Diskuse:Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

No dobrý, v mým kalendáři to tedy není, no ale... a když budete příště dělat článek s podobným jménem, tak bych v souhrnu onu poznámku, že to je míněno vážně, pro jistotu napsal velkými písmeny, mé prsty, držící myš na úrovni asi tak smazat, se chvěly žádostí kliknout si... Ale teď vážně: jako jediný problém vidím skutečnost, že to ve wikipedii asi nikdo nenajde (leda že by hledal přes kategorie). Dívám-li se na opci ukazuje sem, tak tam nic neukazuje. Já žádné rešerše nedělal, ale snad by se vyplatilo podívat se nějak jako do seznamu jmen či křestních jmen, zda-li by se to tam nemohlo dát jako odkaz na extravagantní jména, nebo něco podobnýho. Já sám přemýšlím o tom, jestli to nedám do Zajímavostí (i když nevím, jako to jméno budu dělit, ono se do jednoho řádku nevejde...). -jkb- 16:07, 21. 6. 2005 (UTC)

Zatím jsem zkusil vytvořit nadpis "Neobvyklá a výjimečná jména" v hesle Seznam křestních jmen. Tam to bude lze najít. Myslím, že by se to mezi zajímavostmi také neztratilo. Franc. Wiki to má v kategorii "Article insolite". Chápu Vaše pokušní kliknout si na smazat. Také jsem nevěřil vlastním očím, když jsem ten článek spatřil poprvé na španělské Wiki. Ale je-li to opsáno v anglické, francouzské a dalších Wiki, tak už to pravda je (byť možná ve smyslu - čím víc Wiki verzí, tím pravdivější :-) ). Když už nic, aspoň je to inspirace pro jméno dítěte nějakého Wikizávisláka... --Ansgar 16:38, 21. 6. 2005 (UTC)
Jo. Šlo mi o to, aby to nebyl slepý článek. Jínak: co píší různé Wikipedie je probůlematické, čím víc tím líp asi neplatí, každý opisuje od každého a to je nutno kontrolovat. Jenže je faktem, že někdy před pár lety jsem někde v novinách četl o Brfxxccxx... atd., což prý má existovat, a proto bych navrhl, zjistit termín narození, email-adresu v poslat potom blahopřání... -:) -jkb- 17:46, 21. 6. 2005 (UTC)
Současné Ansgarovo řešení je nutné považovat za provizorní, protože je to jméno přilepeno k seznamu českých křestních/rodných jmen. Jinak - chudák dítě, ani nemůže slavit jmeniny. --Luděk 17:56, 21. 6. 2005 (UTC)
Nemazat (zatím, pls), jdu zkoumat důvěryhodnost zdrojů... :-) --Ansgar 17:54, 21. 6. 2005 (UTC)

Je to nemysl[editovat zdroj]

Rozhodně nevnímám wikipedii jako zlatou nedotknutelnou krávu. To že něco je napsané v dvaceti mutacích ještě přeci nemusí znamenat, že to opravdu existuje. Provedl jsem malý výzkum

  • google vrací celkem 491 výskytů daného slova - podezřelé je, že se výskyty jsou převážně wikipedie, blogy, diskuse a soutěže typu - pravda/nepravda a že všechny definice jsou v (až na malé detaily) stále stejná věta (v různých jazycích)
  • pokud nechám google hledat předmetné slovo pouze v doméně .se - Švédsko (neboť tam by měl ležet relevantní zdroj) - našel jsem jediný odkaz
  • bohužel neumím švédsky - text je tady

---

  • PATAFYSISKT NAMN STOPPAS AV RÄTTEN

Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Sĺ fĺr inte lille Albin stava sitt namn. Kammarrätten i Göteborg fann inget stöd i lagen för att döpa människor i sĺdan anda. Den vida kända halländska namnstriden började med att länsrätten i Halland utdömde ett vite mot föräldrarna pĺ 5000 kronor för att inget förnamn alls registrerats pĺ gossebarnet, trots att han hunnit bli fem ĺr. Dĺ skickade föräldrarna in stavningen med 43 tecken. Namnförslaget bör ses i patafysisk anda, skrev föräldrarna i sin inlaga. Men kammarrätten kunde inte se patafysiskt pĺ stavningen. Parafysik är de inbillade lösningarnas vetenskap, uppfunnen av absurdisten Alfred Jarry som annars är mest känd som författare till teaterstycket "Kung Ubu".

