Diskuse:Autoritarismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Sloučení a přesun[editovat zdroj]

Jak boj s větrnými mlýny, už mě opravdu nebaví pořád všechno korigovat, když si neověříte ani na iw jestli jde o stejnou věc, en:Authoritarianism není stejné co en:Autocracy, je blbost to tedy to slučovat. Také bych pro příště požádal odůvodňování takovýchto šablon, tapetujete šablonu za šablonou, a zdůvodnění skoro nikde. Návrh na přesun Autoritarismus navrhujete proč??? Máte po ruce snad nějaký zdroj, kterým byste odůvodnil, že toto je používanější a přesnější? Žádám odůvodnění. --Elm 6. 2. 2010, 09:34 (UTC)

Návrh na sloučení jsem stáhl, autoritarismus my subjektivně příhodnějšá (autoritářství zní zvláštně a v kontextu se příliš nehodí, kromě toho má širší význam (například autoritativní výchova). Ještě ke sloučení: nevidím důvod pro ponechání článků, které v podstatě hovoří o tom samém. --Wikipedista:BobM d|p 6. 2. 2010, 09:37 (UTC)
Proti přesunu nic nenamítám. --Elm 14. 3. 2010, 20:42 (UTC)

Autoritarismus jako negativní režim[editovat zdroj]

Z článku působí autoritativní režim jako něco značně negativného, místy trochu jednostraně vykreslen, z nějakého důvodu srovnáván s totalitarismem (diktaturou ideologie a spíš strany/skupiny než jedince). Jde o to, že může a nemusí být negativní. To už pak záleží na konkrétním režimu a tedy i formě vlády. Protože sem může spadat dikatatura - pochopitelně je špatná. Ale taky sem můžou spadat absolutní monarchie. A absolutní monarchie nerovná se negativní, nespravedlivý režim, nic takového. Pokud je to špatný režim/panovník/vláda, pak je to označováno za despocii/tyranii. Podobně autokracie je neutrální pojem a může to být označení jak pro negativní, tak pozitivní režim a vládu. A sultanistické autoritativní režimy jsou za mě naprostá hloupost. Chápu, že to tak psali v jedná knize (od českých autorů), ale je to spíš vycucané z prstu. To, co je pod tímto popsáno je vyloženě totalita (jako KLDR a jiné), či konkrétní diktatura s takovými rysi. Nechápu je to označeno za "sultanistický" režim, když to nemá co dělat se sultanátem nebo monarchií. -- Nikétés Ambrosios 12. 1. 2021, 16:34 (CET)-- Nikétés Ambrosios 12. 1. 2021, 16:31 (CET)