Diskuse:Ateismus v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesnost[editovat zdroj]

Přesnost - článek uvádí zcela nepravdivé údaje, neboť zcela nesmyslně předpokládá, že lidé deklarující se ve sčítání lidu jako bez vyznání jsou ateisté. Přitom daná skupina zahrnuje třeba i neorganizované teisty. Navíc: mimo to, že svévolně dezinterpretuje výsledek sčítání lidu, kteréžto mu o počtu ateistů v ČR nemůže ve skutečnosti nic říci, tak navíc nevysvětluje, jaké pojetí ateismu je v článku použito, což je další důvod, proč je článek zcela nepoužitelný. --Cinik 22:28, 11. 9. 2007 (UTC)

Jinak o ateismu ve smyslu nevíra v Boha nám něco může říci např. projekt Eurobarometr výstupy zde, podle kterého v roce 2005 odpovědělo 19 % tázaných obyvatel ČR, že věří v Boha, 50 % věří v nějakou životní či duchovní sílu a 30 % nevěří v nic z toho. --Cinik 03:02, 12. 9. 2007 (UTC)

Nuže, nebylo by lepší to přepsat s využitím tohoto zdroje? --Aktron (d|p) 22:24, 19. 9. 2007 (UTC)
Jeden takový zdroj je už z principu málo... :-( A nevycucáš z něj víc, než tři-čtyři řádky, nechceš-li naprázdno žvanit... Každopádně ale lze říci, že "čistokevných ateistů" je u nás maximálně cca 30 %. --Cinik 22:38, 19. 9. 2007 (UTC)

Otázka je, jak výsledky Eurobarometru interpretovat? Je "some sort of spirit or life force" něco nadpřirozeného? Já třeba taky věřím, že existuje "life force", ovšem to přeci není nic nadpřirozeného, ale docela normální záležitost biologie. Taky dost nesmyslně věřím, že zákony přírody jdou v principu popsat matematickým zápisem. To klidně může být ten "spirit". Interpretovat lidi, kteří takhle odpověděli, jako teisty (of some sort), je dost riskantní. --Miraceti 11:28, 3. 11. 2007 (UTC)

Mno, já je interpretuji jako deisty. :-) --Cinik 11:57, 3. 11. 2007 (UTC)
No jo, ale to je Tvoje interpretace. Tenhle článek by se interpretacím měl vyhnout, těm se může věnovat článek jiný. Je jen třeba říct, co který průzkum vlastně zkoumal, a to už v článku je. Myslím, že můžeme tu šablonu Přesnost sundat. Pokud vidíš ještě něco nepřesného, tak to řekni. --Miraceti 12:10, 3. 11. 2007 (UTC)

Sekce Ateismus v Česku z geografického hlediska[editovat zdroj]

Není mi jasné, odkud se vzaly výsledky uváděné v sekci "Ateismus v Česku z geografického hlediska". Ty jsou taky ze sčítání lidu? Pokud ano, možná by bylo dobré to explicitně říct a nebo nevytvářet novou sekci, její nynější text by pak plynule navazoval na jiné výsledky ze sčítání lidu. --Miraceti 12:10, 3. 11. 2007 (UTC)

Ateismus?[editovat zdroj]

Zakopl jsem teď o tento článek, a mám z něho dojem náramné konfuze. Data jsou brána z průzkumů, které se explicitně vyhýbají označení "ateismus", přesto se v článku implicitně interpretují jako doklad ateismu.

Má někdo nějaký relevantní argument na obranu této konfuze? Pokud ne, začnu příležitostně článek přepracovávat. --Mmh 12. 10. 2009, 10:41 (UTC)

Religionista Pavel Hošek v pořadu ČT Kontexty http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210572230810001-kontexty/ uvádí výsledky relevantního průzkumu, podle kterých je v ČR přibližně stejné množství ateistů jako jinde v Evropě, t.j. okolo 20 procent. Zbytek obyvatel vedle křesťanství vyznává jiná náboženství, dále fatalismus, různé šamanismy nebo je bez vyznání, lidé jsou agnostiky, případně věří na různé pověry atd.

Statistiky sčítání obyvatelstva z r. 2001 odráží tradičně křesťanský pohled - 'my, a pak ti ostatní ateisté', který nevypovídá o skutečném stavu věcí, a to přesto, že křesťanstí představitelé neustále dokola českou společnost za ateistickou označují.

