Diskuse:Bipolární afektivní porucha

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Herbess v tématu „Smíšená epizoda

Některé detaily[editovat zdroj]

1) Proč se článek jmenuje "Maniodepresivní psychóza" a ne, jak již téměř 15 let oficiálně "Bipolární afektivní porucha"? Zlín se taky již nejmenuje Gottwaldov.
2) Riziko suicidia je i počas manické, hypomanické či smíšené fázy poruchy, nejen počas a bezprostředně po depresivní fáze.
3) Lithium je thymoprofylaktikum; nemá smysl uvádět "thymoprofylaktika a/nebo lithium" odděleně. Navíc, žel, jediný výrobce a distributor lithiových preparátů v ČR, Zentiva (Li. carbonicum 300 mg tbl. a Contemnol 450 mg tbl. ret.) výrobu těchto preparátu zrušil a po vypředání zásob zbydou tisíce či desítky tisíc pacientů, kterí byli léta, v některých případech desetiletí dobře kompenzováni na lithiu, bez této terapie. Jestli je bude možno všechny úspěšně províst na thymoprofylaktická antiepileptika nebo antipsychotika, je otázné. Minimálně u části těchto pacientů nutno počítat s recidivami. Zřejmě se české zdravotnictví nevyhne nutnosti importu lithiových preparátů ze zahraničí, pravděpodobně za vyšší náklady.--84.163.109.252 08:54, 4. 5. 2007 (UTC)

Smíšená epizoda[editovat zdroj]

Smíšená epizoda je variabilní, tzn. že nemusí nutně probíhat střídáním fází, ale můžou obě fáze probíhat najednou. Je obtížné si to představit, ale skutečně to tak možné je. Sám jsem si tím prošel a můžu říct, že to bylo peklo. Těžko se ten stav popisuje, ale měl jsem těžkou depresivní fázi, která určovala hlavní pocit a do toho jsem byl nakopnutej a měl klasický manický uvažování. Nákupy, ženský, chlast atd. akorát chyběl ten nadřazenej božskej pocit. V hlavě tisíc myšlenek a všechno se točilo v kruhu a končilo a začínalo myšlenkou, že jediná možnost jak to skončit, je zabít se. Byl jsem šíleně unavenej, ale nemohl jsem spát a pořád jsem se musel hejbat. Jak říkám peklo. Podobnou zkušenost má i moje kamarádka. Jak jsem si oddech, že už to skončilo a mám jenom depresi. Herbess (diskuse) 1. 6. 2018, 16:16 (CEST)Odpovědět