Diskuse:Barevná hloubka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 lety od uživatele Chenny v tématu „hloubka odstínu v kanálu vs. hloubka kompletního pixelu

hloubka odstínu v kanálu vs. hloubka kompletního pixelu[editovat zdroj]

Zdravim.

Jsou tu pomotane dva pojmy:

  • hloubka odstínu v kanálu
  • hloubka kompletního pixelu

Protoze pri 3 kanalech a hloubce kanalu 8 bitu je datovy objem jednoho pixelu 3 bajty. A to vede na celkovou barvu 24 bitu, coz je True Color. Ale zas na druhou stranu, High Color je definovany pro 16 bitu... Takze co ze se vlastne popisuje? Kdyz je neco HighColor, ma kompletni barva hloubku 16, nebo 3x16?

Prosim, definujte nekdo pojmy:

  • hloubka kanalu,
  • hloubka celeho pixelu

a k nim dale

  • hloubka barvy,
  • hloubka odstinu. (co to vlastne je, ten odstin? kanal, nebo cela barva?)

Dale prosim o popis nejakych datovych formatu (pripony souboru), kde se pouzivaji ty nesymetricke hloubky (kdyz celkova hloubka barvy neni delitelna 3mi)

Vubec se tu nezminuji RAW data ze zrcadlovek: ty maji tusim ne 8, ale 10 ci 12 bitu pro kazdy ze 3 kanalu, ze? A co treba Corell nebo Photoshot, ve svych vnitrnich reprezentacich?

Vidim tu ve clanku zmatek. Prosim nejakeho odbornika, anebo linkujte zdroje. Diky. --Franta Oashi (diskuse) 16. 2. 2015, 02:39 (CET)Odpovědět


Souhlasím, je v tom guláš. Ve Photoshopu mají jednotlivé kanály bitovou hloubku 8, 16 nebo 32 bitů. Podle tohoto článku by se zdálo, že když si převedu ve PS obrázek do 8 bitů (mimochodem toto je v programu výchozí hloubka barev, ale čistě pro příklad), pak by obraz byl složen jen z 256 barev. Jenže skutečnost je taková, že těch 8 bitů připadá na každý kanál, tedy se skládá z 256 odstínů barvy daného kanálu a výsledný obraz se tedy podle barevného režimu skládá nař. z 256^3 (RGB) nebo 256^4 (CMYK) barev.

Chenny (diskuse) 19. 2. 2015, 15:18 (CET)Odpovědět