Encyklopedická data typu wiki by měla odrážet skutečnost a nikoliv ideologické pohledy na ni.

Doporučuji zásadní přepracování. --90.181.65.28 22. 5. 2010, 09:50 (UTC)


K tomuto názoru by se měl někdo vyjádřit. Už je to několik měsíců a bez změny.
Osobně si myslím, že pravda je uprostřed. Při Sčítání lidu se mohou lidé přihlásit jen k existujícím církvím. To ale neznamená, že ti dotyční nevěří v nic (a-theism). Za prvé mohou věřit a nebýt v žádné církvi. Za druhé existují i jiné druhy víry, jak kolega 90.181.65.28 trefně zmiňuje. ... Přinejmenším by to mělo být v článku uvedeno, že se možná o český ateismus nejedná a že podle jiných výzkumů nijak nevybočujem z průměru. Tahle formulace s doprovodnými fakty bude neutrální. Ponechá otevřená vrátka. Může to být tak, nebo i onak. ... Máte jiné nápady? --89.176.48.136 23. 9. 2010, 19:00 (UTC)

No víra v pověry není zrovna víra v náboženském/metafizickém smyslu. Může někdo vysvětli rozdíl mezi "bez vyznání" a "ateismus". Nemyslel ten religiomńista slabý a silný ateismus. A ten agnostismus je taky zavádějící, neboť i agnostik může být ateista (K tématu z enwiki:en:Negative and positive atheism, en:Agnostic_atheism a vlastně i en:Agnostic theism). Jinak celý článek je nekvalitní, dám tam patřičnou šablonu, a pokud budu mít čas tak ten pořad zkouknu. Zagothal 24. 9. 2010, 12:38 (UTC)
Je to divná formulace, ale rozumím tomu tak, že "bez vyznání" - Nehlásím se k žádné existující církvi. Kdežto "ateismus" - Nevěřím v nic metafyzického, duchovního, nic co nemohu ověřit vědeckým pokusem. Nevěřím v žádné duchovní věci.
Článek bych neřekl, že je nekvalitní, jen mu chybí tyto informace, které ---mohou a nemusí být--- zpochybněním ateismu v Česku. Když to tam bude, bude to neutrální. Obecně tento článek není o ateismu ale o konrétním prostředí v ČR, takže bych tam en-Wiki moc nepletl. Tam to mají samozřejmě mnohem propracovanější, ale tenhle článek je pouze o specifických podmínkách v ČR. --89.176.48.136 24. 9. 2010, 12:52 (UTC)
Ty odkazy na enwiki jsem uvedl, noboť je to tam dost dobře popsáno (a i dost obecně). Zagothal 24. 9. 2010, 12:56 (UTC)
A prosím o méně tučného písma. Zagothal 24. 9. 2010, 12:59 (UTC)
... také se mi zdá, že dost hodně přeháníte ..., to tučné písmo je zde zbytečné, váhu Vašemu názoru určitě nepřidá ... MiroslavJosef 24. 9. 2010, 13:00 (UTC)
Aby to bylo přehlednější a klíčové myšlenky nezapadly do celého textu, je to nutné. Co jiného dělat? Že si tady nikdo několik měsíců toho nevšiml, to je ostuda. Tak se to muselo zvýraznit, aby i slepci pochopili, že tady něco přibylo. Já k názoru kolegy nabízím kompromis, aby se náhodou netjistilo, že článek je zbytečný a teorie o českém ateismu není až tak prokázáná, ... tak právě proto nabízím rovné řešení, které nikoho nepoškozuje. A otvírejte si ústa prosím na někoho jiného. Děkuji --89.176.48.136 24. 9. 2010, 13:16 (UTC)


- "Ateismus v Česku je v porovnání s ostatními zeměmi Evropy velmi vysoce zastoupen." Toto úvodní tvrzení, šířené dříve především církevními představiteli (Vlk a spol. - lze dohledat v TV debatách a jeho článcích), se ukázalo sčítání lidu v r. 2011 jako účelové a zcela mylné. Tzv. ateistů je v Česku podobně jako jinde ve srovnatelném světě. - "Česko bývá označováno často jako misijní země" je opět hloupost používaná katolickými představiteli. - "Česko je jednou z mála zemí, kde počet obyvatel bez vyznání převyšuje počet věřících." Bez vyznání neznamená apriori nevěřící !!! Článek od počátku nesprávný a ideologicky zaměřený. Zrušit!

