Diskuse:Bitva na Pelennorských polích

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

chci protestovat Gothmog nemá co dělat ve vojevůdcích...tak ho smažte... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.24.5.38 (diskuse)

V J.R.R. Tolkien: Pán prstenů III: Návrat krále. Přeložila Stanislava Pošustová. Mladá Fronta, Praha 2002. ISBN 80-204-0373-6 na str. 105 se píše: „Jestliže bylo Rohirů na počátku útoku třikrát méně než samotných Haradských, jejich postavení se brzy zhoršilo; z Osgiliathu totiž proudily do pole nové síly. Byly sebrány pro plenění Města a pustošení Gondoru a čekaly na zavolání kapitána. Ten zhynul, ale morgulský pobočník Gothmog je vrhl do řeže: Východňany se sekyrami a Varjagy z Chandu, Jižany v šarlatu a černé muže z Dálného Haradu, připomínající poloviční obry s bílýma očima a červenými jazyky.“

Z toho jednoznačně vyplývá, že Gothmog vojska vedl. Na druhé straně je ale toto zřejmě jediná zmínka o něm v celém Pánu prstenů.

P. S. Nepleťte si ho s Pánem balrogů z prvního věku, který se shodou okolností jmenoval stejně. --Ids hromadka 24. 7. 2008, 15:32 (UTC)

děkuji za vysvětlení...na tohoto Gothmoga jsem si doopravdy nepamatoval i přes mnohonásobné čtení...moje chyba:) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.70.23.50 (diskuse)

Opět nepodložený počet vojáků

Nevím, kdo píše v bitvách ze Středozemě počty vojáků, ale opět jsem našel nesrovnalost, konkrétně: 10-15 tisíc Dunádanů. V knžce se píše: (Pán Prstenů: Návrat Krále, kap. Pouť Šedá Družiny) " Je nás třicet," řek Halbarad. "Víc našich příbuzných se narychlo sebrat nedalo; ale jedou s námi bratři Elladan a Elrohir, kteří si přejí jet do války. Když přišla výzva, jeli jsme, jak rychle jsme mohli." Čili 30 Dunádanů a 2 elfové a dále se už nepíše nic o tom, že by se k nim někdo přidal, takže nevím, kde autor vzal těch 10 - 15 tisíc. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) M.K.Caesar (diskusepříspěvky)

Tento zjevný nesmysl jsem odstranil. --Beren 22. 11. 2008, 22:27 (UTC)