Domnívám se, že bychom měli celý článek buď

  • vymazat nebo
  • označit jako nedůvěryhodný - klamavý
  • nebo se pokusit ověřit pravdivost


Je to i ve švédské wikipedii. V anglické diskuzi také diskutují důvěryhodnost. Jeden Švéd nedaleko od Halmstadu potvrzuje, že to bylo i v lokálních novinách. [1] se odkazuje na Reuters a Boston Globe. Sumil 18:12, 21. 6. 2005 (UTC)

Zapátral jsem po internetu a našly se zdroje novinové, citované v textech patrně pocházejících z roku 1996, tedy z inkriminovaného roku, zvlášť http://dev.null.org/psychoceramics/archives/1996.04/msg00024.html

Jako další může sloužit http://www.petting-zoo.net/~deadbeef/archive/1137.html

Citované jsou Reuters a London Evening Standard (11 April 1996)

Hodně stránek cituje sice WIki, to je pravda, a na většině míst koluje tentýž text (verze). Přesto jsou tu starší a nezávislé texty, takže podle mne není jisté, že je to blaf, určitě to není blaf Wiki (ať už s tím poprvé přišla jakákoil jazyková verze; švédština to tuším ale nebyla). --Ansgar 18:13, 21. 6. 2005 (UTC)

Zdá se, že tato stránka a {VfD} se přitahují. No, ale třeba francouzké wikipedii se za ni postavil Švéd (andlicky), vizte fr:Discuter:Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. Mohl by mi někdo vyvrátit existenci, alespon jeden z následujících zdrojů (omlouvám se, ale moje němčina je slabá a takto nepřekládám):

  • [2] behauptet, dass im Londoner Evening Standard vom 11.4.96 auf Seite 6 eine entsprechende Meldung erschien. Das scheint die älteste vorhandene Erwähnung zu sein.
  • The Guardian Weekly - angebl. Meldung von 21.04.1996, Seite 4 (dies wird in einer Mail eines gewissen Li Gong in einem Internet-Forum namens The Risks Digest, Band 18, Ausgabe 6 [3] behauptet) - nicht verifiziert
  • Reuters - angebl. Meldung vom 30.05.1996 - nicht verfifiziert
  • Boston Globe - angebl. Meldung vom 30.05.1996 - nicht verifiziert
  • Sydney Morning Herald - angebl. Meldung vom 30.05.1996 - nicht verifiziert
  • Hallandsposten ([4]) - angebl. Meldung 1996 - nicht verifiziert
  • Hier wird behauptet, dass das Sydsvenska Dagbladet am 5.9.1997 darüber berichtet hat. - nicht verifiziert
  • Jan Vanroose: Het kleine namenboek, Uitgeverij Bert Bakker, 1999 (niederländisch)

Jinak mám dojem, že jsem to četl i v českém tisku nebo na teletextu (rozhodně né na blogu, ty nečtu). Sumil 18:40, 21. 6. 2005 (UTC)

Píše se nám ze Švédska[editovat zdroj]

Ja jsem taky napsal do Švédska, ale ne wikipedistům, ale nějaké holce, co jsem našel na netu (tedy její stránky, samozřejmě). A hle, slečna obratem odepsala:

Hi there,

I did look into this online and the story found http://en.wikipedia.org/wiki/Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 is true. The law they mention is also very much true. We have strict rules regarding what you can and cannot name your children. They named their son Albin and wanted to spell it Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116. The last part however, regarding his passport and whether or not the name in it is Tarzan Boy, I don't know. But the rest is indeed true.

Jenn, http://0ne1.net

Včil mudruj. Já si pořád myslím, že to může být blaf (neudává zdroj, může být nějaká skazka kolující po švédsku), ale věrohodné je zřejmě to její potvrzení, že takové zákony proti Tarzanům ve Švédsku mají. Takže pokus dokázat nepravdivost článku dokázáním neexistence dotyčného zákona mi jaksi nevyšel, že :-) --Radouch 23:10, 21. 6. 2005 (UTC)

A ještě dodatek: ptal jsem ji na zdroj té informace a zda neví, jak se děcko jmenuje teď. Slečna opět briskně odepsala:

The info I collected, I found online. However there isn't much info on this topic. I assume, if not a big case, at least it probably got a bit of publicity when it became known. I, however, had never heard of it before. The last info I found is that they wanted to name him A, which was also declined by Swedish government. No idea what his name is today.

Jenn

Zařazení do kategorie[editovat zdroj]

6.4.2006 Bruno revertoval zařazení článku do kategorie Státní správa. Podle mého názoru se tento článek více než onomastiky týká právě principu státní správy, vztahu státní správy a občana. Dokud v kategorii Státní správa neexistuje podkategorie pro podobné encyklopedicky významné kauzy, je podle mého názoru zcela adekvátní zařazení článku přímo do kategorie Státní správa. --ŠJů 22:13, 8. 4. 2006 (UTC)

Tento článek nemá skutečně v kategorii státní správa co dělat. A ani v žádné podkategorii. Ačkoliv s se někomu může vzdát že má nějakou souvislot, může to zahrnou v ČLÁNKU pojednávající o kauzách ale nikoliv v kategoriích které slouží pro třídění dle nejzákladnější hledisek. --Li-sung 22:22, 8. 4. 2006 (UTC)

