Diskuse:Bisexualita

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ty procenta nejen, že nejsou očividně správně, ale zavánějí vlastním výzkumem a to navíc očividně chybným. Články Kinseyovy zprávy a en:Kinsey scale uvádějí jiná čísla. - UP3 22:02, 7. 8. 2007 (UTC)

Kategorie Homosexualita[editovat zdroj]

Ať už je to bráno podle jakéhokoliv pojetí bisexuality, tak ve všech je její podstatou přítomnost homosexuality (buď jako zaměření vyváženého se souběžnou heterosexualitou, t. j. nevýlučné homosexuality, nebo jako možný projev potlačené homosexuality). Do kategorie "homosexualita" tedy určitě tématicky specificky patří, třebaže z jiného aspektu toto téma přesahuje a tedy by měl být i v některých širších kategoriích. --ŠJů 18. 9. 2008, 12:18 (UTC)

Pak by ale měla být v případné kategorii heterosexualita. Nicméně kategorie do LGBT spadá cele a homosexualita je její podkategorií, podkategorií, takže je teď bisexualita ve dvou bezprostředně nadřazených kategorií, což je nesmysl, pokud se nejedná o hlavní článek dané kategorie. Honza Záruba 18. 9. 2008, 12:21 (UTC)

Pokud by byla kategorie heterosexualita, pak by to tam jistě patřilo taky. Já v tom nevidím žádný problém, ani nic kontroverzního - prostě jde o orientaci "hetero" i "homo" současně a zároveň je to tím věc specifická; navíc vědecky není jasná podstata věci /jak psal ŠJů/. Kategorizace se přece běžně provádí tak, že když seněco dá zařadit do různých kat. z různých hledisek, tak se to tak provádí. --Nolanus C E 18. 9. 2008, 12:37 (UTC)

To by znamenal vyřazení z přímo nadřazené kategorie LGBT, potom by se podle aktuální kategorizace bisexualita stala podmnožinou homosexuality, což je nesmysl. Honza Záruba 18. 9. 2008, 12:40 (UTC)

Ne. Bisex. se dá chápat jak jako poddruh homosexuality tak jako poddruh heterosexuality /průnik množin/, tak i zvláštní orientaci - průnik množin vytvoři novou množinu.

Jistě, je to pak současně v nadřazené i podřazené kategorii, ale to není striktně zakázáno, pokud je tento stav odůvodněný, což zde je. To vše je navíc umocňováno tím, že není jasná podstata homosexuality - zda je o naučenou homo- či heterosexualitu nebo zda jde o zvláštní druh sex. orientace. --Nolanus C E 18. 9. 2008, 12:53 (UTC)

Jistě ji tak jde chápat, ale takhle by to vyvolávalo jednoznačný dojem. Ale dobře, tenhle stav mi sice připadá neideální, ale dejme tomu kompromisní. Honza Záruba 18. 9. 2008, 12:55 (UTC)

No tak jde chápat sem nenapsal úplně dobře - prostě se to přesně neví a patrně sou různé druhy, které se nedají zatím rozpoznat. Jinak ano, děkuju ti; ostatně tenhle způsob kompromisu je tu dost častý, dá se říct standardní. --Nolanus C E 18. 9. 2008, 13:04 (UTC)

@Honza Záruba: nekategorizuje se podle podmnožin, ale podle toho, jestli něco spadá do nějakého tématu. Kočičí žrádlo také není podmnožinou kočky, a přesto by článek o něm mohl patřit do kategorie Kočka domácí.
Jinak ve sporu o existenci bisexuality nejde ani tolik o rozdílné věcné názory, jako o rozdílné definice pojmů. Je-li homosexualita nebo heterosexualita definována jako výlučná orientace, pak bisexualitou je vše mezi nimi. Je-li hoS nebo biS definována jako převaha jednoho zaměření, pak i poměr 49:51 už spadne do jedné z nich, takže čistých bisexuálů by bylo asi tolik, jak dlouho trvá čistá půlnoc. Ať tak nebo tak, bisexualita se oproto „normalitě“ vyznačuje přítomností homosexuálního zaměření. --ŠJů 18. 9. 2008, 13:15 (UTC)
Jistěže se nekategorizuje podle podmnožin, ale pokud by v rámci podkategorií LGBT byla bisexualita pouze pod homosexualitou, ten dojem by to vyvolávalo. Honza Záruba 18. 9. 2008, 13:19 (UTC)