Diskuse:Baruch Spinoza

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Kacir v tématu „Odkazy v sekci Dílo

Snad se mýlím, avšak dle mého názoru to, že Spinoza není pantheistou, zde není uvedeno správně. Naopak dle Spinozova učení o substanci je substance jediná, věčná a nekonečná. Je v ní tedy obsaženo vše, příroda, bůh i člověk, a je příčinou sebe samé. Vztah mezi substancí a mody, jejími jedinečnými, individuálními a pojímivými stavy je pak takový, že izolace modů z celku je pouhou abstrakcí a ve skutečnosti existuje identita celku a částí. Je tedy zcela na místě Spinozu nazývat pantheistou. Ostatně Voltaire to později trefně okomentoval slovy, že Bůh je tedy třeba i v koňském trusu... 85.71.235.73 2. 9. 2008, 21:44 (UTC)

Mám týž dojem a prosím někoho, kdo to zvládne, o opravu. Mimo substanci-Boha žádné věci nejsou; materiální a duchovní jsoucna jsou modifikacemi 2 atributů substance (rozlehlosti a vědomí), kromě nichž se předpokládá bezpočet jiných, nepoznaných atributů. (Zdroj - Wolfgang Röd: Novověká filosofie I. Radeczekk 1. 4. 2009, 21:47 (UTC)

Nová verze[editovat zdroj]

Heslo sice nebylo špatné, nicméně jsem ho z větší části přepsal, protože tyhle složité věci se nedají vysvětlit na pár řádcích. Snad je to teď aspoň trochu jasnější. Zdraví --Sokoljan 4. 4. 2009, 16:26 (UTC)

rozšíření politické části[editovat zdroj]

Snad je to moje rozšíření politické části srozumitelné :-) (a smysluplné), jenom trochu zanikl důraz na "Etiku", který tam předtím byl. --Hnichtb 17. 10. 2009, 12:14 (UTC)

Odkazy v sekci Dílo[editovat zdroj]

Následující kus je vykopírovaný ze sekce Dílo. Odkazy v něm jsou "divné": buď vedou na divné asijské stránky, nebo nefungují:

Nevím, co s tím, tak to sem pro začátek jen dávám k diskusi. --Evaapavel (diskuse) 16. 12. 2021, 04:59 (CET)Odpovědět

Takovéto externí odkazy by se měly z článků mazat. Dokonce tam byl odkaz na nizozemské Wikizdroje. Díky za upozornění. --Kacir 16. 12. 2021, 08:28 (CET)Odpovědět