má ještě někdo nějaké další náměty na vylepšení? Počkám ještě tři dny a pokud by se nic neobjevilo, tak článku připnu stříbrný puzzle. --Faigl.ladislav slovačiny 12. 5. 2013, 20:26 (UTC)

Obec je především urbanizační záležitost, nikoliv přírodní celek, proto by logicky podrobný rozbor přírodních poměrů měl patřit až na konec, a to ještě v o dost jiné podobě. Ale už jsem si zvykl, že pentličky tu neznamenají ani tak kvalitu, jako cosi jiného. --ŠJů (diskuse) 12. 2. 2017, 18:00 (CET)Odpovědět

Historický lexikon[editovat zdroj]

Brná v r. 1869-1930 obec v okrese Ústí nad LAbem, v r. 1950 pod názevm Brná nad Labem obec v okrese Ústí nad Labem-okolí v r. 1961-1980 pod názevm Brná nad Labem obec v okrese Ústí nad Labem 1.7.1980-23.11.1990 pod názevm Brná nad Labem část obce Ústí nad Labem v okrese Ústí nad Labem od 24.11.1990 část obce Ústí nad Labem v okrese Ústí nad Labem (součást městské části Ústí nad LAbem-Střekov)

HISTORICKÝ LEXIKON OBCÍ ČESKÉ REPUBLIKY 1869–2005 II. DÍL Abecední přehled obcí a částí obcí v letech 1869–2005 Praha, 2006 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD

Vydal Český statistický úřad podle výsledků sčítání lidu 1869–2001

JAn (diskuse) 17. 5. 2013, 18:33 (UTC)

Díky moc! Doplním --Faigl.ladislav slovačiny 17. 5. 2013, 21:25 (UTC)
Ještě zkusím zpátrat po období druhé světové války, to není v lexikonu moc postihnté. ⭧JAn (diskuse) 18. 5. 2013, 21:01 (UTC)
1939 uvádí jako gemeinde, je uvedena mezi Übrige Gemeinden. Takže zatím žádný zdroj, dokazující příslušnost ke Střekovu ve 30. letech. JAn (diskuse) 18. 5. 2013, 21:15 (UTC)

Externí odkazy byly změněny (srpen 2018)[editovat zdroj]

Dobrý den,

právě jsem se pokusil opravit 1 externí odkazy na stránce Brná (Ústí nad Labem). Prosím, zkontrolujte moje editace. Pokud máte nějaké otázky, potřebujete, abych tyto odkazy nebo dokonce celou tuto stránku ignoroval, prosím vizte seznam často kladených otázek pro další informaci. Provedl jsem následující změny:

. Udělal-li jsem chybu, vizte seznam často kladených otázek.

Děkuji.—InternetArchiveBot (Nahlásit chybu) 3. 8. 2018, 00:16 (CEST)Odpovědět