Pokud předpokládáte, že zájemce o články z oblasti státní správy nemá potřebu mít pohromadě články z oblasti státní správy, nebo pokud se domníváte, že základní faktické a ideové spory o smyslu a funkci státní správy nespadají do tématu státní správa, pak Vám věřím, že Vy tam takové články hledat nebudete. Wikipedie tu je ale pro všechny uživatele, nejen pro Vás. Tvořte a plňte si kategorie, které chcete užívat Vy a třeba někdo jiný je považuje za nesmyslné a zbytečné, a nechte žít kategorie, které může hledat nebo potřebovat někdo jiný. --ŠJů 00:30, 9. 4. 2006 (UTC)

Znovu a pomalu: Kategorii jsou určeny pro třídění hle základních hledisek. Tzn. máme jméno, patří do jmen. Další širší souvislosti kterých je obrovské množsví jsou pokrývány články. takže až bude článek Seznam ideovchý sporů o funkci státní správy (či co) tak nechtť tam jsou vypsané všechny možné spory, ale kategorie mají mít co nejjedodušší strukturu, aby byly přehledné. --Li-sung 07:28, 9. 4. 2006 (UTC)
PS: vidím že ani na "spřátelené" nizozemské Wikipedii tento článek v žádné státní správě není. --Li-sung 07:29, 9. 4. 2006 (UTC)

"Problém" je v tom, že toto jméno se poněkud zásadně liší od jmen jako je Karel nebo Jarmila. Když už jste sondoval v jinojazyčných verzích, tak například v "domovské" švédské verzi to vůbec nemají v kategorii Jména, ale pouze v kategorii Právo (oproti tomu se mi mnou provedené zařazení do Státní správy zdá o něco přesnější). Dánové jej zařadili nejen mezi jména, ale i do Práva. Norové to také nemají zařazeno mezi jména, zato onoho novorozence zařadili jako životopisný článek podle data narození. Katalánci zařadili článek pouze mezi "Švédy" jako konkrétní osobu. Slováci jej nemají v kategorii Jména, zato jej mají v nezaložené kategorii Kuriozity. Anglická verze článek neřadí mezi jména, ale řadí jej do několika kategorií jako konkrétní osobu a navíc ještě jakožto absurditu do poměrně nevšední filosofické kategorie Pataphysics (po nich stejné zařazení provedli i Španělé a Italové). Korejci a Japonci článek zařadili mezi konkrétní švédské osobnosti, hebrejská verze též mezi jména.

Nejběžnější je tedy zařazení článku jako by šlo o životopisný článek (což já osobně považuji za nepříliš vhodné). Řazení článku do kategorie Jména v cizojazyčných verzích nijak výrazně nepřevažuje. Řazení mezi právní kauzy (2x), do filosofické kategorie (3x) nebo obecně mezi kuriozity (1x) není mimořádné. Posuzoval jsem jen ty jazyky, ve kterých jsem schopen zařazení vytušit. Trefil jste ovšem dobře, že mému myšlení a pojetí kategorií byly nejblíže severoevropské verze, i když tentokrát ne nizozemská. Já osobně jsem se přesvědčil o tom, že mnou provedení zařazení nebylo nijak extrémní a mimořádné. Předpokládám, že některé typy mých oponentů ani tento rozbor nedojal až natolik, že by přehodnotili svůj názor. --ŠJů 02:59, 7. 5. 2006 (UTC)

Do článku přidány 2 šablony[editovat zdroj]

Článek potřebuje přejmenovat. Když pomineme fakt, že takovýto název je skutečně kuriozní, příliš dlouhý a špatně se hledá a čte, nazývá se „jménem“, které fakticky neexistuje. Navrhoval bych nazvat ho pravým jménem dítěte, protože článek pojednává o něm. Nicméně vzhledem k tomu, že se momentálně primárně zabývá jeho „jmény“, je na zvážení, zda článek pojmenovat jeho pravým jménem. V každém případě ale ne takhle. Kromě toho článek potřebuje rozšířit, neboť je příliš stručný. --Marek Genius 8. 5. 2010, 19:52 (UTC)

