Diskuse:Bitva v Ardenách

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele 94.112.229.235 v tématu „Tři fronty

Myslím, že některé formulace v článku by chtěly upřesnit či poopravit. Např.:

  • „Německá armáda (speciálně jednotky SS) byly instruovány, aby nebraly zajatce. Pokud se Američané vzdali, byli častokrát popraveni.“ Z té věty není zřejmé zdali tak byla instruována celá německá armáda, jen jednotky SS nebo část armády a jednotek SS (případně jestli to byla iniciativa některých jednotek). Příliš se mi nezdá ani formulace „byli častokrát popraveni“ – tj. byla to běžná praxe, nebo šlo spíše o výjimky?
  • „Z pohledu Německa se nemělo cenu pouštět do křížku se silnou Rudou armádou“ – Vždyť už „v křížku“ dávno byly!
  • „Ke všemu bylo zvoleno velmi výhodné načasování na zimní měsíce, kdy spojenci nebudou moci využít své letecké převahy a kdy bude většina spojenecké armády na vánoční dovolence.“ To znamená, že v zimě spojenci nepoužívali letectvo? A o vánocích byla většina spojenecké armády na dovolence (asi na Slovensku ;-) ).

--Pazuzu 12:02, 3. 4. 2006 (UTC) P.S. Chtělo by to ten text projít a opravit překlepy (je jich tam dost).

Asi to chtělo skutečně zvolit lepší formulace.

  1. beru větu zpět, nemůžu si vzpomenout v jaké knize jsem info vyčetl a tak nemůžu potvrdit, která část ozbrojených sil tento příkaz měla, zkusím dohledat a upřesnit, ale mám za to, že se rozkaz týkal SS, Hitler totiž nepředpokládal, že by mohl uživit další větší množství zajatců...
  2. Věta byla použita ve smyslu, že nemělo cenu se pouštět do protiofenzívy, jelikož Německo si bylo vědomo, že úspěch proti Rudé armádě by nic neznamenal, nemohli počítat s podepsáním míru, či s rozdrcením Ruska pro nedostatek sil. Poslání útoku na východ by bylo jen plýtvání sil. Případně přeformuluji větu, aby byla jednoznačnější...
  3. nikdo v té době nečekal, že se Němci pustí do útoku a o to méně v době Vánoc, takže byla velká část velících důstojníků na dovolených v Paříži atd. Slovensko bylo trochu z ruky :-) a zima byla zvolena proto, že byla větší pravděpodobnost toho, že bude venku nečas a tedy, že letadla nebudou moci vzlétnout, či pokud budou moci, pod mlhu neuvidí a tedy nebudou moci napadat postupující Němce, kterým to dá výhodu.

--Chmee2 12:35, 3. 4. 2006 (UTC)


Opravil jsem některá značně jednostranná a nepřesná tvrzení (předpokládám, že popis byl založen na několika málo zdrojích) a doplnil postoj německé generality. Jinak článek bude třeba rozšířit a dozdrojovat. Cinik 18:23, 3. 4. 2006 (UTC)


pocet mrtvych je v anglicke wikippedii uplne jiny - The official US account lists 80,987 American casualties, while other estimates range from 70,000 to 104,000. British losses totaled 1,400. The German High Command’s official figure for the campaign was 84,834 casualties, and other estimates range between 60,000 and 100,000.

Nemyslím, že by cílem ofenzívy bylo vyjednávání se západními spojenci o uzavření separátního míru. Na konferenci v Casablance byl dohodnut a veřejně deklarován požadavek bezpodmínečné kapitulace Německa. Nevím, že by Německo podniklo nějaké konkrétní pokusy o vyjednávání, myslím, že Hitler pronásledoval všechny, kteří se pokusili vyjednávat s protivníkem, až do konce svého života. Koneckonců, při svém mocenském vzestupu ve dvacátých a třicátých letech mimo jiné zdůrazňoval tezi, že Německu prohráli válku politici v zázemí, nikoli vojáci. Proto je mi dost cizí představa, že by Hitler, jako iniciátor a plánovač útoku, deklaroval jiné, než vojenské cíle ofenzívy. --Tomas62 17. 9. 2008, 13:02 (UTC)

Na YouTube je několik filmečků k Ardenám dá se to přidat do multimediálních odkazů????

například 2 bych dal do externích odkazů dolu pod článek. Tam by to bylo super. --Chmee2 12:03, 24. 11. 2007 (UTC)

Tři fronty[editovat zdroj]

Řekl bych, že koncem roku 1944 byla Říše donucena bojovat na TŘECH frontách současně

94.112.229.235 8. 6. 2018, 19:09 (CEST)Odpovědět

Orlí hnízdo[editovat zdroj]

6 dní před začátkem ofenzivy 10. prosince přenesl Hitler svůj hlavní stan z Vlčího doupěte do Orlího hnízda (Adlershorst) v pohoří Taunus poblíž Bad Nauheimu v Porýní....

Orlí hnízdo je ale v Berchtesgadenu viz https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Orl%C3%AD_hn%C3%ADzdo -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 80.250.8.226 (diskuse)