Diskuse:Bílá nemoc

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele David Sedlecký v tématu „Interpretace díla

Duplicita[editovat zdroj]

Tak nějak se mi zdá, že v obou kapitolách je popsáno jedno a to samé. Navíc, blok Děj je krytý spoilerem, ale kapitola „Obsah“ ne... Hidalgo944 21. 10. 2009, 13:40 (UTC)

Souhlasím - odstavce Děj a Obsah jsou o tom samém a krom toho každý z nich má jiné závěry a jiné informace: "Na konci díla vypuká válka." oproti "Maršál přesto podepíše rozkaz jednotkám se stáhnout a zahájit mírová jednání.". Krom toho jsou tam divné věci jako "U Dr. Galéna se objeví jeho kolega ze znepřáteleného národa, kterého poznal v předchozí válce a prozradí mu recept na lék proti bílé nemoci pro případ, že by sám zemřel." O čemž není v knize, pokud si dobře pamatuji, ani zmínka. --Visgean 10. 6. 2010, 20:21 (UTC)

Není možné, že část "Obsah" pojednává o opeře? Jedná se pouze o moji domněnku. Filda 13. 6. 2010

Část "Obsah" je totožná s filmovým zpracováním Bílá nemoc (film). Já ovšem nejsem typ člověka (literatura je můj nepřítel :D), kterej by to měl rozdělit/posoudit/opravit --Dolly1010 7. 5. 2011, 12:30 (UTC)

Vzhledem k tomu, že znám jak tuto divadelní hru i jeho filmovou podobu, potvrzuji, že druhý obsah pojednával o stejnojmenném filmu, proto jsem druhý obsah přenesl do článku o filmu a zde jsem jej smazal. Prosím nevkládat znovu. Děkuji za pochopení. MiroslavJosef 18. 5. 2011, 08:52 (UTC)

Interpretace díla[editovat zdroj]

Zdravím, může někdo prosím ozdrojovat tu hromadu prvků, které interpretují Čapkovu Bílou nemoc? Obecně panuje vnímání, že je to o Hitlerovi a Německu, narážky na koncentrační tábory (o kterých se v době sepsání díla nevědělo), napadení Polska způsobem popsaným ministrem propagandy v 1. obrazu 3. dějství (sepsáno před válkou), nezaměstnanost (která byla všude v Evropě) a militarismus společnosti (který byl na vzestupu v celé Evropě) tomu jistě nahrávají, ale nezapomínejme, že dílo bylo napsáno PŘED válkou, a že sám autor v předmluvě k vlastnímu dílu zmiňuje, že schválně nechává dílo v neurčité zemi a popisuje život neurčitých lidí, abychom se odtrhli od reality. Podobná situace byla i v Itálii, Maďarsku, Polsku, Španělsku, Jugoslávii, Rumunsku, Bulharsku a do určité míry i ve Francii. Dokud nikdo neozdrojuje nebo nevymaže tyhle prvky, které v současnosti působí jako vlastní výzkum, nahodím nad článek šablonu. GuestOneR (diskuse) 20. 11. 2020, 22:37 (CET)Odpovědět

Děj upraven ve smyslu textu hry. Komentáře/vysvětlivky původního autora příspěvku, které nejsou součástí textu hry, byly odmazány. Šablony nyní již zrušeny. --David Sedlecký (diskuse) 24. 1. 2023, 15:53 (CET)Odpovědět