Diskuse:Banán

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kategorie pro banán?[editovat zdroj]

(zní to trochu jako vtip:)) , ale není, může to být dokonce malinko obtížný. Měl by asi zůstat za stávajícího stavu mezi vyššími rostlinami, ale vzhledem k tomu, že tam mimo něj nic není, tak je asi záměrem vše rozstřídit pečlivěji do podkategorií. Banán je morfologicky bylina, ikdyž tak asi laikovi nepřipadá a nevím, jestli by ho tam někdo mimo botaniků hledal. Mno, nechám to prozatím na někom angažovanějším.

  • Návrh - začnout kategorii "Bylina" a začít tam šoupat veškeré jsoucí bylinnné taxony (tak jako do stromů a nebo .... veškeré jsoucí stromy strkat zároveň do stromů (morfologické členění) a zároveň do vyšších rostlin (taxonomické členění) (nebo ještě líp do Kategorie:krytosemenné), kde by vedle nich byly ostatní, dál už morfologicky nespecifikovaní kolegové.. no a nebo to dělat dohromady to znamená všechny kytky házet zároveň do morfologických kategorií (stromy, keře, byliny) a zároveň do taxonomických (kapraďorosty, krytosemenné, nebo vyšší rostliny)... a nebo nějaký čtvrtý hezký a nejlepší systémový řešení, které mě teď nenapadá,ale které předjímám, že musí existovat, protože jsou čtyři v noci a já se budu těšit, že tu mezitím co se vyspím, bude nádherně vybrainstormingováno...:)


Návrh na řešení[editovat zdroj]

Takže můj náhled na věc: Jedno řešení nevylučuje druhé.

Nevím, potřebujeme-li byliny nebo keře jako kategorie, pokud ano, viděl bych je jednak jako kategorii morfologie, jednak mohou být i v kategorii systematické, pokud je zcela pokrývá, přičemž by neměla být zbytečně široká. Strom tedy patří systematicky do vyšších rostlin, ne však do rostlin (protože nižší rostliny stromy nedělají), ani do řádu Pinales, protože borovice uršitě nejsou jediné stromy, které existují.

Ještě ke stromu: vlastně vůbec není nutné, aby byl systematicky zařazen, jen se mi kvůli němu nechtělo zakládat kategorii morfologie rostlin. Kategorii jsem založil, neboť si myslím, že stromy představují natolik výrazné krajinotvorné prvky, že si ji zaslouží a že si zaslouží přednostní zpracování. U bylin a keřů o tom přesvědčen nejsem (patrně důsledek toho, že nebydlím Gran Chaku :o). Royhodně ale nemám nic zásadního proti kategorii byliny, pokud si ji někdo utvoří a naháže tam zdejší již existující bylinkovité články tak říkajíc "osobně", rukou vlastní. Cinik 5. 7. 2005 02:51 (UTC)

Banán, má-li být i v taxonomické kategorii (nejsem o tom zcela přesvědčen), pak patří do banánovníkovitých, neboť jiné rostliny banány neplodí.