Diskuse:Brněnský orloj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Copak není žádná fotografie??? --Svajcr 18. 9. 2010, 20:25 (UTC)
Fotografie byla, ale netušil jsem, že už někdo o tom mezitím založil článek (navíc s tak bizarním jménem), proto jsem to přidal až teď. — dqd; 18. 9. 2010, 22:16 (UTC)

Jde o orloj?[editovat zdroj]

Pokud je definice orloje tady na Wikipedii správná, tak o orloj nejde, protože neukazuje "polohu některých nebeských těles na obloze". Nejvýstižnější krátký název by mohl být Brněnský hodinový stroj, viz také http://www.brno.cz/brno-aktualne/co-se-deje-v-brne/sejdeme-se-pod-hodinami-navod-jak-na-nich-zjistit-cas/ -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) KarelLejska (diskusepříspěvky)

Doplnění[editovat zdroj]

Oficiálním názvem se stal "hodinový stroj", viz toto foto: http://i.idnes.cz/10/111/gal/DMK36e1e2_133140_4407196.jpg -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) KarelLejska (diskusepříspěvky)

Otázka, zda ten stroj odpovídá původní etymologické definici orloje, je pro název článku druhořadá, o tom by mělo být pojednáno v textu článku. Oficiální popisek "Hodinový stroj" může být použit jako název článku teprve tehdy, až by ho veřejnost přijala jako nejběžnější obecně užívané označení, což se dle mého názoru nestalo. Ten objekt má mnoho různých vžitých označení, zejména posměšných, ale Brněnský orloj podle nynějších zdrojů uvedených pod článkem je nejběžnějším a očekávatelným názvem. --ŠJů 17. 12. 2011, 14:46 (UTC)

Souhlasím s výše uvedeným názorem a myslím, že by se měl i založit vedlejší článek "Falické hodiny(v Brně)", který by svým odkazem přesměrovával na tento článek "Brněnský orloj." "Falické hodiny" proto, že je tak znám z médií a jiný název jsem pro ně ani neslyšel. .-) Spoléhám na zkušenější uživatele wikipedie.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 88.102.186.104 (diskuse)

  • Clánek jsem přepsal a přesunul. (Jak se zdá, občas se o stroji v médiích mluví jako o brněnském orloji; rozhodně však o orloj nejde). Stejně tak by měl být přejmenován a vyřazen z kategorie "Astronomical clocks" na Commons; to však nechám na jiných. - Mike Rosoft 25. 2. 2011, 11:44 (UTC)
  • Souhlasím s tím, že o žádný orloj nejde, ale to samé se vyskytuje u ostravského orloje. Udělá s tím někdo něco? --Hans21 26. 4. 2011, 11:17 (UTC)
Navrhuji přssun zpět na původní název. Wikipedie tu není od toho, aby přejmenovávala věci a místa a lidi, o kterých usoudí, že jsou pojmenovány nesprávně - natož pokud by takové opravy byly činěny s přímočarou naivitou, která nebere na vědomí, že významy slov se metaforicky i metonymicky posouvají a přenášejí. Pražský Semmering taky ve skutečnosti není v žádném Semmeringu, ale to neznamená, že to označení je chybné. A teploměr snad také nebudeme přejmenovávat na teplotoměr. Názvem článku má být očekávatelný název, t. j. ten, jímž je subjekt článku nejčastěji označován. Takovým označením je podle uvedených zdrojů jasně Brněnský orloj. Pokud se některý z rozšířených posměšných názvů vžije natolik, že se stane ustáleným a nejrozšířenějším názvem objektu, tak pak teprve bude čas uvažovat o přesunu na takový název. Vytvořit přesměrování ze všech běžněji užívaných označení jistě je na místě, zejména pokud proniknou z diskusí a blogosféry i do masovějších médií. Označení Falické hodiny se objevilo už i v nadpise v Lidových novinách (viz 'Falické' hodiny už dráždí Brno. Lidé jim vymýšlejí hanlivé přezdívky, 24. 8. 2010), označení za falus či Brněnský falus je také velmi běžné (Onderkovy hodiny za 12 milionů: Místní jim říkají falus i hůře, Parlamentní noviny, 22. 9. 2010). --ŠJů 17. 12. 2011, 15:05 (UTC)
To je jenom jeden pohled na věc. Řekněte mi, co se stane, až někdo někdy v Brně postaví opravdový orloj? (Ne snad, že by se někdo chystal, ale úplně nepravděpodobné to není.) Článek o tomto novém orloji byste pojmenoval Opravdový brněnský orloj? Dál, Vaše argumentace je děravá. Pražský Semmering se přesměrovává se na "oficiální" název, "teplotoměr" nikdo nepoužívá a nezná. Maximálně se dá říct, že pravidla nejsou ustálená, například vírské přehradě běžně nikdo neřekne Vodní nádrž Vír. KarelLejska (diskuse) 11. 6. 2013, 09:11 (UTC)
Co se týká postavení "opravdového" orloje, pak se společnost bude muset s tímto nějak vyrovnat a Wikipedie to pouze zohlední. Vizte např. Stará radnice vs. Nová radnice. Soudím, že o nějakém ustáleném pojmenování ještě nemůže být řeč, protože jde o poměrně novou věc. Držel bych se tedy spíš pojmenování, které je blízké oficiálnímu. Pojmenování Brněnský falus apod. by mohlo být v konfliktu s NPOV, protože poměrně zjevně prezentuje zaujatý pohled na věc, nevyznívá dostatečně neutrálně. --Bazi (diskuse) 11. 6. 2013, 12:55 (UTC)
Souhlas, i já tento název pokládám za zcela zavádějící. Pokud bych byl hnidopich, tak bych očekával, že takto pojmenovaný článek bude pojednávat o všech významných hodinových strojích v Brně - takže například i o většině kostelních hodinových strojů (mimo jiné). MiroslavJosef 17. 12. 2011, 15:19 (UTC)
Soudím, že v takovm případě by byl název článku v množném čísle. --Bazi (diskuse) 11. 6. 2013, 12:55 (UTC)

Materiál orloje běžně dostupné Gabro namísto africké černé žuly[editovat zdroj]

Podle reportáže z Událostí v regionech ČT Brno ze dne 2.8.2012 a následně ze 4. 8. 2012 12:00 se nejedná o černou žulu, ale o gabro. Viz i-vysílání [1]

Černá žula je obchodní název pro gabro. Ne každá televizní "kauza" je skutečný problém. http://en.wikipedia.org/wiki/Gabbro -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.128.183.2 (diskuse) 8. 12. 2013, 01:57 (CE(S)T)

Reference[editovat zdroj]