nevidím na článku nic nepřesného ani zavádějícího. stačí logicky sledovat význam a definice sledovaného kritéria, tj. je-li respondent věřící (v boha). jestli většina lidí odpoví cokoliv jiného, logicky z toho vyplývá, že buď nevěří v nic nebo věří v něco co nepovažují za boha (jinak by se sami zařadili do první jmenované skupiny). jinak v diskusi se objevila další zcestná definice, a to ateista, což má být údajně člověk co v nic nevěří. správný význam je člověk, který nevěří v boha, logicky to znamená, že může věřit v cokoliv jiného kromě něčeho co sám definuje jako "bůh". (tzn může věřit třeba i v pověry) to, že se Česko vymyká průměru okolních zemí pozná každý kdo navštíví některou ze sousedních zemí, např. Polsko, Slovensko nebo Maďarsko, církev nemluví zcesty když považuje Česko za misijní zemi. ostatně to dokládá silně klesající podíl respondentů hlásících se k víře v boha.

Celkově zpochybněno[editovat zdroj]

Po přečtení článku označuji šabl. {{celkově zpochybněno}}. Odůvodnění:

  • ověřitelnost - článek není věrohodně ověřen,
  • encyklopedičnost a POV:

Příčiny současného stavu, kdy Česko bývá označováno často jako misijní země [zdroj?], jsou mnohé, je to ať již dědictví z časů komunistického režimu, tak odpor k Římskokatolické církvi po vzniku první republiky, za které byla církev do jisté míry považována za symbol starého mocnářství. - bez zdroje, spekulativní a dost nepodložený ideový POV,

  • přesnost - sekce Vývoj a současný stav je nepřesná, Masaryk nebyl ateista, plete antiklerikarismus dohromady s ateismem, souvislost s marxismem a leninismem (nutnu upřesnit a podložit zdroji)
  • část Výsledky průzkumů - sekce se nezdá být přesná, bez vyznání vs ateismus, věrohodné zdroje,
  • Vyznání v Česku z geografického hlediska - neověřeno. odstraněno

Článek vyžaduje ověřit a přepracovat podle věrohodných zdrojů, příjde mi tendenční. --Wikipedista:BobM d|p 10. 6. 2013, 08:37 (UTC)

Úpravy[editovat zdroj]

K úpravám:

  • odstranil jsem refy, interpretace zdrojů je zřejmý vlastní výzkum
  • -tabulka - neověřené, vlastní výzkum (vrátit pouze se zdroji
  • - == Vyznání v Česku z geografického hlediska == - vlastní výzkum (výše, zřetelně neověřeno)

Další komentáře:

  • první větá článku: + Ateismus je v Česku v porovnání s ostatními zeměmi Evropy velmi vysoce zastoupen. - neověřené, POV hodnocení
  • Antiklerikalismus a ateismus byl v českých zemích silný od počátků národního obrození. - zdroj, trvzení se zdá být pochybné - obdobně celý odstavec (Borovský a Mácha),
  • Toto hnutí vyvrcholilo v roce 1918 Masarykovým heslem Pryč od Říma. - Masaryk nebyl ateista, věta je budto nesmyslná nebo minimálně silně nepřesná
  • část === Poválečný zlom === - zaujaté, souvislost pronásledování církví s ateismem? (mimo téma),

poslední odstavec je spekulace / POV

  • == Průzkumy == - celá sekce je pochybná, zdá se vlastním výzkumem (pokud se týče interpretace zdrojů) --Wikipedista:BobM d|p 19. 6. 2013, 08:21 (UTC)

Reference po přeskupení[editovat zdroj]

Obávám se, že po této editaci mohlo dojít ke zmatení zdrojovaných informací s nezdrojovanými. Konkrétní příklad: Úvodní dvě věty k dějinám byly zřetelně zdrojovány. Po úpravě k nim byly připojeny další dvě zdrojované věty odjinud, ale oba zdroje zůstaly připojeny až na konci odstavce, jakoby dokládaly všechny informace. A k tomu ještě přibyla výzva k doložení zdroje, ačkoli přinejmenším k prvním dvěma větám zdroj od počátku existoval. Prosím o přezkoumání a doladění referencí, aby bylo zřetelné, která informace má svůj zdroj a která nikoli. Díky. --Bazi (diskuse) 9. 7. 2013, 10:24 (UTC)