To navržené přejmenování by bylo nesmyslné. Článek je především o tom jménu, které teď článek nese. Pokud zdroje neobsahují jiné jméno toho dítěte, není to článku nijak na újmu, protože účelem článku není zveřejňovat a narušovat jeho soukromí, ale popsat kauzu sporu o úřední schválení jména. --ŠJů 9. 5. 2010, 06:46 (UTC)
A pod nicneříkajícím novým (jiným) jménem toho dítěte by samozřejmě ten článek nikdo nenašel a nehledal a z názvu článku by vůbec nebylo zřejmé, o čem článek je. --ŠJů 9. 5. 2010, 06:48 (UTC)
Souhlasím se ŠJůem. Palu 9. 5. 2010, 20:58 (UTC)
Název sice není ideální, protože si ho asi těžko někdo zapamatuje a vyhledá v kolonce hledání, na druhou stranu vhledem k obsahu je to zdaleka nejlepší. Albina není řešení (to souvisí s obsahem, kde článek není o tom dítěti, ale o jeho jménu jménu a recepci tohoto jména úřady). --marv1N 31. 5. 2010, 14:19 (UTC)

Ano, s tím souhlasím, ale jde o to, že název je nesmyslný. Vizte hned první větu: „„Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116“ [výslovnost: „ˈAlbɪn“; českou latinkou zapsáno přibližně takto: „Albin“] bylo jméno, které se pokusili dát švédští rodiče svému dítěti[1] v květnu roku 1996.“ To není jméno! Jméno by to bylo, kdyby to bylo jako jméno uznáno. Ale protože to jako jméno uznáno nebylo, jméno to není. To je právě to, co mi vadí! Není to jméno. Není to slovo. Není to nic. Je to skupina písmen a číslic. Pouhý, „nesmyslný“ shluk grafémů.

Já osobně bych navrhoval nazvat článek „Albin“. Článek by pojednával o chlapci, byl by to standardní biografický článek, údaje spojené se jménem by v něm byly uvedeny jen jako kuriozita. Ale pokud chcete, aby článek pojednával o jménu, ne o osobnosti, budiž. Článek se ale stejně musí přejmenovat a upravit. V tom případě bych navrhoval název „Pokus o pojmenování dítěte „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116““, „Žádost o pojmenování dítěte „Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116““ nebo tak nějak. I když ani to nebude přesné, protože článek pojednává (kromě jiného) i o pokusu pojmenovat chapce „A“. Tak mi prosím tu šablonu nemažte, ať zbytečně nerozpoutáváme revertační válku! --Marek Genius 31. 5. 2010, 16:06 (UTC)

Pěkný den. Článek jste již navrhoval přejmenovat, ale Vaše návrhy se nesetkaly s pochopením a byly odmítnuty. Mimo to, jak jsem uvedl ve shrnutí editace, současný název článku odpovídá i interwiki. Proto Vás žádám, abyste odstranění šablony respektoval a tento krok nerevertoval. Díky za pochopení. --Faigl.ladislav slovačiny 31. 5. 2010, 16:12 (UTC)
Pane bože na nebesích… Mně je momentálně úplně jedno, jak to má interwiki, to budu řešit, až vyřeším českou verzi. Já jenom konstatuji, že si skutečně myslím, že název není vhodný. --Marek Genius 31. 5. 2010, 16:34 (UTC)
Toho jsme si stačili všimnout. Zároveň je však nutné si uvědomit, že jste jediný, kdo má s názvem článku problém. Interwiki jsem uvedl jako jeden z argumentů, který hovoří pro stávající název (vedle názorů uživatelů zde, že je současný název v pořádku). --Faigl.ladislav slovačiny 31. 5. 2010, 16:47 (UTC)

Vidím, že se skutečně neshodneme. Navrhuji tedy zeptat se v poradně ÚJČ, které řešení je lepší… A jinak taková kuriozitka: kdybych uměl nějaký jiný jazyk, než je čeština, na postačující úrovni, jak se tak znám, asi bych už stejnou změnu prosazoval i v jiných jazykových mutacích Wikipedie. --Marek Genius 31. 5. 2010, 17:16 (UTC)

Nezlobte se, ale v tomto ohledu nemá ÚJČ žádnou autoritu a rozhodnutí o názvu článku je plně v kompetenci komunity Wikipedie. Nejedná se ani o lingvistický či gramatický problém, tedy nevidím důvod proč by se mělo na ÚJČ obracet a co by vůbec měla poradna řešit? Svou myšlenku na přejmenování článku ze současného názvu na jiný jste již představil a byla v diskusi odmítnuta. --Faigl.ladislav slovačiny 31. 5. 2010, 17:29 (UTC)
Já bych k tomu dodal jen jeden vtip: "Přijde chlap na úřad a paní za přepážkou se ho ptá: "Jak se jmenujete?" "Mimimilolološ Kukukubábábáček.." "Vy koktáte..?" "Ne, koktal můj otec a matrikářka byla kráva." :-) Všechno ostatní už bylo asi řečeno :-) Palu 31. 5. 2010, 18:26 (UTC)

  1. Baby named Metallica rocks Sweden. BBC News [online]. Rev. 2007-04-04 [cit. 2007-12-31]. Dostupné online. (anglicky)